начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Конкурс за първоначално назначаване на магистрати 2013

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за първоначално назначаване на магистрати 2013

Мнениеот lawjustice » 14 Юли 2013, 18:23

Според Вас коректно ли е зададен казуса за Търговска колегия?
lawjustice
Младши потребител

Мнениеот govedo » 14 Юли 2013, 21:01

[quote="igito"]На мен ми стана чудно, че кандидатите за ВКС наказателна колегия са получили такива оценки на казуса. Не е бил особено сложен, но явно никой не минава на устен.Аз ще се явявам за следователи на 19-ти. Дано да имам късмет с казуса. Стискайте палци, колеги и късмет на предстоящите конкурси.[/quo
Късмет, колега! Вие с какъв трудов опит сте-в коя сфера на правото? Имате ли предположения какво биха можали да дадат като материя. Една приятелка ще се явява и ме попита как мисля-какво да очаква и аз не знаех какво да й отговоря.
govedo
Младши потребител

Мнениеот error » 15 Юли 2013, 10:33

lawjustice написа:Според Вас коректно ли е зададен казуса за Търговска колегия?

Напълно коректно.
Не може да е сдъвкан и подреден, като за мл.съдии или за районни съдии. Един върховен съдия трябва да може да отсее зърното от плявата. Пък и такива омазани от няколко инстанции казуси стигат до ВКС и в такова количество, че няма кой да ги чака кандидатите тепърва да се учат на гърба на страните и по-долните съдилища.
Още повече, казусът е сглобен от публикувани решения по чл.290 ГПК на същата тази колегия. Ако кандидатът си е научил урока, т.е. запознал се е с практиката на бъдещите си колеги, можеше и да си ги разпознае отговорите. На всичко отгоре, казусът е и относително лесен, защото е чисто ЗЗД. Няма джиросани акции, увеличения на капитала, недействителни вписвания, апорти, правоприемства и тук-там по някой синдик, който е и глава на вероизповедание и политическа партия едновременно :)
Аватар
error
Потребител

Мнениеот maunkata » 15 Юли 2013, 16:06

govedo написа:
igito написа:На мен ми стана чудно, че кандидатите за ВКС наказателна колегия са получили такива оценки на казуса. Не е бил особено сложен, но явно никой не минава на устен.Аз ще се явявам за следователи на 19-ти. Дано да имам късмет с казуса. Стискайте палци, колеги и късмет на предстоящите конкурси.[/quo
Късмет, колега! Вие с какъв трудов опит сте-в коя сфера на правото? Имате ли предположения какво биха можали да дадат като материя. Една приятелка ще се явява и ме попита как мисля-какво да очаква и аз не знаех какво да й отговоря.

Днес вероятно ще публикуват казуса от конкурса за съдия в специализиран наказателен съд.
Що се касае до трудността на казусите, то май и тези за младши не са от най-леките. Но предполагам, че за толкова високи нива като върховно и апелативно, каквото и да напишат кандидатите и колкото да е вярно, просто ще бъдат отрязани. Например за следовател в следствен отдел на специализираната прокуратура комисията се състои от следователи от окръжните следствени служби. Не е никак чудно, че при това положение няма да им се откъсне от сърцето да допуснат кандидати за първоначално назначаване да заемат ниво, което е по-високо от това на членовете на комисията.
Обзалагам се, че всички ще бъдат скъсани както за ВКП, ВАП, така и за съдия в спец. наказателен съд и прокурор в специализираната прокуратура. Така както стана вече с колегите, кандидатствали за ВКС-търговска и наказателна колегия и ВАС.
maunkata
Младши потребител

Мнениеот igito » 15 Юли 2013, 17:52

Колега "Говедо", аз имам стаж във всички области на правото, освен в административното. Аз също се чудя какъв казус ще ми се падне и чакам резултати от днешния, но все още няма. Относно членовете на комисията не искам да мисля даже, че ми идват на яве толкова сценарии, че свят да ми се завие. Явявам се за трети път на магистратски конкурс и на мен също ми направи впечатление, че миналата година на конкурса за прокурор във ВАП/ако не се лъжа/ имаше спечелил конкурса, но не го назначиха.....не са длъжни. От моя опит правя извод, че устния изпит е много, много, зверски по-труден, щото вече сме хора, които работим в правото и сме го смляли през себе си, а падне ли ти се теория и не знаеш на прима виста определенията наизуст, е .... само се усмихват и така......Следователите от Окръжните следствени отдели що не искаха да отидат в спец. отела, а, както и много други магистрати? Щото трябва да се напънат и да поработят повечко там, ама за същите парички, нали.
Що се отнася до казуса - може да бъде всичко, не само подстъдно на този съд. Така направиха НПК-то, че прокуратурата решава кое дело е от фактическа и правна сложност, пък било то и квалифицирана кражбица или грабежче.
igito
Младши потребител

Мнениеот govedo » 16 Юли 2013, 09:28

За СНС са допуснали трима колеги на устен.
govedo
Младши потребител

Мнениеот dedra » 16 Юли 2013, 11:21

ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

1. ОБЯВЯВА КОНКУРС за първоначално назначаване и заемане на 9 (девет) свободни длъжности за „съдия” в районните съдилища на основание чл. 180, ал.1 във връзка с чл. 178 от ЗСВ, както следва :

- Районен съд – Варна – 2 (две) свободни длъжности
- Районен съд – Девня – 1 (една) свободна длъжност
- Районен съд – Провадия – 1 (една) свободна длъжност
- Районен съд – Първомай – 1 (една) свободна длъжност
- Районен съд – София – 4 (четири) свободни длъжности.

1.2. Конкурсът да се проведе от конкурсна комисия на два етапа - писмен и устен изпит по ред, определен с Правилата относно реда за провеждане на конкурси за младши съдии и младши прокурори, за първоначално назначаване и за повишаване в длъжност и преместване на съдии, прокурори и следователи.

1.3. Писменият изпит да се проведе на 19 октомври 2013г. от 9.00 часа, в сградата на Националния институт на правосъдието, ул. „Екзарх Йосиф” № 14 и сградата на ВСС, ул. „Екзарх Йосиф” № 12.

2. ОБЯВЯВА КОНКУРС за първоначално назначаване и заемане на 22 (двадесет и две) свободни длъжности за „прокурор” в районните прокуратури на основание чл. 180, ал. 1, чл. 191, ал. 1, изр. 2-ро от ЗСВ и във връзка с решение на ВСС по пр. № 15/18.04.2013 г., т. 5 за обявяване на свободните длъжности по чл. 178 от ЗСВ, както следва:

- Районна прокуратура – Бургас – 2 (две) свободни длъжности
- Районна прокуратура – Варна - 4 (четири) свободни длъжности
- Районна прокуратура – Велико Търново - 1 (една) свободна длъжност
- Районна прокуратура – Велинград - 1 (една) свободна длъжност
- Районна прокуратура – Гоце Делчев - 1 (една) свободна длъжност
- Районна прокуратура – Кърджали - 1 (една) свободна длъжност
- Районна прокуратура – Левски - 1 (една) свободна длъжност
- Районна прокуратура – Нова Загора – 1 (една) свободна длъжност
- Районна прокуратура – Плевен – 1 (една) свободна длъжност
- Районна прокуратура – Пловдив - 3 (три) свободни длъжности
- Районна прокуратура – Разлог - 1 (една) свободна длъжност
- Районна прокуратура – Самоков - 1 (една) свободна длъжност
- Районна прокуратура – Свиленград – 1 (една) свободна длъжност
- Районна прокуратура – Харманли - 1 (една) свободна длъжност
- Районна прокуратура – София - 2 (две) свободни длъжности.

2.1. Конкурсът да се проведе от конкурсна комисия на два етапа - писмен и устен изпит по ред, определен с Правилата относно реда за провеждане на конкурси за младши съдии и младши прокурори, за първоначално назначаване и за повишаване в длъжност и преместване на съдии, прокурори и следователи.

2.2. Писменият изпит да се проведе на 26 октомври 2013 г. от 09.00 часа, в сградата на Националния институт на правосъдието, ул. „Екзарх Йосиф” № 14 и сградата на ВСС, ул. „Екзарх Йосиф” № 12.

3. На основание чл. 181, ал. 2 и ал. 3 от ЗСВ и чл. 8 от Правилата относно реда за провеждане на конкурси за младши съдии и младши прокурори, за първоначално назначаване и за повишаване в длъжност и преместване на съдии, прокурори и следователи, в 14-дневен срок от датата на публикуване на обявата в "Държавен вестник" кандидатите подават в администрацията на ВСС, гр. София, ул. „Екзарх Йосиф" № 12, заявление за участие в конкурса (по образец), към което се прилага: подробна автобиография, подписана от кандидата; нотариално заверено копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право”; нотариално заверено копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; свидетелство за съдимост, издадено за участие в конкурс по ЗСВ; медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване; нотариално заверено копие от трудова/служебна и/или осигурителна книжка; други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.

4. Устният изпит да се проведе по график и на места определени от конкурсната комисия.

Обн. ДВ 63/16.07.2013
dedra
Потребител

Мнениеот chandra » 16 Юли 2013, 13:08

Колеги, само аз ли не виждам бланката на образеца на заявление за първоначално назначаване?!

Намерих я, ако някой се зачуди - точно до тази на младшите е... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
chandra
Потребител

Мнениеот tarnovka » 16 Юли 2013, 14:54

Колеги изискването за юридически стаж по ЗСВ за първоначално назначаване на прокурори, колко години беше?
tarnovka
Нов потребител

Мнениеот viara-ivanova » 16 Юли 2013, 15:40

СКАНДАЛНО! Казусът за прокурор във ВКП днес е едно към едно с казуса за младши съдии на конкурса тази година!!!
viara-ivanova
Младши потребител

Мнениеот adelina_vn » 16 Юли 2013, 16:03

Е това не може да бъде, това наистина е скандално, какво излиза - че кандидатите за младши магистрати са решавали казус на ниво ВКП, или обратното - кандидатите за ВКП са на ниво младши??? Какво изобщо става тук???
adelina_vn
Младши потребител

Мнениеот error » 16 Юли 2013, 16:05

Какво му е скандалното?
Смешно е :)
Аватар
error
Потребител

Мнениеот dedra » 16 Юли 2013, 16:21

И няма допуснат до писмен изпит-да се смееш ли, да плачеш ли.
dedra
Потребител

Мнениеот chandra » 16 Юли 2013, 16:33

Според мен, просто казусите са еднакви и това е! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Колеги, кой за какво и за къде ще се явява?! :)
Как смятате да се готвите!
Аз оставете, че още съм в чуденка да се явявам или не, но и нямам идея как ще ми остане време да чета!
Виждам го в часовете след 22:00, но тогава съм труп направо от умора!
chandra
Потребител

Мнениеот viara-ivanova » 16 Юли 2013, 16:42

chandra написа:Според мен, просто казусите са еднакви и това е! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Колеги, кой за какво и за къде ще се явява?! :)
Как смятате да се готвите!
Аз оставете, че още съм в чуденка да се явявам или не, но и нямам идея как ще ми остане време да чета!
Виждам го в часовете след 22:00, но тогава съм труп направо от умора!

Дознател ли сте, колега?
viara-ivanova
Младши потребител

Мнениеот vaniaoz » 16 Юли 2013, 17:22

А СТИГА ,това е недопустимо/ един и същ казус да се даде в рамките на една година веднъж за младши магистрати и втори път за висши, три месеца по-късно/.Явно си имат определени казусчета, ВСЕИЗВЕСТНИ на изпитващите магистрати и си ги въртят от конкурс на конкурс. Пък после , уж за да няма злоупотреби ни диктуват като на първокласници казусите.Голяма пародия е всичко.
vaniaoz
Потребител

Мнениеот joro5017 » 16 Юли 2013, 21:15

Обръщам се към колегите разследващи полицаи, които са се явявали на предишни конкурси. Какъв документ за стажа сте представяли - нотариално заверено копие на служебна книжка или служебна бележка от "Човешки ресурси" за прослуженото време като разследващ полицай и дознател. И още нещо към автобиографията има ли определени изисквания освен да е подробна ?
joro5017
Младши потребител

Мнениеот mi4onka » 16 Юли 2013, 22:38

Колега, на мен досега ми е вършила работа само служебна бележка от сектор "Човешки ресурси"!Успех!
mi4onka
Младши потребител

Мнениеот u3mamhukaa » 17 Юли 2013, 10:50

Абе колеги не мога да намеря това заявление ,всеки път се мъкна до ВСС дайте тоя път да направиме сефте и да си я дръпна от сайта - КЪДЕ Е? :lol:
Най-доброто отмъщение е да живееш щастливо
Аватар
u3mamhukaa
Потребител

Мнениеот error » 17 Юли 2013, 10:58

vaniaoz написа:А СТИГА ,това е недопустимо/ един и същ казус да се даде в рамките на една година веднъж за младши магистрати и втори път за висши, три месеца по-късно/.Явно си имат определени казусчета, ВСЕИЗВЕСТНИ на изпитващите магистрати и си ги въртят от конкурс на конкурс. Пък после , уж за да няма злоупотреби ни диктуват като на първокласници казусите.Голяма пародия е всичко.

Какви злоупотреби, бе човек? Какво се ядосваш? Можеше да се мисли за злоупотреби, ако кандидатите бяха го решили.
Пък те не са. Нито един очевидно не е прочел ВСЕИЗВЕСТНИЯ казус. Пък като не са решили всеизвестен казус за младши съдии - направо си е виц :)
Аватар
error
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити