начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

НП от КАТ въпрос

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НП от КАТ въпрос

Мнениеот chinchilla » 14 Сеп 2013, 18:53

Въпросът ми е следния :
Пишат ми акт през 2009 и друг през 2011. НП са издадени, защото без тях не могат да ми повдигнат обвинения по 343В
По едното от НП-тата имам изтърпяна вече присъда, по другото няма нищо от 2009 насам.
При справка в КАТ, водят тези две НП-та невръчени. Защо имате липредстава ?
При всички случаи давността е изтекла и нямам намерение никакво да плащам актовете. Ходих в КАТ, но ме препратиха да си получа въпросните постановления. Обясних, че те са връчени отдавна, дори съм имал по едното изтърпяна присъда ( с преписа в ръка отивам ) , а по другото номера на пр.пр. нося и от кога е тя.
Защо ми се водят невръчени?
Как да докажа, че тези НП-та са връчени и въз основа на тях , са ми направени двете дела ?
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Re: НП от КАТ въпрос

Мнениеот jorko_gt » 14 Сеп 2013, 19:51

chinchilla написа:Въпросът ми е следния :
Пишат ми акт през 2009 и друг през 2011. НП са издадени, защото без тях не могат да ми повдигнат обвинения по 343В
По едното от НП-тата имам изтърпяна вече присъда, по другото няма нищо от 2009 насам.
При справка в КАТ, водят тези две НП-та невръчени. Защо имате липредстава ?
При всички случаи давността е изтекла и нямам намерение никакво да плащам актовете. Ходих в КАТ, но ме препратиха да си получа въпросните постановления. Обясних, че те са връчени отдавна, дори съм имал по едното изтърпяна присъда ( с преписа в ръка отивам ) , а по другото номера на пр.пр. нося и от кога е тя.
Защо ми се водят невръчени?
Как да докажа, че тези НП-та са връчени и въз основа на тях , са ми направени двете дела ?

И по двете ли са повдигнати обвинения по 343в ?
jorko_gt
Потребител

Мнениеот chinchilla » 16 Сеп 2013, 08:33

И по двете - по едното ( което още не може да влезе в съда през 2010 година ) там акта не ми е написан дори , че нямам книжка, а и е сгрешен адреса ми по лична карта, другото 2011 с присъда влязла в сила, вече изтърпяна под формата на домашен арест и 32 дни в централния.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот jorko_gt » 16 Сеп 2013, 16:58

чл. 33 от ЗАНН - (1) Когато за дадено деяние е възбудено наказателно преследване от органите на прокуратурата, административнонаказателно производство не се образува.
(2) Когато се установи, че деянието, за което е образувано административнонаказателно производство, съставлява престъпление, производството се прекратява, а материалите се изпращат на съответния прокурор.

Значи не би трябвало да имаш НП за тези деяния...
jorko_gt
Потребител

Мнениеот chinchilla » 17 Сеп 2013, 12:19

Много благодаря за отговора. Значи би трябвало, като отида да си искам книжката, да са длъжни да ми я дадат срещу съответните документи - Психо, кормуване и теоретични изпити минати, както и БЧК.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот jorko_gt » 17 Сеп 2013, 13:08

Да, обаче вземи и решението на съда поизлежаната присъда и там за другото че е образувано наказателно производство и тези нп в кат да ги късат или каквото искат...
jorko_gt
Потребител

Мнениеот chinchilla » 17 Сеп 2013, 13:48

По изтърпяната присъда, имам решение, както и препис от самата присъда. Другото трябва да го намеря в СРП, или СРС. По последни данни имам написан обв.акт, познат в съда ми каза, че делото ми е насрочено за 26.11, или подобна дата Ноември месец .
Малко ми е чудно, как Съдийски състав се е съгласил да насрочи дата за делото, тъй като самия акт ми не ми е написан за това, че нямам сумпс, а за това че отказвам да дам проба на дрегер. Освен това, като постоянен адрес в акта е написан адреса на столичното РУ, а не моя истински адрес.
Да не говорим, че акта ми беше написан пред нас, аз бях извън колата, но колата работеше, беше паркирана ( живея в непосредствена близост до въпросното РУ ) .
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот jorko_gt » 17 Сеп 2013, 19:45

Доколкото знам отказа от проба не е престъпление, но не се знае какво пише в различните документи....
jorko_gt
Потребител

Мнениеот chinchilla » 18 Сеп 2013, 08:13

jorko_gt написа:Доколкото знам отказа от проба не е престъпление, но не се знае какво пише в различните документи....

Те точно затова ми пишат акта. Сгрешен ми е и адреса по ЛК, в последствие след справка в КАТ там излязло, че съм бил лишен, и повдигат овбинение с/у мен за шофиране без съответното свидетелство. Мен малко чудно ми стана, как така по време на писане на акта, полицаите направиха справка и нищо не им е излязло ( иначе щяха да го напишат ) , пък след това съм имал лишаване. Както и да е , аз сам съм си виновен за книжката, прекаленото отлагане ме доведе до тук.
Останал ми е един акт, който трябва да изтече април 2014 година, ( 400 лв ) . Ако сколасам да събера пари за всички документи и мина изпитите, при подаване на документите в КАТ, ще го платя . В противен случай, ще си чакам да падне по давност . Тези два акта, които се водят с неполучено НП, ме притесняват - въпреки ЗАНН и члена, който беше така любезен да ми цитираш, все си мисля, че ще се заядат с мен.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот iliander » 18 Сеп 2013, 08:49

Виц на деня:

"Полицай спира блондинка за превишена скорост и я моли учтиво да си даде книжката. Тя отговаря заплашително:
- Момчета, синхронизирайте се малко! Вчера ми взехте книжката, как очаквате днес да ви я покажа?!?!".
iliander
Младши потребител

Мнениеот jorko_gt » 18 Сеп 2013, 10:09

chinchilla написа:
jorko_gt написа:Доколкото знам отказа от проба не е престъпление, но не се знае какво пише в различните документи....

Те точно затова ми пишат акта. Сгрешен ми е и адреса по ЛК, в последствие след справка в КАТ там излязло, че съм бил лишен, и повдигат овбинение с/у мен за шофиране без съответното свидетелство. Мен малко чудно ми стана, как така по време на писане на акта, полицаите направиха справка и нищо не им е излязло ( иначе щяха да го напишат ) , пък след това съм имал лишаване. Както и да е , аз сам съм си виновен за книжката, прекаленото отлагане ме доведе до тук.
Останал ми е един акт, който трябва да изтече април 2014 година, ( 400 лв ) . Ако сколасам да събера пари за всички документи и мина изпитите, при подаване на документите в КАТ, ще го платя . В противен случай, ще си чакам да падне по давност . Тези два акта, които се водят с неполучено НП, ме притесняват - въпреки ЗАНН и члена, който беше така любезен да ми цитираш, все си мисля, че ще се заядат с мен.

На мен лично ми е интересна ситуацията, обаче колкото и да искам да ти дам насока за размисъл, докато не видя какво пише в актовете и нп и там дати и предишни наказания и т.н., ще е доста трудно...
jorko_gt
Потребител

Мнениеот chinchilla » 18 Сеп 2013, 12:07

Ти вече ми даде достатъчно, като цитира закона. От там нататък, ще го мисля в движение, така да се каже. Не е спешно. Така, или иначе, трябва да се явя на изпити, плихо и всичките му там салтанати, за да стигна до КАТ отново. Докато това се случи, си карам колелото - с него поне не могат да се заядат, нищо че е с двигател.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот jorko_gt » 18 Сеп 2013, 13:44

За колелото не бъди толкова сигурен. ...
jorko_gt
Потребител

Мнениеот chinchilla » 18 Сеп 2013, 15:45

Аааа, за колелото съм напълно сто процентово сигурен. Първо има си наредба и мното, направих официално запитване на електронната поща на КАТ, като дори са ми входирали питането, съответно получих отговор, който съм принтирал може би 10 пъти и винаги у себе си нося по едно копие .

СТОЛИЧНА ДИРЕКЦИЯ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
О Т Д Е Л “П Ъ Т Н А П О Л И Ц И Я”
София 1113, жк.”Дианабад”, ул. “Лъчезар Станчев” № 4

Вх. № и 1616/28.08.2012 г.

ДО
alfa_romeo_gta@abv.bg

Уважаеми г-н,

СУМПС не е необходимо за така описания във Вашето писмо казус.

From: [mailto:alfa_romeo_gta@abv.bg]
Sent: Monday, August 27, 2012 9:06 PM
To: Traffic police SDVR
Subject:

Здравейте, пиша Ви по повод казус, който не може да бъде разрешен, а именно.

Нужно ли е СУМПС за велосипед с допълнително монтиран на него двигател - електрически, или бензинов ?

Ще съм много благодарен, ако отговорът бъде подплътен с основателни доводи, независимо какъв е той.

Мое ( и не само мое ) мнение е, че не е нужно СУМПС, защото :

1. Велосипедът има педали , тоест възможност за задвижване от мускулна маса. (както знам със сигурност, на каруцарите не им е нужно сумпс)

2. Не попада в обсега на КАТ ( в смисъл, не се изисква регистрация, не подлежи на технически преглед, не се изисква ГО, както и рег. табели)

3. Не е класифициран като МПС никъде в ЗдВП

4. Изискванията към водача на велосипед се различават от тези изисквания, към водачите на мотопеди, мотоциклети.

От друга страна, също е на лице факта, че все пак има монтиран двигател . В законодателството на Холандия например, тези превозни средства са упоменати в закона и за тях не се изисква СУМПС, но спазват различни правила, от тези на велосипедистите. Разбирам, че въпросното нещо (уред, или ППС, или МПС) нито е рак, нито е риба, направил съм и запитване във правен форум, но истината е, че мненията са раздвоени. Клонят ( в правния форум) в полза на свободното управляване и спазването на правилата , отнасящи се до велосипедистите, но Вие , като орган, отговарящ точно профилирано за ЗдВП, бихте дали един по- адекватен отговор. Съответно, ще направя запитване и в СРС, като втори орган занимаващ се изрично с законови наредби и правни казуси.

Благодаря предварително за отделеното време

С уважение :
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот jorko_gt » 18 Сеп 2013, 17:18

Знам за този имейл, нали поспорихме в алфа форума :roll: ... :D , но недей да разчиташ прекалено на него...
jorko_gt
Потребител

Мнениеот chinchilla » 18 Сеп 2013, 17:32

Факт е, че девет месеца и минати близо 2к километри с 3 - 4 излизания от София, съм минавал покрай патрулки, полицаи, кат-аджии, никой дори не ме поглежда. Само един на Шератън се заяде с мен, защо съм бил без каска - тогава разбрах, че и велосипедистите трябва да носят някакви каски.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот jorko_gt » 18 Сеп 2013, 17:46

Каските не са задължителни за велосипедистите, но са за мотопеди и мотоциклети...
jorko_gt
Потребител

Мнениеот chinchilla » 18 Сеп 2013, 19:44

jorko_gt написа:Каските не са задължителни за велосипедистите, но са за мотопеди и мотоциклети...

Ми може да ме е и излъгал тоя, да се направи на шеф. В крайна сметка нищо не стана де, това беше по времето, когато бъкаше от стачкуващи по жълтите павета. Бяха изневрени служителите на реда в този момент .
Вярно и аз сега прочетох, че не е задължителна, дори и жилетката не е ... още .
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот jorko_gt » 18 Сеп 2013, 19:56

Жилетките са задължителни, но при определени условия и то от доста време насам :wink:
Водачът на велосипед е длъжен да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост;
jorko_gt
Потребител

Назад към Административно право