начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Има ли някъде дефиниция що е "светлоотразителна жилетка"?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли някъде дефиниция що е "светлоотразителна жилетка"?

Мнениеот excelsior » 20 Сеп 2013, 01:35

Среща се на редица места в ЗДвП. Примерно:

Чл. 80. (Изм. - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) Водачът на велосипед е длъжен:
1. да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост;
excelsior
Младши потребител

Re: Има ли някъде дефиниция що е "светлоотразителна жилетка"

Мнениеот TheOldMan » 20 Сеп 2013, 10:41

То няма дефиниция за "път", ти за жилетка търсиш... :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот karanedeff » 20 Сеп 2013, 13:46

TheOldMan написа:То няма дефиниция за "път"
грешка - и в Закона за пътищата
Допълнителни разпоредби
§ 1. По смисъла на този закон:
1. "Път" е ивицата от земната повърхност, която е специално пригодена за движение на превозни средства и пешеходци и отговаря на определени технически изисквания.

и в Закона за движение по пътищата
§ 6. По смисъла на този закон:
1. "Път" е всяка земна площ или съоръжение, предназначени или обикновено използвани за движение на пътни превозни средства или на пешеходци. Към пътищата се приравняват и улиците.

а жилетката е по образец в ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
чл. 66, т. 12
Изображение
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 20 Сеп 2013, 15:00

:roll: :lol: Е, този път наистина тури край на спора ( темата).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 20 Сеп 2013, 16:15

Да, отговора на Каранедев е ... интригуващ, но по същата логика може да пише "Свелоотразителната жилетка е облекло, отговарящо на определени технически изисквания" без някой някъде да посочи конкретно тези изисквания.
Защото аз живо се интересувам какви са точно "техническите изисквания" за ивицата земя, наречена "път" и в тях включва ли се наличието на 20 сантиметрови дупки, плавни неравности с денивелация по 15-20 см и подобни изненади. Затова зададох и този провокативен отговор.
Или накратко - някъде има ли "образец на път" по който да се провери дали даден друг път отговаря на изискванията :)
И още: формулировката "ИЛИ обикновено използвани" превръща ли една пешеходна алея или детска градинка в път в момента, в който се събере достатъчно голяма маса водачи, решили да минават по нея?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот excelsior » 20 Сеп 2013, 17:15

Чл. 66. Другите средства за сигнализиране имат следните форми, изображения, наименования и значения:
(...)
12. отличителен знак на лицата, извършващи работа на пътя - С 12. Облекло с ярък цвят и светлоотразителни ленти;

Хм... принципно пише в прав текст, че е за лицата, извършващи работа на пътя... не знам дали е редно така да се разширява обхвата на тази точка и да се обявява, че това е светлоотразителната жилетка, за която става въпрос в ЗДвП.

Но дори да е това, аз лично бих бил доволен от този текст, щото не определя някакви твърде стриктни правила за "жилетката", а се казва, че е просто ОБЛЕКЛО (а не "жилетка" [т.е. без ръкави] ) с ярък цвят и светлоотразителни ленти.
Аз се занимавам сериозно с шосейно колоездене, имам джърсита и якета от по стотици евро едното... те са от специални материи, които имат микропори/канали, пропускат потта навън, за да не запарват, в същото време пазят от вятър/дъжд и т.н. ... и на това отгоре да му сложа една грозна, неудобна, от най-евтиния възможен плат, който производителят е могъл да намери, та да изкара някоя стотинка в повече? Е, няма да стане. По-добре да си плащам десетачката глоба.
Но този текст, ако той е валидният за ``светлоотразителните жилетки' ', ме устройва, щото джърситата и якетата все са от ярки цветове (червено, лайм/лимонено) и имат светлоотразителни ленти... Бая разправии ще има, ако някой КАТ-аджия реши да ме глоби.
excelsior
Младши потребител

Мнениеот y_yordanov2000 » 20 Сеп 2013, 17:53

Драги "excelsior", Светлоотразителната жилетка такава, каквато се предлага у нас, няма да те спари, ако я сложиш върху скъпия си екип. Аз също карам велосипед почти ежедневно. Ползвам такава жилетка и не съм забелязал да "прегрявам" като я сложа. Вероятно те привлича да правиш впечатление на околните с екипа си. Но кой ще може да се вгледа продължително в тъмното и да забележи, че именно ти носиш, а не някой друг, този скъп екип и че това е скъп и много функционален екип (както го описваш)? ......
През светлата част на денонощието нещата са съвсем други! Тогава си карай само по екип.
А това, че светлоотразителните жилетки са "типизирани" и се предлагат в две разцветки е нужно за лесно забелязване и разпознаване "от пръв поглед", което пък улеснява много шофьорите. (аз често пътувам и с личния автомобил).
Аз съм "за!" светлоотразителната жилетка при каране на велосипед по тъмно.
y_yordanov2000
Младши потребител

Назад към Административно право