начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

изп.лист срещу управител на ЕС

изп.лист срещу управител на ЕС

Мнениеот dgidgi » 30 Юли 2013, 15:41

Управител съм на етажната собственост на нашия блок. За неизпълнение на решение взето на Общото събрание на блока заведохме съдебно дело срещу наш съсед. За съжаление, макар и прави загубихме делото. Сега съседа си извади изпълнителен лист срещу мен в качеството ми на управител на ЕС. Ходих при двама адвокати за консултация, но техните съвети са разнопосочни. Единият ми казва да платя, защото съм осъден, а после да си търся парите от другите собственици, а другия казва - да не платя, тъй като не сме сдружение, а се управляваме от Общо събрание. Общото събрание не е юридическо лице, не формира доходи и няма разплащатателна сметка, което означава, че няма от къде СИ да си вземе парите.
dgidgi
Нов потребител

Re: изп.лист срещу управител на ЕС

Мнениеот bludniq_sin » 30 Юли 2013, 16:05

Етажната собственост не е персонифицирана общност, нито е държавен орган,поради това исковете на етажните собственици за отношения извън обикновеното управление се предявяват лично от тях и срещу тях,а не от името и срещу Етажната собственост. В случай,че съдът е присъдил на съседа Ви разноски в следствие на спечеленото дело или ако той е е претърпял вреди в следствие на решение на общото събрание на ЕС, то може да търси възстановяване на тези разноски/вреди, но не от Етажната собственост, а от отделните съсобственици. Предполагам, че и Вие като отделни собственици/собственик сте предявил първоначалния иск. ЕС не може да бъде страна в процеса именно поради изброените по-горе причини и поради тях не ЕС е поискала да съди съседа, а Вие лично или Вие и няколко други - според мен Вие лично или Вие и солидарно останалите съсобственици които сте съдили длъжника сте осъдени да му платите разноските/вредите. И тъй като е солидарно той може да се насочи към който от вас си поиска и да поиска цялата сума присъдена в ИЛ. Този който плати следва да се "оправи" с останалите. Така го виждам аз поне.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот dgidgi » 30 Юли 2013, 16:27

Исковата молба е заведена от мое име, в качеството ми на управител на ЕС, след взето решение на ОС, което не е оспорено от съседа ни.
dgidgi
Нов потребител

Мнениеот bludniq_sin » 30 Юли 2013, 16:59

Вижте, ако не е създадено сдружение на собствениците по чл. 25 от ЗУЕС (а предполагам не е, след като единият от колегите, с които сте се консултирал Ви е казал, че не сте сдружение) етажната собственост не е персонифицирана. С оглед общите интереси на етажните собственици и за ефективното управление, ЗУЕС предвижда в чл. 41 представителство на собствениците, или на сдружението пред съда от управителния съвет /управителя/, или от упълномощено от тях лице, съответно Вие като представител (и управител) на собствениците сте и осъден да платите. Според мен ако платите (и ви съветвам да го сторите в противен случай вероятно ще има изпълнително дело при ЧСИ срещу Вас -> изп. действия спрямо имуществото Ви) после трябва да поискате от останалите собственици да Ви се възстанови сумата, която сте платил (без частта която се пада за вас). Май .. някой, който е имал подобен случай нека да потвърди или да даде друго мнение.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот lakavitsa » 30 Юли 2013, 18:56

при изобилието от лица в съдебната система на бг от порядъка на ситнилски, марковска, м...ра тодорова, р...о гогов, с услужливото осребрено съдействие на черничкия Кр. и безпардонното окуражаване от страна на от й. тонов, пръч ли беше козел ли, Очите, галевите и огромния им фен М.Ман...ова, с усмивките на търновските Диско Галев и Американчо Галев надеждите на стотиците хиляди ет. собственици при подобни случаи се губят някъде в следващото десетилетие може би. Не се хабете се казва в такива случаи.
lakavitsa
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство