начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

комини в многоетажен блок

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

комини в многоетажен блок

Мнениеот ivka1234 » 05 Ное 2013, 20:41

Здравейте! Надявам се на съвет, който да получа от всички, четящи и пишещи в този форум. Ситуацията е следната. Живея на втория етаж в тухлена кооперация. Блока е строен 1992г. Имаше си изградени комини по план от едно време. В нашия апартамент не ги ползвахме и решихме да говорим със съседите под нас - дали ги ползват и имат ли нещо против да съборим един от тях. Говорихме с единия съсобственик - мъжа в семейството и той каза кой комин ползват, тъй като имат камина. Останалите комини в апартамента им са съборени по негови думи. Не съм ходила да видя - нямам причина да не му вярвам. Това се случва преди месец. Преди три седмици съборихме единия комин в кухнята, тъй като искам да разширим мястото, защото е тясно и не се събира шкаф мивка. Миналата седмица жената на човека под нас идва да ме заплашва. Щяла да пуска жалба, защо сме съборили комина. Аз помислих, че сме объркали комина. Оказа се, че решили за времето след като сме съборили комина до миналата седмица, че ще правят аспирация и искат да прекарат аспирацията през този комин. Сега не знам какво да правим - да го връщаме обратно, това е невъзможно - всичко е на боклука. Не мога да се разбера с нея, тя само обижда и заплашва да пуска жалба. Някой да даде идея. Да се разберем на компромисно решение е най-разумно, но не знам дали ще се получи. Ние имаме желание, но тя не. За съжаление май проблема лесно би се решил ако имах писмено съгласие за събаряне, каквото нямам. Разчитах на добри междусъседски взаимоотношения. Познавам хората от както е построен блока, но явно това не е достатъчно. :(
ivka1234
Нов потребител

Re: комини в многоетажен блок

Мнениеот lakavitsa » 05 Ное 2013, 23:11

Добре ли прочетох поста, не знам, и дума не се споменава за управител, управителен съвет, органи за управление, за регистрация в районната / кметска администрация на структура на ес. Не се разбира колко апартамента са.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Ное 2013, 23:33

Комините се правят като отделни канали и водят до покрива.

Обичайно слагат комин в хола и спалнята, отделно в кухнята.

По принцип има необходимост от тяга за дим, отделно за друго.Но има заварено положение, при полу-правно съгласие от съседите навремето.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivka1234 » 06 Ное 2013, 11:24

lakavitsa написа:Добре ли прочетох поста, не знам, и дума не се споменава за управител, управителен съвет, органи за управление, за регистрация в районната / кметска администрация на структура на ес. Не се разбира колко апартамента са.

управител, управителен съвет и такива неща няма в този блок/вход. Собствениците на апартаментите никога не са се събирали на общо събрание. Блока е от пет етажа с по четири апартамента на етаж плюс тавански етаж и подземен етаж мази. Значи 5 х 4 = 20 апартамента. Имаме проблем с покрива, който е обща част. Проблема е от няколко години - покрива тече. Няма кой да го оправи. Над когото тече, той ще си го оправя явно.
А за комините те така са проектирани от построяването им. Ползвали са се преди, поне в нашия като го изкъртихме имаше много много сажди. Не знам колко е подходящ за аспиратор. Ние имахме възможност да сложим аспиратор в него, но преценихме, че е по-добре да го изведем навън през стена, отколкото да отива в комина.
ivka1234
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 06 Ное 2013, 11:54

Леле-еее! Като за начало ето законни текстове:
Закон за собствеността - Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, ......
Закон за устрайство на територията Чл. 185. (1) Не се иска съгласието на останалите собственици на етажната собственост при преустройства на собствени обекти, помещения или части от тях, когато:........
3. не се изменят съществено общите части на сградата;

ivka1234 от това което съобщавате Вие става ясно: не само че съществено сте изменили обща част от сградата - не щоповече; Вие сте премахнали тази обща част.
Правете си изводите! А колкото до етажната собственост - тя съществува макар и никога нейните членове да не са провеждали събрание. Най лесно е да възстановите комина за Ваша сметка без много шум. Всички останали действия които Ви хрумнат ще завършат с по-глеми за Вас загуби.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот ivka1234 » 06 Ное 2013, 12:56

До julyanvonemona : това премахване на комин не съм го направила на своя глава. Питала съм ги. Те също са си изменили комините - премахнали ги. От целия проблем разбирам, че е трябвало писмено съгласие от тяхна страна - така ли? Значи те могат да ги съборят, а аз не. На кого може да се жалват ако не се разберем, каквото е моето желание. Но все пак не зависи само от мен, а и от съседите под нас. Друг въпрос - може ли да се ползва комин за отвод от аспиратор?
ivka1234
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 06 Ное 2013, 13:34

ivka1234 написа:До julyanvonemona : това премахване на комин не съм го направила на своя глава. Питала съм ги. Те също са си изменили комините - премахнали ги. От целия проблем разбирам, че е трябвало писмено съгласие от тяхна страна - така ли? Значи те могат да ги съборят, а аз не. На кого може да се жалват ако не се разберем, каквото е моето желание. Но все пак не зависи само от мен, а и от съседите под нас. Друг въпрос - може ли да се ползва комин за отвод от аспиратор?

ivka1234 Вашият проблем е функция на нарушени от Ваша страна закони, а не от състоянието на междусъседските Ви взаимоотношения. Дали и до колко подобни проблеми стоят и пред съседите Ви не мога, а честно казано и не искам да знам, от което недвусмислено заявявам че междусъседските Ви взаимоотношения са спектакъл, от който не се интересувам. В края на предходния си пост посочих най- безболезнения за Вас начи за решаване не възникналия проблем. Никой не взисква от Вас да се съобразите с моето мнение, но и Вие не следва да взисквате от мен или когото и да било тук повече.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот ivka1234 » 06 Ное 2013, 14:23

До julyanvonemona:

Не се интересувай от междусъседските отношения като не искаш. Аз няколко пъти попитах какъв е начина - събират се хората и решават ще променим примерно стълбището. Така ли се прави? След като разглежданите общи части са обект на етажната собственост би трябвало да има начин да се направят промени ако е необходимо и има съгласие. Пример: искам да си променя статута на гаража и да стане магазин. какво правя? искам съгласие от засегнатите нали. Аз не съм юрист, това което говоря е от обща култура. И ако ти е омръзнало да ми пишеш по форума - недей, но не ме нападай ако обичаш. Винаги има начин да се реши проблема. Като правен форум, какъвто е този, аз питах законно как стоят нещата. Пожелавам ти лек и успешен ден!
ivka1234
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 06 Ное 2013, 18:48

ivka1234 написа:.......но не ме нападай ако обичаш.......

Моля да ме извиниш!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Етажна собственост