начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Ипотекарен длъжник- права

Ипотекарен длъжник- права

Мнениеот electra___ » 12 Авг 2013, 18:22

Здравейте, с няколко думи относно казуса: През 2009 г. се съгласих да предоставя имота си като гаранция за кредит. Няма да коментирам наивността си и безпредметното, явно, доверие. В момента има налице необслужван кредит, придвижен до ЧСИ. Държа да упомена, че в рамките на няколко години, никой от банката не е счел за необходимо да ме уведоми какво се случва. Уведомления пристигали на адреса на кредитополучателя, казаха. От банката разполагат с тел. ми номер- в края на декември 2012та ми се обадиха от агенция за събиране на вземанията с информация, че кредитът е изискуем, кредитополучателят- неоткриваем, а аз, като ипотекарен длъжник, нямам право на повече информация, но ако мога да помогна да се свържат с него... Е, не успях. До този момент не съм успяла и да продам апартамента, но действам в тази посока. Миналата седмица получих информация от агенцията за недвижими имоти, че патронът е сменен и, ето, отново без да съм уведомена (всъщност съм- на адрес, на който не живея от 2г) в апартамента са влезли полицаи и ЧСИ .Направили са опис. Въпросите ми:
- как да забавя цялата процедура, за да продам, евентуално, със съгласието на банката, имота?
- как, ако успея да продам имота и погася задължението към банката, да действам, за да си възстановя поне част от парите от неоткриваемия кредитополучател? Той има 1/4 от наследствен апартамент.
- бихте ли ми препоръчали добър адвокат във връзка с гореизложения казус? Имотът е в Б-с, аз съм в С-я, доколкото разбрах, от клона на банката в Б-с, цялата документация е прехвърлена към централен офис- С-я.

Съжалявам за хаотично изложения казус- преди 2 часа бях сюрпризирана от новината за посещението на ЧСИ и запечатването на апартамента, а в момента пиша на път за С-я
electra___
Нов потребител

Re: Ипотекарен длъжник- права

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Авг 2013, 22:44

Трябва да има повече данни.

Как е придобит апартаментът.

Пороци в ипотеката - като сделка. Уведомяване за процедурите. Изясняване на детайли около сделката. Семейно ли е жилището Ви. Семеен/а ли сте?

Размер на дълга. Насрочен ли е търг. Явно не.
ivan_lawyer
Старши потребител

Re: Ипотекарен длъжник- права?

Мнениеот electra___ » 13 Авг 2013, 23:26

Здравейте отново. Апартаментът е закупен от мен. Разведена съм, а имотът е придобит преди брака. Уведомяването за процедурите се е случвало на адреса ми по л.карта (имам регистрация в София от 2г) и на адреса на кредитополучателя според ЧСИ. Никой не си е направил труда да използва мобилния номер, с който разполага и банката. Не знам дали стана напълно ясно, че информация във връзка с действията на банката, респективно на ЧСИ, достигаше до мен при свършен факт. А относно неплащането на месечни вноски- в края на м.декември 2012г. от външната фирма, с която работи банката. Кредитът е изтеглен през 2009г., а са внесени само няколко вноски се оказа. Пороци в ипотеката като сделка- нямам идея. От банката отказват да ми предоставят копие на договора- от клона в Б-с ме насочват към софийския офис, а от офиса в София- към клона в Бургас- "кредитът е изтеглен там".
Все още не е насрочен публичен търг. От офиса на ЧСИ казаха, че разполагам с около месец преди това да се случи.
Въпросът, който е от особено значение в момента е до каква степен съм отговорна по кредита в качеството си на ипотекарен длъжник- сумата, за която е ипотекиран апартамента или сумата + всички допълнителни лихви по просрочията, такси и т.н.?
Както и какви са вариантите да встъпя в правата на банката по отношение на кредитополучателя?
Спешно се налага консултация с юрист, който се е занимавал с подобни дела.
Моля, препоръчайте.
electra___
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 14 Авг 2013, 09:16

Отговаряте само до размера на ипотечния акт.

Може да има пробойни в документите. Но етапът е твърде напреднал.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот windlove » 14 Авг 2013, 09:24

Ако сте само ипотекарен длъжник, а не солидарен тогава отговаряте само с имота, който сте ипотекирали.

"Въпросът, който е от особено значение в момента е до каква степен съм отговорна по кредита в качеството си на ипотекарен длъжник- сумата, за която е ипотекиран апартамента или сумата + всички допълнителни лихви по просрочията, такси и т.н.?"

Относно този въпрос - отговаряте за всичко, но само с имота, който сте ипотекирали. Ако след публичната продан не се събере достатъчно, за да се покрие задължението, вие не дължите друго. Но ако стойността на имота надвишава вземането от него ще се покрият всички разноски, лихви и т.н. и ако има остатък ще ви бъде възстановен. Ако искате да видите копие от ипотекате не се занимавайте с банката. Отидете при ЧСИ и си погледнете изпълнителното дело - там има копие, което може да ползвате. Дори може да си искате и копие от документи, които ще са ви необходими за консултацията с колега.

Както и какви са вариантите да встъпя в правата на банката по отношение на кредитополучателя?

Относно този въпрос уточнете дали искате да стъпите в правата на банката преди евентуално реализиране на вземането към ней /което може да стане само с цесия, но ме съмнява банката да ви го цедира - още повече, че ще трябва да им платите и солидна сума/ или след публичната продан на имота ви интересува да си търсите сумите, за които е бил продаден имота. Това е по - лесно - ще си пуснете молба към съдебният изпълнител за конституиране.

Чл. 155 ЗЗД Ако длъжникът е прехвърлил заложената или ипотекирана вещ на трето лице и приобретателят плати или претърпи принудително изпълнение, той встъпва в правата на удовлетворения кредитор срещу длъжника, срещу поръчителите и срещу лицата, които по-късно от него са придобили от длъжника собствеността на други вещи, заложени или ипотекирани за същото задължение.
Същите права има и собственикът, който е заложил или ипотекирал своя вещ за чуждо задължение. Но в този случай той встъпва в правата на кредитора срещу поръчителите до размера, в който би имал иск срещу тях, ако сам би бил поръчител.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Мнениеот electra___ » 15 Авг 2013, 14:34

Благодаря за изчерпателните коментари. И последен въпрос, поне към момента, има ли вариант, при който аз продавам имота, избягвайки публичен търг, и внасям в банката единствено дължимата до размера на ипотеката сума(без такси, лихви по забави и т.н.)?
electra___
Нов потребител

Мнениеот windlove » 15 Авг 2013, 15:50

Не - банката няма да прекрати изпълнителното дело без да си събере всички суми по изпълнителното дело, ако цената на имота надвишава сумата на вземането им. Има варианти за продан на имота без публичен търг, но това може да стане само със съдействоето на банката и на съдебния изпълнител. Едните имат ипотека, другите възбрана и всяка сделка, която направите ще е непротивопоставима на тях. Така че, колкото и да е неприятно няма как да избегнете натрупаните лихви, неустойки и т.н. още повече, че ако прочетете ипотеката, която сте подписали, ще видите, че там има текст със съдържание "за обезпечаване на вземането за главница, лихви, лихви за забава, разноски и т.н. лицето .... учредява ипотека". Тоест вие сте подписали, че имота обезпечава и тези вземания, не само главницата и няма как да ги избегнете!!!
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство