Здравейте!
С баба ми, съпругът ми и детенцето ми живеем в апартамента на баба. Леля ми се води по адресна регистрация тук, но не живее при нас. Наскоро се обадиха и предупредиха баба ми, че щели да пратят служител за опис на имущество, заради непогасен дълг на леля ми. Разбира се, обяснихме им, че тя не е тук вече - но щом по регистрация била тук - щели тук да дойдат. После, след молби от страна на баба ми го отложиха във времето. Леля ми и хабер си няма да си оправи бакиите. Какви опции имаме? Според закона с предварително предупреждение ли идват, или когато си поискат?
Вкъщи няма особена техника - освен бялата техника в кухнята има още 2 телевизора (единия е стар, другия си го купихме с мъжа ми преди 2 години), компютър...
Мисля, че пазя документите за телевизора и компютъра, че са на наше име. Имаме също кошарка на детето, инхалатор (за него също имаме бележка). Това ще свърши ли работа, за да не включват тези неща в описа? И по принцип какво могат да решат да вземат?
- Дата и час: 03 Дек 2024, 01:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Опис на имущество - моля за съвет!
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Опис на имущество - моля за съвет!
Преди описа е необходимо да бъде извършена проверка дали вещта принадлежи на длъжника, като се използват индиции за собствеността. Съгласно чл. 69 от ЗС, който държи една вещ, се предполага, че я владее за себе си, а който я владее за себе си, се предполага, че е собственик. Това правило не важи, когато са налице обстоятелства, от които е явно, че вещта принадлежи другиму (например на Вас или на съпруга Ви), макар че се държи от длъжника (чл. 465 ГПК). Не може да се опише вещ, която в деня на описа се намира в държане на трето лице, което оспорва собствеността на длъжника. Съдебният изпълнител е длъжен за всяко свое действие да състави протокол. Трябва да се посочи номера на делото, изпълнителния лист, страните, мястото и времето в което се извършва описа. Освен това трябва да посочи какви вещи е оставил (несеквестируеми) на длъжника както и дали има възражения от длъжника.
Относно предварителното предупреждение - пускат една покана за принудително изпълнение и Ви уведомяват кога ще дойдат да опишат имуществото. Това което НЕ СЕ описва са несеквастируемото имущество: Изпълнението не може да бъде насочено върху следните вещи на длъжника - физическо лице:
1. вещи за обикновено употребление на длъжника и на неговото семейство, посочени в списък, приет от Министерския съвет.
2. необходимата храна на длъжника и неговото семейство за един месец, а за земеделските стопани - до нова реколта, или равностойността й в други земеделски произведения, ако няма такава;
3. необходимите горива за отопление, готвене и осветление за три месеца;
8. предвидените в друг закон вещи и вземания като неподлежащи на принудително изпълнение.”
Гледах един списък на МС с въпросните вещи и :
1. Вещи за обикновено употребление на длъжника и на неговото семейство, посочени в списък, приет от Министерския съвет. Тук влизат: 1.1. Вещи за лично употребление: а) по едно горно зимно палто, едно горно есенно палто, една шапка, два костюма (съответно панталони, ризи и жилетки или пуловери - за мъжете, и поли или панталони, блузи и жилетки или пуловери, или четири рокли - за жените) и работното облекло; б) Употребяваните обувки и бельо. 1.2. Всички детски храни и принадлежности. 1.3. Вещи за домашно употребление: а) по един креват, една постелка, една зимна и една лятна завивка, както и по два ката спално бельо за всеки член от семейството; б) един двукрилен гардероб, един кухненски бюфет, обикновените маси и столове; в) обикновените домашни и кухненски прибори и съдове и обикновените прибори за хранене; г) необходимите уреди за отопление и една печка за готвене; д) една пералня и един хладилник; е) един телефонен апарат и един радиоапарат. 1.4. Изкуствените органи, протезите, очилата и другите помощни приспособления и предмети, които се употребяват от длъжника или от членовете на неговото семейство поради физически недъзи или наранявания, както и лекарствата и другите приспособления, средства и материали за лечение. 1.5. Учебните пособия, включително книгите и музикалните инструменти, използването на които е необходимо при общото и професионалното обучение на длъжника и членовете на неговото семейство.
Относно предварителното предупреждение - пускат една покана за принудително изпълнение и Ви уведомяват кога ще дойдат да опишат имуществото. Това което НЕ СЕ описва са несеквастируемото имущество: Изпълнението не може да бъде насочено върху следните вещи на длъжника - физическо лице:
1. вещи за обикновено употребление на длъжника и на неговото семейство, посочени в списък, приет от Министерския съвет.
2. необходимата храна на длъжника и неговото семейство за един месец, а за земеделските стопани - до нова реколта, или равностойността й в други земеделски произведения, ако няма такава;
3. необходимите горива за отопление, готвене и осветление за три месеца;
8. предвидените в друг закон вещи и вземания като неподлежащи на принудително изпълнение.”
Гледах един списък на МС с въпросните вещи и :
1. Вещи за обикновено употребление на длъжника и на неговото семейство, посочени в списък, приет от Министерския съвет. Тук влизат: 1.1. Вещи за лично употребление: а) по едно горно зимно палто, едно горно есенно палто, една шапка, два костюма (съответно панталони, ризи и жилетки или пуловери - за мъжете, и поли или панталони, блузи и жилетки или пуловери, или четири рокли - за жените) и работното облекло; б) Употребяваните обувки и бельо. 1.2. Всички детски храни и принадлежности. 1.3. Вещи за домашно употребление: а) по един креват, една постелка, една зимна и една лятна завивка, както и по два ката спално бельо за всеки член от семейството; б) един двукрилен гардероб, един кухненски бюфет, обикновените маси и столове; в) обикновените домашни и кухненски прибори и съдове и обикновените прибори за хранене; г) необходимите уреди за отопление и една печка за готвене; д) една пералня и един хладилник; е) един телефонен апарат и един радиоапарат. 1.4. Изкуствените органи, протезите, очилата и другите помощни приспособления и предмети, които се употребяват от длъжника или от членовете на неговото семейство поради физически недъзи или наранявания, както и лекарствата и другите приспособления, средства и материали за лечение. 1.5. Учебните пособия, включително книгите и музикалните инструменти, използването на които е необходимо при общото и професионалното обучение на длъжника и членовете на неговото семейство.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
bludniq_sin написа:Относно предварителното предупреждение - пускат една покана за принудително изпълнение и Ви уведомяват кога ще дойдат да опишат имуществото.
Описа може да бъде извършен и едновременно със връчване на поканата за доброволно изпълнение, респективно призовка за принудително - тук идва и това, което може да ви помогне ако се прави по този начин "връчването". Ако леля ви не живее на този адрес не приемайте книжата и ...- дори да откажете получаването няма как да бъде оформено връчване при отказ на 3 то лице, което не е длъжник и да се води редовно връчено. Ще трябва да залепят уведомление и да си изчакат сроковете за получаване на книжата. Ако си имате доказателства за вещите като разписки или фактури може да приложите копия от тях към съдебния изпълнител, за да си докажете собствеността и да не влизат в протоколите за опис.
БТВ ... доста от съдебните изпълнители пускат ППИ за описи на движими вещи с цел сплашване и реално не ги извършват, въпреки че няма как да ви гарантирам това.
Малко оффтопик: - виждал съм при опис на дв. вещи длъжника да си е опразнил жилището до степен да няма и един стол в него
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
- windlove
- Потребител
true true. Дам и така може..но повечето пъти по мое мнение си пускат ППИ за да са сигурни че ще има някой, и най-важното (което вятърничавата спомена по горе) респектират длъжника да започне да плаща. Защото ППИ струва едни пари на взискателя авансово (24 лв), а ако иска да се извърши описа действително се събират още 60 май беше та доста пъти описът е с цел да се даде мотивация на длъжника да избегне срамната процедура.windlove написа:Описа може да бъде извършен и едновременно със връчване на поканата за доброволно изпълнение, респективно призовка за принудително
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
Здравейте! Имам проблем с разноски по изпълнително дело- за сума 875 лв. главница и 59 лихва към нея ЧСИ ми е калкулирал 710лв разноски- 150лв. присъдени разноски, 240 разн. по изп. дело, 320 такси по тарифата към ЗЧСИ. Реални ли са или са завишени, къде мога да прочета как се изчисляват?
- balgaria681
- Нов потребител
Има замътен срок за жалване на разноските. Според едни и според други е в 7-дневен срок от връчване на Покана за изпълняване.
Обжалвайте по-скоро - ще се перифразира като възражение или по реда.
Обжалвайте по-скоро - ще се перифразира като възражение или по реда.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
balgaria681 написа:Здравейте! Имам проблем с разноски по изпълнително дело- за сума 875 лв. главница и 59 лихва към нея ЧСИ ми е калкулирал 710лв разноски- 150лв. присъдени разноски, 240 разн. по изп. дело, 320 такси по тарифата към ЗЧСИ. Реални ли са или са завишени, къде мога да прочета как се изчисляват?
Можете да проверите в ТТРЗЧСИ :
- nk7702n
- Старши потребител
Благодаря!
- balgaria681
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|