начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Обработване на чужда земя

Казуси за недвижими имоти

Обработване на чужда земя

Мнениеот v_evlogiev » 12 Фев 2013, 20:56

Здравейте,
Историята е следната: Собственик съм на няколко декара земеделска земя на един от изходите на едно провинциално градче. Имам нотариален акт замята и не я обработвам. Преди няколко дни минавайки от там разбирам ,че същата земя се обработва и най-вероятно е засята. Въпросът ми е следния има ли опасност човекът, който владее земята ми да я придобие по давност. Какви са правните ми възможности да му се противопоставя.

Предварително благодаря за помощта!
v_evlogiev
Нов потребител

Re: Обработване на чужда земя

Мнениеот TheOldMan » 13 Фев 2013, 03:31

В кръга на майтапа - ако приберете реколтата наесен, ще покажете че сте добросъвестен стопанин и че се грижите за земята си..
Имаше някакви врътки че ако 10 (или 5) години някой добросъвестно владее земеделска земя без протест от собственика за това време, то той може да я придобие по давност. Идеята беше да намалеят пустеещите и необработваеми земи. Ама доколко това е валидно в момента ... не знам. Не знам и как може да се "прекъсне" срока - вероятно с плащането на данък за тази земя, или с нарочна бележка в кметството, че сте наобиколили имота и сте установили някаква дейност в него, за която не е искано вашето съгласие ...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Имотни казуси