Вярно ли е, че когато човек е лежал в болница и поради някаква причина предпочете да я напусне законно и от болницата му дадат да подпише декларация за доброволно напускане на в която пише, че са му разяснили всичко каквото са правили с него в болницата и всички рискове за здравето, ако напусне предсрочно болницата, но не желаят да му разяснят тези неща и са некомуникативни и груби-няма никакъв начин, да бъде накаран лекаря от болницата да разясни въпросните рискове и ако не е вярно-може ли да поиска писмено разяснение, така както той се подписва?
Когато изнудват пациент да подпише, че е бил информиран, че не трябва да прави нещо преди предвиденото изследване, но той всъщност не е бил информиран, само да напусне лечебното заведение ли му е избора или има и други възможности и кои са те и къде са регламентирани нормативно?
Какъв е реда, за да принуди лечебното заведение, да му разясни рисковете от преждевременното напускане (и всички извършени процедури в лечебното заведение), още преди да подпише, че са му ги разяснили? Както пишеше в първоначално размахания ни лист хартия.И особено, когато не е изпълнено "Чл. 86. (1)10. сигурност и безопасност на диагностичните ...процедури, провеждани по време на лечението му;
и
Чл. 92. (1)Лекуващият лекар е длъжен да информира пациента относно:
3. планираните ...диагностични ...дейности, както и рисковете, свързани с тях;" от ЗЗ?
Вярно ли е, че прокуратурата и полицията нямат правомощия (преди да е подписано) да да направят, така, че да бъде изпълнено написаното, а трябва да се подпише (че на човека е разяснено) и след това този човек да подаде жалба, че е бил принуден да подпише (особено когато пише за рисковете от преждевременно напускане)?
Особено, когато не са изпълнени следните изисквания на Закон за здравето:
"Чл. 86. (1) Като пациент всеки има право на:
1. зачитане на гражданските, … му права;
7. запознаване на достъпен език с неговите права и задължения;
8. ясна и достъпна информация за здравословното му състояние ...;
10. (нова - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г.) сигурност и безопасност на диагностичните и лечебните процедури, провеждани по време на лечението му
Чл. 92. (1) Лекуващият лекар е длъжен да информира пациента относно:
3. планираните профилактични, диагностични ...дейности, както и рисковете, свързани с тях;
;"
- Дата и час: 22 Ное 2024, 20:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Принуден да подпишеш,че си информиран за нещо,за което не си
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Принуден да подпишеш,че си информиран за нещо,за което не си
Важно съобщение в профила ми тук-излияние от днес 16.10.2013
viasat@abv.bg
неактуалния-http://www.udobno.hit.bg
и актуалните:
София 1606-до поискване
htttp://facebook.com/GeorgiKirilov1987
viasat@abv.bg
и актуалните:
София 1606-до поискване
- talaz
- Младши потребител
Re: Принуден да подпишеш,че си информиран за нещо,за което н
Опираме в Конституцията, колкото и да звучи общо. Законите не могат да осигурят напълно едно хармонично спазване на Конституцията, но нейсе.
Поради липса на единен бюджет, може би, болниците се превръщат във фирми. Осигуровките не покриват всички рискове, става една малка джунгла, където болният е естествена жертва. Все пак отминаха "мутренските" похвати при постъпването в болница.
При това - някои доктори са принизили клетвата си до ниско ниво, така общо казано, на общо говорим език.
Поради липса на единен бюджет, може би, болниците се превръщат във фирми. Осигуровките не покриват всички рискове, става една малка джунгла, където болният е естествена жертва. Все пак отминаха "мутренските" похвати при постъпването в болница.
При това - някои доктори са принизили клетвата си до ниско ниво, така общо казано, на общо говорим език.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Всеки лекар носи, гражданскоправна, наказателна и административнонаказателна отговорност за действията си спрямо пациентите.
Важно значение в тези отношения има т.н." информирано съгласие" за лечение по смисъла на чл.88 ал.1 от Закона за здравето :
За получаване на информирано съгласие лекуващият лекар (лекар по дентална
медицина) уведомява пациента, съответно неговия родител, настойник или попечител,
както и лицата по чл. 162, ал. 3, относно:
1. диагнозата и характера на заболяването;
2. описание на целите и естеството на лечението, разумните алтернативи,
очакваните резултати и прогнозата;
3. потенциалните рискове, свързани с предлаганите диагностично-лечебни методи,
включително страничните ефекти и нежеланите лекарствени реакции, болка и други
неудобства;
4. вероятността за благоприятно повлияване, риска за здравето при прилагане на
други методи на лечение или при и отказ от лечение.
При констатиране на нарушения на законови норми и нарушения на правата на пациентите всеки пациент може да подаде жалба по реда, предвиден в чл.93 от ЗЗ :
Чл. 93. (1) (Доп. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Пациентът, съответно неговият родител, настойник или попечител, лицето по чл. 87, ал. 5, дирекцията по чл. 87, ал. 6 или упълномощено от тях лице има право да подава жалби и сигнали до регионалната здравна инспекция при нарушаване на правата му по този закон или при спорове, свързани с медицинското обслужване.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Регионалната здравна инспекция в 7-дневен срок прави служебна проверка по жалбата или сигнала.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) При констатиране на административно нарушение проверяващият служител на регионалната здравна инспекция съставя акт за установяване на административното нарушение, а директорът на регионалната здравна инспекция издава наказателно постановление по реда на Закона за административните нарушения и наказания.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 76 от 2005 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) При установяване на нарушения, наказуеми по реда на Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина и Закона за здравното осигуряване, регионалната здравна инспекция уведомява и изпраща жалбата на районните колегии на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз и на районната здравноосигурителна каса.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) В тридневен срок от приключване на проверката регионалната здравна инспекция уведомява пациента за резултатите от проверката и за предприетите действия.
Важно значение в тези отношения има т.н." информирано съгласие" за лечение по смисъла на чл.88 ал.1 от Закона за здравето :
За получаване на информирано съгласие лекуващият лекар (лекар по дентална
медицина) уведомява пациента, съответно неговия родител, настойник или попечител,
както и лицата по чл. 162, ал. 3, относно:
1. диагнозата и характера на заболяването;
2. описание на целите и естеството на лечението, разумните алтернативи,
очакваните резултати и прогнозата;
3. потенциалните рискове, свързани с предлаганите диагностично-лечебни методи,
включително страничните ефекти и нежеланите лекарствени реакции, болка и други
неудобства;
4. вероятността за благоприятно повлияване, риска за здравето при прилагане на
други методи на лечение или при и отказ от лечение.
При констатиране на нарушения на законови норми и нарушения на правата на пациентите всеки пациент може да подаде жалба по реда, предвиден в чл.93 от ЗЗ :
Чл. 93. (1) (Доп. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Пациентът, съответно неговият родител, настойник или попечител, лицето по чл. 87, ал. 5, дирекцията по чл. 87, ал. 6 или упълномощено от тях лице има право да подава жалби и сигнали до регионалната здравна инспекция при нарушаване на правата му по този закон или при спорове, свързани с медицинското обслужване.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Регионалната здравна инспекция в 7-дневен срок прави служебна проверка по жалбата или сигнала.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) При констатиране на административно нарушение проверяващият служител на регионалната здравна инспекция съставя акт за установяване на административното нарушение, а директорът на регионалната здравна инспекция издава наказателно постановление по реда на Закона за административните нарушения и наказания.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 76 от 2005 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) При установяване на нарушения, наказуеми по реда на Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина и Закона за здравното осигуряване, регионалната здравна инспекция уведомява и изпраща жалбата на районните колегии на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз и на районната здравноосигурителна каса.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) В тридневен срок от приключване на проверката регионалната здравна инспекция уведомява пациента за резултатите от проверката и за предприетите действия.
- nk7702n
- Старши потребител
Въпросът ми бе преди да подпишеш-за часове има ли кой да дойде или трябва да подпишеш и после да се надлъгваш?
viasat@abv.bg
и актуалните:
София 1606-до поискване
viasat@abv.bg
и актуалните:
София 1606-до поискване
- talaz
- Младши потребител
talaz написа:Въпросът ми бе преди да подпишеш-за часове има ли кой да дойде или трябва да подпишеш и после да се надлъгваш?
Вие трябва да сте наясно какво подписвате и за какво се съгласявате, тоест, следва специалист да Ви е разяснил всичко относно диагнозата, методи за лечение и т.н. от изброените в чл.88 ал.1 от ЗЗ. Ако това не Ви е разяснено, не би следвало да се подписвате. Ако не сте в състояние да давате информирано съгласие за лечение, би следвало да се потърси лице от близките Ви, което да даде такова, а не да Ви принуждават да се подписвате. Не зная какъв е точно Вашият случай, затова Ви отговарям общо.
П.П. Ако считате, че са нарушени правата Ви, можете да сезирате с жалба РЗИ!
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа:talaz написа:Въпросът ми бе преди да подпишеш-за часове има ли кой да дойде или трябва да подпишеш и после да се надлъгваш?
Не зная какъв е точно Вашият случай, затова Ви отговарям общо.
Из моя тема в друг форум:
"2.
Ако е дошъл специалист с направление за преглед и е издал направление за хоспитализация, но тя е спряна, поради информирано съгласие след извършени част от процедурите- можем ли да се явим при него като на вторичен преглед по същото направление (и до колко дни след издаване на нарпавлението или първичния преглед)?
(понеже ни дадоха да подписваем документацията, че след като ги извършиха и, а държеха да подпишем, че сме информирани, че не трябва да приема медикамент, който, те знаеха дни преди това от преди това, че той го приема, но не ни информираха и си поемаме рисковете, ако го е приемал)
"
Цялата друга тема е публикувана на - http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=21&t=56000
При конкретния казус
ни принудиха да подпишем без да са ни информирани за за рисковете от проведените част от процедури (но не тези за които бе направлението за хоспитализация). Тази принуда стана и възможна, благодарение на бездушито на рпокуратурата и полицията, на които звънях по телефона. Единствено след много уговорки, пристигнаха полицаи които заявиха въпреки, че им разясних, че по НПК могат да са свидетели пред съд и прокуратура и, че ЕКПЧ е наднационален документи и важи в България и те, за да се опази живота му, като имам обективна информация пред, евентуално дошъл екип на спешна помощ у дома-какво му е дадено рпез съответния ден),, та полицаите заявиха, че няма нищо от наказателното право и не могат да се качат в отделението и като свидетели, дали ни се раясняват нещата описани в информираното съгласие за напускане или да накарат лекаря да ни ги разясни устно или писмено и те да го запишат чрез радиостанциите и да стане годно за доказателствен материал пред съд и прокуратура.
Преди да дойде този полицейски патрул дойде друг (с двама униформени полицаи стоящи до него), за който от съответното РУП, докато говорех по телефона с РУП-а, заявиха, че не е зачислен на тяхното РУП, а от 112 не ме свързаха с дежурния в СДВР(става въпрос за голяма частна болница, работеща със здравната каса в центъра на град София) при последващите ми позвънявания, за да извърша тази проверка. Шокиращото бе, че когато слязох и се насочих към тези полицаи, те тръгнаха да бягат и се заговориха с някаква болна на една пейка далеч от автомобила им, когато поисках от тах да ми разяснят по смисъла на Закона за достъп до обществена информаци, чрез устна справка имената, длъжността и правомощията ме отпратиха, защото това ги било дразнело, а когато се отдалечих и отидох до далекостоящия от тях автомобил и се опитах да си препиша номерата изписани на него, дотичаха единия ме стисна за ръката и поиска личната карта, но понеже му отвърнах, че ще му я дам, ако се представят, а те отказаха - ме заплашиха, че ще ме арестуват и аз тогава поисках (щом единия мче държи, то другия) да напишат заповед за задържане, та казаха, че не са длъжни, разясних им ЗМВР (като рпедположих, че е чл.63 от ЗМВР), през цялото време че държаха заплашиха ме, че ще извикат и други полицаи. За щастие, бързо дойде патрул, който се оказа, че е обещания от РУП-а и тогава набързо тези, които щяха да ме арестуват, ми заявиха, че не били на работа, а използвали за лични цели автомобила и униформата си, под предлог да се видят (около 14 часа на обед), със своя позната и побързаха да напуснат с автомобила паркинга на болницата.
Другия въпрос е вярно ли е, че повикания от мен от полицейски автомобил, не са имали правото да дойдат като свидетели за това дали и какво ни е разяснено от това, което пише, че ни е разяснено и, че не могат да накарат никого да разясни това, което знудва другиго да подпише?
Третия ми въпрос е съобщението на охранител на болницата, че искат записите от камерите-могат ли устно това да направят и възможно ли е, така да са искали да рпикрият следите на патрулния автомобил, кото бе на паркинга преди, те да дойдат, от опита му за втори мой незаконосъобразен арест от служители на МВР и поредица от документни измами в преписката за евентуалният ми арест?
viasat@abv.bg
и актуалните:
София 1606-до поискване
viasat@abv.bg
и актуалните:
София 1606-до поискване
- talaz