начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

аренда земеделска земя

Казуси за недвижими имоти

аренда земеделска земя

Мнениеот ivan8888888 » 21 Сеп 2012, 00:44

Здравейте,майка ми има 90 декара собствена земеделска земя,баща ми също имаше 90 декара собствена земеделска земя,която наскоро дари на мен.Майка ми беше сключила договор за 3 години с арендатор,който е изтекъл през 2005 година.От тогава до днес той обработва нашата земя без да има сключен договор за наем,нито за аренда.Незнайно как и с какви документи пред Общинска служба по земеделие и поземлена комисия,той чертае земята,за да може да усвоява субсидии за обработването на земята.Въпросът ми е-можем ли да го съдим за пропуснати ползи за последните 5 години,тъй като той е печелил чрез обработването на нашата земя,без да е имал никакво правно основание-нито договор за аренда,нито за наем и дали би било успешно това начинание.В интерес на истината е подхвърлял по някой лев рента през годините,но майка ми никъде не е подписвала документ за получени суми.И вторият ми въпрос е свързан с моята лична земя.Баща ми е подписал договор за аренда със същия арендатор за срок от 5 години-от 2011 до 2016 година.За изминалата стопанска година арендаторът е платил рента на баща ми,но без баща ми да е подписвал никакъв документ за изплатени суми.Моето желание е аз да обработвам земята,но той категорично отказва да развали пред нотариус договора за аренда.Наскоро баща ми дари земята на мен,но смяната на собствеността не е основание за разваляне на договора за аренда.Как мога да разваля договора за аренда?Мога ли да съдя арендатора за неплатена рента за 2011г?Проверил съм в НАП-фирмата на арендатора е декларирала плащания към родителите ми през последните години,но пак повтарям-моите родители не са подписвали никакъв документ за такива плащания.Плащанията са извършвани в брой-без документ.Благодаря Ви предварително за правните съвети!
ivan8888888
Нов потребител

Re: аренда земеделска земя

Мнениеот ilianavalerieva » 18 Ное 2012, 17:13

Ние сме с подобно дело за неправомерно ползване на зем. земи от кооперация и на първа инстанция го загубихме :shock:
ilianavalerieva
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 18 Ное 2012, 17:41

Какъв иск да предявите, зависи от вида на договора /наем или аренда/, от формата /писмен или писмен с нот. заверка на подписите /, от това дали е вписан, както и от съдържанието, в частност - клаузите, уреждащи основанията и начина на прекратяването му.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот karanedeff » 18 Ное 2012, 18:14

ivan8888888 написа:Как мога да разваля договора за аренда?Мога ли да съдя арендатора за неплатена рента за 2011г?

Отговори на тези и други въпроси можете да намерите в съдебната практика във форума на съдиите по вписванията
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот ivan8888888 » 10 Дек 2012, 17:55

Neutralen,земята на майка ми е обработвана в последните 5 години без абсолютно никакъв договор.в този случай смятам да предявя иск за пропуснати ползи през изминалите 5 години.За земята,която баща ми е подписал 5 годишен аренден договор ,в присъствието на нотариус,с нотариална заверка на подписите и която наскоро дари на мен,смятам да предявя иск за неплащане на ренти през изминалите години,тъй като както споменах,полагаемата рента е изплащана в брой,без насреща да е подписван никакъв документ.Т.е. арендаторът трябва да доказва пред съда как точно е заплатил рента на баща ми.За суми над 5 000 лв,доколкото съм запознат,свидетели не важат,а се доказват с документ.На същото основание,възнамерявам да изпратя нотариално известие на арендатора,че прекратявам еднолично договора за аренда,тъй като не е плащал рента за 2011 година.Наскоро четох в ЗАЗ ,че това е основателна причина за прекратяване на договора.
ivan8888888
Нов потребител

Назад към Имотни казуси