начало

Съдът е залят от жалби след конкурса за нотариуси Съдът е залят от жалби след конкурса за нотариуси

Акт от Инспекцията по труда - възражение

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Акт от Инспекцията по труда - възражение

Мнениеот fantasti4na » 11 Юни 2013, 20:15

Здравейте!:)

Отново имам нужда от Вашата помощ.
Накратко - майка ми работи на открита сергия на пазар. Едноличен собственик е, няма нает персонал и никога не е имала работници - на трудови или граждански договори. Миналата седмица минават от Инспекцията по труда точно на обяд, когато тя е оставила своя приятелка да наглежда стоката и се е прибрала да обядва - живеем наблизо. Инспекторите хващат женицата и я карат да подпише декларация дали полага наемен труд на това място. Тя съвсем се шашва и пише, че замества за 30 мин докато собственичката отсъства. Звъни по тел, инспекторката грабва слушалката и пита: "Кога ще дойдете?" , на което майка ми отговаря - до 5 минути.
Връчват й призовка да се яви в Дирекцията по труда и да носи няколко документа, които са изискуеми ако е работодател - напр. трудови досиета, вътрешни правила и др. В отговор написахме декларация, в която подробно обяснихме, че никога не сме имали трудови договори, нает персонал и т.н.

Днес отидохме при инспектора, който се оказа изключително разбран. Изслуша ни и каза, че дори и някой да стои ей така отстрани само да гледа срещу кражба на сергията, то същия този човек трябва да има трудов договор! Обяснихме, а и той е видял, че това е едно открито работно място, стока има и пред сергията и няма как да се прибира всичко за по 2-3 пъти на ден, за да може работещия да обядва, да си вземе кафе или просто да отсъства за 15 мин за физиологични нужди. И въпреки всичко, отговорът беше, че да - той ни разбира от човешка гледна точка, НО законът казва - само трудов договор!
Лично за мен това е доста непонятно. Даже и аз не мога да остана на сергията докато тя обядва, въпреки, че ми е майка. Никъде явно в законите или КТ не се третира работата и условията на такива открити работни места

И така ни връчиха акт, в който са констатирали, че лицето, което я е замествало, декларирало, че работи на обекта от 11,20ч и замества за 30 минути. И е установено, че нямаме сключен договор с това лице преди датата 04.06.2013г (когато минават). Не знам защо тази декларация не е в 2 екз, а си остава един само при тях. И с това сме нарушили чл.61, ал.1 от КТ във връзка с чл.1, ал.2 от КТ

Приехме акта с възражение и написахме, че само собственика полага труд и към момента на проверката жената е била да пази стоката защото на майка ми й се налага да обядва и т.н.

Сега обаче в 3-дневен срок искаме да подадем възражение и до Директора на ИТ, което да се заведе официално в деловодството им.

Има ли някаква форма на това възражение или е свободен текст? Чудя се как да го оформя.
Разбира се, че ще цитирам и че е на основание чл.81, ал.1 и чл. 84 от АПК, както и съдържанието по чл.85 от АПК.
И също така - в АПК се говори за Жалба, Протест, но не и точно за Възражение,..

Веднага попитах дали на тзои етап трябва да наемем адвокат, инспектора ми отговори, че Възражението да напишем ние, а след това, аке не сме съгласни с решението им и глобата(надявам се да не се стига до там!) - по съдебен ред.

Моля за мнение и съвет

Предварително благодаря!
fantasti4na
Младши потребител

Re: Акт от Инспекцията по труда - възражение

Мнениеот via_victoria » 11 Юни 2013, 21:03

Здравейте!
Може да възложите работа на някого и по граждански договор, освен по трудов - там правилата са доста по-облекчени. Най-добре отнесете въпроса към компетентен адвокат още преди да напишете възражението, така то ще бъде съдържателно и обосновано!
via_victoria
Потребител

Мнениеот fantasti4na » 12 Юни 2013, 13:35

Здравейте via_victoria ,

Благодаря за отговора. Имам само днес и утре време да подам възражението и нямам под ръка адвокат по трудово право точно. При това инспектора ми обясни, че адвокат ще ни трябва ако се стигне до обжалване - когато видим каква е самата сума
fantasti4na
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 12 Юни 2013, 13:41

Ами естествено ,че това ще Ви обясни.Защо мислите,че той желае да имате адвокат. Адвокатите не се намират "под ръка", но със сигурност лесно можете да се свържете с такъв.В много отношения, добре написаното възражение е по-важно и от обжалването на наказателното постановление.
Не стана ясно, дали са се опитали да купят нещо от нея, когато са правили проверката.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот fantasti4na » 12 Юни 2013, 21:46

Не, не е продавала нищо. Обяснила е, че стои за 30 мин и така е написала в декларацията
Не е извършвала никаква дейност, присъща за работното място на майка ми. Не знам как точно е формулирала текста в декларацията (като думи) - в 1 екз е и инспекторите са си я прибрали

Ако съм сигурна, че изобщо имам смисъл да се боря - вярвайте ми, ще го направя
Но се питам дали това възражение - от когото и да е написано, няма да отлежи ей така, за статистиката на институцията,...

Попаднах на тази дискусия :

viewtopic.php?f=21&t=1692

и наистина се питам какво и дали изобщо да пиша,..

Всички пишат, че не се четат, че си си скарал автогол или си им помогнал едва ли не ,..
fantasti4na
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 13 Юни 2013, 08:06

:roll: Административните нарушения по КТ са посочени в чл.413 - 415 от КТ.
Цитираните от вас "нарушени" членове от КТ не са посочени като адм.нарушения в горните текстове от КТ.
Възможно ваше възражение - деянието не съставлява адм.нарушение. Нищо повече. :D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот lpopova » 13 Юни 2013, 09:49

Здравейте,
възражението се подава на основание чл. 44, ал.1 от ЗАНН (Закон за административните нарушения и наказания) и аз лично считам, че следва винаги да се подава, тъй като неговата цел е по-подробно да се аргументира тезата, защо е неправилен съставения акт, подробно да се опише фактическата обстановка, особено ако е неправилно отразена в акта и да се поиска от наказващия орган да не състави изобщо наказателно постановление. Може да се представят и доказателства с възражението за обосноваване на изложените аргументи. Формата е свободна, не е необходимо да се сочат законови разпоредби, а само до кого е адресирано,
кой е подателят (нарушителят) и номера на съставения акт, срещу който се възразява. Във Вашия случай считам, че трябва да подчертаете факта, че заместничката не е ангажирана от майка Ви по време на всички почивки, а инцидентно се е намирала на сергията само този ден (ако това е така, разбира се). Все пак за да има трудов договор освен длъжност и работно място е нужна и договореност за определено работно време с лицето, сочено като работник. Успех!
lpopova
Нов потребител

Мнениеот fantasti4na » 13 Юни 2013, 15:54

Здравейте! :)

Благодаря Ви за отговора!

Прочетох, мнението Ви, и аз така разбрах, че целта на това възражение е да се спре съставянето на наказателно постановление. И понеже е първо нарушение, малък търговски обект, оказано е съдействие на проверяващите органи и да се иска прекратяване на адм.-наказателнато производство , поради маловажност

Сега започвам да пиша ,.. и ми стискайте палци! :)
fantasti4na
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 13 Юни 2013, 16:01

:shock: Допускате голяма грешка. Деянието не е адм.нарушение :!:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот fantasti4na » 13 Юни 2013, 16:22

neutralen написа::shock: Допускате голяма грешка. Деянието не е адм.нарушение :!:

Здравейте!

Имаме съставен Акт за установяване на административно нарушение. И той е поради съмненията, че лицето , което е стояло на сергията към момента напроверката, полага труд щом е на това работно място и няма трудов договор. Точно това пише. И че с това сме нарушили чл.61, ал1 от КТ във връзка с чл.1, ал.2 от КТ.
Кактов ече написах приехме акта с възражение. Най-отдолу с дребен шрифт пише, че "Нарушителят може да направи възражение по настоящия акт в 3-дневен срок по чл.44 ал1 от ЗАНН
На един допълнителен протокол за извършената проверка пък пише, че 'от извършената проверка е видно, че фирмата .. е нарушила в качеството си на работодател (до сега не сме били работодател, полага личен труд майка ми) е нарушил чл.61,.. същото
И накрая: На основание чл.81 ал1 от АПК дадените предписания могат да се оспорят чрез Д "ИТ" през Изпълнителния Директор на ИА "ГИТруда" в 14 дневен срок

Всъщност искам да напиша възражения по този Акт - в 3-дневен срок, който утре изтича.
Къде допускам грешка?
fantasti4na
Младши потребител

Мнениеот ch3oh » 13 Юни 2013, 16:35

Колкото и да не ви се харесва ще ви съставят НП. Концентрирайте се в обжалването му. Прогнозата ми е, че ще бъде потвърдено.
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 14 Юни 2013, 09:08

:D В случая става дума за граждански договор - устен договор за поръчка с времетраене 1 час, за това няма нарушение на никакви разпоредби на КТ.
Няма забрана за сключването на такива договори. Чиновниците просто имитират активност, щото имат план да изпълняват - да наложат определн брой/обем глоби. За тях всички обикновени хора са нарушители. 8)
neutralen
Активен потребител

Мнениеот fantasti4na » 14 Юни 2013, 11:05

neutralen написа::D В случая става дума за граждански договор - устен договор за поръчка с времетраене 1 час, за това няма нарушение на никакви разпоредби на КТ.
Няма забрана за сключването на такива договори. Чиновниците просто имитират активност, щото имат план да изпълняват - да наложат определн брой/обем глоби. За тях всички обикновени хора са нарушители. 8)

neutralen,
Граждански договор не признават. Попитах инспектора като отидохме според призовката. Това е работно място и въпреки че някой само стои на него, дори и да гледа, пази , то този някой вече бил свързан със самата стока, оттам с фирмата и т.н.. какво ли не изговориха!
Те търсят и искат само и единствено трудов договор, защото това е работно място на което непрекъснато се упражнява един вид дейност и не можело никакъв друг договор да се сключи
Знам, че гражданския може и да е устен, но това как да дойде на ума на една пенсионерка, която просто гледа някой да не открадне нещо.
Към момента на проверката тя нито е продавала, нито предлагала, нито подреждала - говорила си е по телефона жената

Благодаря Ви за включването, Вие много точно сте го казали, но не всички сме така запознати като Вас, за да го кажем когато и където трябва. А и едва ли биха отминали при този отговор,.. вие сам сте казали защо.
И аз да съм там - като дъщеря, нямам право да замествам и за минута даже, .. колкото и невероятно за ми звучи... И се оказва, че един работещ на открита търговска площ собственик, който полага личен труд, не може да си остави стоката и да отиде да обядва или нещо друго,..
fantasti4na
Младши потребител

Мнениеот fantasti4na » 18 Юни 2013, 11:09

Neutralen,

Не мога да Ви изпратя съобщение тук на лични, бихте ли ме потърсили на:

fantasti4na@abv.bg

Благодаря предварително!
fantasti4na
Младши потребител

Мнениеот fantasti4na » 18 Сеп 2014, 17:49

Здравейте!

След като получих помощ и съвети тук по темата ми, бих искала да ви осведомя, че след Акта на ИТ , получихме Наказателно постановление с минималната по закон глоба от 1500лв!!!

Наехме адвокат , заведохме дело и Съда постанови отмяна на НП.
ИТ не обжалва в законно-установения срок и Решението на съда влезе в сила

Още веднъж благодаря на всички, които се включиха по темата и/или ми писаха на лични!

Здраве и много успехи на всички вас! :)
fantasti4na
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 18 Сеп 2014, 22:53

Поздравявам ви с успеха ! :D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот thebeast » 18 Сеп 2014, 23:05

Моля напишете № и година на делото и съда, за да му видим мотивите :D
thebeast