Здравейте!
Имаме апартамент в кооперация. Не живеем там. Зимните месеци от януари до април не сме стъпвали там. В момента обзавеждаме и ходенето ни е свързано с това. На 3 етаж сме. Въпросът ми е какви такси дължим и има ли някаква отстъпка по закон, ако не живеем там?
Благодаря ВИ!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 22:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разходи при етажна собственост
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Разходи при етажна собственост
Ама вие ще искате и закон за това как да делите сметката си в ресторанта ...
Общото събрание определя как се разпределят дължимите суми. Някъде неживеещите плащат наравн ос другите,м на други места плащат само тези части, които са за поддържане на сградата и инсталациите, но са освободени от таксите за асансьор, чистачка и т.н.
Но ... да вземем за пример чистачката. Да, вие не живеете там, но когато дойдете входа е чист, нали?
Или пък асансьора. Да, вие не сте го ползвали, но ако не са му платени таксите и тока, когато дойдете той няма да е в движение.
Така че ... "който си има брадичка, се налага да си има и гребенче". Имате имот, който иска някакви разходи за поддържка. А в имота са включени и идеалните части, т.е. проценти от общите части.
Общото събрание определя как се разпределят дължимите суми. Някъде неживеещите плащат наравн ос другите,м на други места плащат само тези части, които са за поддържане на сградата и инсталациите, но са освободени от таксите за асансьор, чистачка и т.н.
Но ... да вземем за пример чистачката. Да, вие не живеете там, но когато дойдете входа е чист, нали?
Или пък асансьора. Да, вие не сте го ползвали, но ако не са му платени таксите и тока, когато дойдете той няма да е в движение.
Така че ... "който си има брадичка, се налага да си има и гребенче". Имате имот, който иска някакви разходи за поддържка. А в имота са включени и идеалните части, т.е. проценти от общите части.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Мисля, че по стария закон тези, които не живеят в сградата (пребивават по-малко от определени дни в годината) имаха право да плащат 50% от разходите, които им се полагат.
По новия закон такова право ще имат само ако бъде гласувано и прието от общото събрание на входа/блока. Т.е. това решение зависи от самите съкооператори.
Напълно съм съгласен с TheOldMan. Купувайки си имот трябва да сме наясно с всички позитиви и негативи(такси), които произтичат от това. Ако имаме 10 апартамента държавата не се интересува от това, че не можем да живеем едновременно в десетте, но ни събира данък в пълен размер за всички, нали?
Ако имам 10 коли трябва да имам 10 граждански отговорности въпреки, че мога да карам/катастрофирам само с една. Не е справедливо, но...
По новия закон такова право ще имат само ако бъде гласувано и прието от общото събрание на входа/блока. Т.е. това решение зависи от самите съкооператори.
Напълно съм съгласен с TheOldMan. Купувайки си имот трябва да сме наясно с всички позитиви и негативи(такси), които произтичат от това. Ако имаме 10 апартамента държавата не се интересува от това, че не можем да живеем едновременно в десетте, но ни събира данък в пълен размер за всички, нали?
Ако имам 10 коли трябва да имам 10 граждански отговорности въпреки, че мога да карам/катастрофирам само с една. Не е справедливо, но...
- nvggvn
- Нов потребител
TheOldMan написа:Ама вие ще искате и закон за това как да делите сметката си в ресторанта ...
Когато имотът е необитаем, и собственикът пребивава в имота не повече от 30 дни в годината, не виждам как ще се задължи да плаща разходите за управление и поддържане на общите части на етажната собственост включително и разходите за портиер.
"Според чл. Чл. 51. (2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Не се заплащат разходите по ал. 1 за деца, ненавършили 6-годишна възраст, както и от собственик, ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година."
- muncho
- Нов потребител
Гледам хората почнаха да решават въпроса кардинално - слагат електроника с чип-карти в асансьора. Само тоя който си е платил таксата има работещ чип. Не си плащаш - чипа се деактивира и катериш по стълбите. За тия дет идват "за по-малко от 31 дена в годината" - "Ма за к'во ти е - нали идваш един път годишно?"
Плащаш такса за 1 човек - получаваш 1 карта. Плащаш за 3-ма - получаваш 3 карти. Просто и справедливо.
Плащаш такса за 1 човек - получаваш 1 карта. Плащаш за 3-ма - получаваш 3 карти. Просто и справедливо.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|