начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Класика в жанра или ...

Класика в жанра или ...

Мнениеот izgorel » 30 Сеп 2012, 19:07

До всички участници във форума

Уважаеми дами и господа,
Забърках си каша, почвам да я сърбам ...
Приканвам всички, които четат тези редове и имат някакви просрочени, висящи и прочее задължения, незабавно да намерят начин да ги погасят! Бъдете спокойни, няма да изядем хляба на мнозинството от тук присъстващите! Напротив, смятам, че ще направим хаоса по-организиран, ще подредим делата, бизнеса и живота си, както личните, така и на останалите, с които волю-неволю влизаме в отношения по дадената тема.
Умолявам всички, които се отзоват на моя проблем: нека не се впускаме в подробни коментари по финансовия му аспект! Човек знае 2 и 200. Визирам финансовата култура на българина, поведение на банките (преди, по време, след икон. криза), спрямо клиентите си и т.н. Ако пък смятате за нужно - давайте, все пак за пари става въпрос. Поне сега да ми олекне на душата (на джоба вече му е леко).
Ще се опитам да Ви запозная достатъчно ясно със ситуацията чрез изложение в няколко поста.

Цели:
1. Да изплатя всичките си задължения към кредитора възможно най-бързо;
2. Да сведа до минимум всичките си разходи по ЧСИ и/или адвокат;
3. Да избегна връчване на изпълнителен лист;
4. Да не се стига до запор на трудовото ми възнаграждение.

Очаквания:
Да намеря от Вас помощ (информация, консултация), да чуя Вашето компетентно мнение за едно интелигентно и елегантно решение на ситуацията, в която се намирам.

Предварително благодаря!
С уважение: Изгорел
Последна промяна izgorel на 30 Сеп 2012, 21:22, променена общо 1 път
izgorel
Нов потребител

Re: Класика в жанра или ...

Мнениеот izgorel » 30 Сеп 2012, 19:35

Предистория:

През юли 2005 станах притежател на кредитна карта с лимит 500 лв. След година и нещо получих писмо от картодържателя, с което ме уведомяваха, че "... с настъпването на законодателни промени "Дружеството" АД реорганизира дейността си ..." и ползваната от мен кредитна карта /кр. к./ ще бъде активна до началото на ноември 2006. В писмото беше приложена и нова кр. к. издадена от "Дружеството прим" ЕАД, дъщерно на "Дружеството" АД и заявление за новата кр. к. Към този момент балансът по картата да е бил около "минус"430 лв.
Поради желанието ми да ползвам тази услуга, попълних заявлението и го изпратих на посочения адрес.
С радост установих, при следващата употреба на картата, че нямам никакви задължения по нея. Признавам си, първата мисъл, която ми мина беше, че дръпнах и аз с 4 стотака в тоя живот, хе-хе :D , после като съвестен (донякъде) клиент си казах, че е станала някаква грешка и ще ме потърсят от финансовата институция или пък автоматично ще коригират сметката.
Мина време, година, две, продължих да ползвам кр.к. до момента, когато реших, че не ми е нужна повече и я закрих.
За описаното по-горе недоразумение забравих (разбирайте, че ме устройва).
izgorel
Нов потребител

Мнениеот izgorel » 30 Сеп 2012, 20:29

Невидима заплаха
Животът е хубав. Поне до момента (някъде през юли 2009), в който намирате в пощенската си кутия писмо от "Банката" АД с покана за изпълнение в срок от 7 работни дни да внесете сумата:
695,69 лв. в т.ч. просрочени главница+лихви.
Реакция от моя страна: няма. :oops:
Следващо писмо от банката-кредитор (октомври 2009): Уведомление за общо задължение в размер 700,95 лв.
Реакция от моя страна: няма. :oops:
Пояснение: все пак се задействах донякъде. В населеното място, където живея и работя, няма клон на банката-кредитор, най-близките такива са в радиус от 60 км. Разбрах, че няма възможност за междубанков превод, поради това, че задължението може да се погасява единствено на каса във въпросната банка. Тези фактори, освен липсата на свободни финансови средства, също повлияха негативно да не направя нищо по възникналия проблем (не се оправдавам, излагам факти).
izgorel
Нов потребител

Мнениеот izgorel » 30 Сеп 2012, 20:53

Мрачно Средновековие
Последва около година мълчание. Междувременно общите задължения прехвърлиха 800 лв.
След това (период септември 2010 - януари 2011): 2-3 писма от С.Г. Груп, няколко телефонни разговора ...
(съветът ми е Вие да ги потърсите, не - те Вас).
Безуспешни опити от моя страна за рефинанс на съществуващ потребителски кредит, нов такъв, овърдрафт и др. под. за да направя 1-разово погасяване на "лошите" си задължения. Все пак започнах погасяването му на части, колкото и когато мога. Контактите ми със С.Г. Груп постепенно се прекратиха.
Към средата на 2011 успях да сведа задължението си до 294,51лв. (отразено в покана за изпълнение от банката). След още две вноски, последно през юли 2011 намалих задължението до около 200 лв.
Последна промяна izgorel на 30 Сеп 2012, 22:51, променена общо 1 път
izgorel
Нов потребител

Мнениеот izgorel » 30 Сеп 2012, 22:09

Ей сега цъфнах, та вързах
Преди няколко дена отидох в клона на банката, с намерението да погася цялото си задължение и нагласата то да възлиза на не повече от 250 лв. След справка се установи, че сумата е 325,33 лв. и по-лошото - че не мога да направя вноска, тъй като съм предаден на ЧСИ (поне така разбрах).
Познати ме посъветваха да проверя дали се води дело в РС. Делото е минало през октомври 2011.
ЗИ разпорежда да заплатя на кредитора задължението си към него:
- главница 209,83 лв.;
- сума 8,54 лв. -някаква възнаградителна лихва;
- ведно със законна лихва по главницата;
както и сумите:
- 25 лв. държавна такса;
-50 лв. адвокатски хонорар.
пише още: "ПОСТАНОВЯВА НЕЗАБАВНО ИЗПЪЛНЕНИЕ";
пише още: "ДА СЕ ИЗДАДЕ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ".
Последна промяна izgorel на 30 Сеп 2012, 22:54, променена общо 1 път
izgorel
Нов потребител

Мнениеот izgorel » 30 Сеп 2012, 22:47

До момента не съм получил никакво писмо, изпълнителен лист или дявол знае какво трябва (не искам) да получавам. Не знам какво да очаквам тепърва. Не знам какво да правя оттук нататък. Успях само да внеса на дата 29. септ. сума от 377,66 лв. (задължението за 4 дни бе набъбнало с 52,33 лв.)
Възникват следните въпроси:
1. Внасяйки тази сума, изпълнил ли съм ЗИ или не? Защото банковите сметки са две различни: първата, по която погасявах задължението си преди, а сега не мога (тя фигурира и в някакво заявление, приложено към делото; там пише също, че по нея става издължаване към кредитора) и втората, тази по която внесох последно.
2. Да продължа ли вноски по тази втора сметка при възникване на нови задължения, без да знам къде отиват сумите или да се "ослушвам"?
3. Да очаквам ли връчване на изпълнителен лист, въпреки че съм направил вноска?
- ако дойде ИЛ - какво да правя;
- ако не дойде ИЛ - какво да правя.
4. Да търся ли на този етап контакт с ЧСИ, към когото съм прехвърлен и как да се свържа с него? Може ли нещо конкретно да направя за да намаля разноските си по него?
5. Да търся ли връзка с банката-кредитор (смятам, че трябва) и как - чрез упълномощения от нея адвокат ли?
6. Как да предотвратя евентуален запор на трудовото си възнаграждение?

С уважение: Изгорел
izgorel
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство