начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Как се тълкува чл.49(5) от ЗУЕС?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как се тълкува чл.49(5) от ЗУЕС?

Мнениеот artmen » 20 Ное 2013, 11:11

Здравейте! :)

Моля за тълкувание на една формулировка в чл.49(5) от ЗУЕС. Ето я и алинеята:

"(5) Когато заповедта по ал. 4 не е изпълнена в срок или е допуснато предварително изпълнение по нея, неотложният ремонт се извършва от кмета на общината или района.В тези случаи въз основа на заповедта и платежните документи за извършените разходи се издава изпълнителен лист в полза на общината или района за събиране на вземането по реда на Гражданския процесуален кодекс."

Понеже не съм юрист, аз си мисля, че има нещо нелогично в "...или е допуснато предварително изпълнение...", защото ако под това се разбира, че неотложният ремонт вече е направен, то всичко по-нататък в алинеята би се обезсмислило.

Благодаря предварително за отзивчивостта!:)
artmen
Младши потребител

Re: Как се тълкува чл.49(5) от ЗУЕС?

Мнениеот artmen » 26 Ное 2013, 12:17

На едно друго място ми отговориха на подобен въпрос, че същата материя е засегната по-подробно и в чл.195 и 196 от ЗУТ. Та ако и някой друг надникне тук по същия въпрос, да погледне и там.
artmen
Младши потребител

Мнениеот lakavitsa » 27 Ное 2013, 16:58

Малко прибързано ще се опитам, въпреки че не съм юристка, да го тълкувам по следния начин. Уведомявате общината или районна администрация, като молите Оторизирано лице от/за Общината или Районната администрация да дойде на място, същото оценява щетата, примерно на покрива, извършва ремонта с помощта на организация към общината или фирма, оценява се работата с документ, платежен, фактура примерно, в която надлежно се описва извършените дейности с разбивка за цените на отделните строителни работи и сумарно. Изисква с определено уведомление, изпратено до Структурата на ЕС към сградата в режим на същата ет. собственост със срокове за заплащане. В случай на неизпълнение на Заповедното производство в определения срок се инициира Изпълнително дело, в който длъжник е Ет.С. на сградата. Съветът ми е само ориентировъчен за това какво би станало. Но...Не забравяйте последствията на "моралните закони", "закона да се разбираш с всички", които все още са в сила в повечето случаи и поставят в неизгодна позиция всеки в държавицата ни, който се превърне в бетонно-панелен дисидент...с/у нежеланието на собствениците на ЕС да свикват събрания и вземат решение за същия ремонт, по процедурите на ЗУЕС, със събиране преди това на парични вноски, и след тяхното натрупване, да предприемат този ремонт. Или трябва да попрочетете доста ЗУЕС и препратките от него към сходни помощни закони, за съжаление е така, или да си наемете адвокат за целта. Надявам се поне малко просветление да се е получило. И още нещо... прочетете сагата на Т.Бойчев от Хасково, започнала от август тази година.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот artmen » 27 Ное 2013, 18:06

Благодаря, lakavitsa , ще ми е от полза разяснението ти! :)
Да видим сега как ще го обясня на останалите така, че да го проумеят...
artmen
Младши потребител

Мнениеот lakavitsa » 27 Ное 2013, 19:08

Две неща може да очаквате от "останалите": едното е да не искат да го проумеят, другото е да не могат да го проумеят, както е в повечето случаи...Пригответе се.
lakavitsa
Потребител

Назад към Етажна собственост