- Дата и час: 01 Дек 2024, 07:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Възбрана върху 1/2 идеална част от имот
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Възбрана върху 1/2 идеална част от имот
Разбрах,че имот на родителите ми,в който те не живеят е с наложена възбрана на 1/2 идеална част,по силата на дължими 13000 евро от майка ми към неин познат.За съжаление тя е прекалено горделив човек и разбирам за ситуацията чак сега,а възбраната е от Юли месец 2010 г. Единствено погасяването на задължението ли е начин да се вдигне възбраната,има ли други правни способи за реакция?Какво мога да противопоставя срещу ЧСИ-то?Прочетох доста неща в закона и се поинтересувах,но искам мнение на практици,благодаря.
- khan_krum
- Младши потребител
Re: Възбрана върху 1/2 идеална част от имот
Че какво има да се противопоставяте - тя си ги дължи тия пари. Редно е да отговаря с имуществото си при неизпълнение.
- marinov
- Потребител
Така,сега г-н Маринов натиснете alt+ F4 и ще се видим с вас някой друг път,благодаря за вниманието.Друг човек навътре в изпълнителното производство?Ценните съвети ще бъдат последвани от ценни хонорари.
- khan_krum
- Младши потребител
С риск да пропусна някой "ценен хонорар" ще се присъединя към мнението на колегата marinov На ЧСИ може да противопоставите единствено дължимата сума...освен ако, разбира се, не сте съгласни да се разделите с въпросния недвижим имот
- Ralinko
- Младши потребител
Интересува ме как мога да вдигна възбраната?Имота дори да бъде изнесен на публична продан,предполагам никой не би купил половината при положение,че съсобствеността е разделена,нали?И още нещо,имота е единствено жилище на родителите ми,те не живеят в него,но при положение,че нямат друго собствено жилище не се ли води несеквестируемо?Ако се позова на 433 ал.1 т.5 ще може ли да се вдигне възбраната?Или как да се обезсили изпълнителният лист по т.3??Или пък минало е много време,имота сигурно е изнасян на публична продан за тази 1/2 част,ако никой не го купи до кога ще стои възбраната?
- khan_krum
- Младши потребител
Във време на криза – политическият израз,по вероятно е да се намери купувач на имота /дано ви се падне добър кумшия/.Но преди това,ще се пита и другия съсобственик дали е съгласен целия имот да се продаде.Сами разбирате ,че следва да се консултирате с адвокат за такъв проблем при тази необятна материя.
-
Pause - Активен потребител
Консултирах се вече с адвокат,но не всичко ми стана пределно ясно.Бихте ли отговорили и на другите ми въпроси зададени по-горе?Благодаря Ви много!
- khan_krum
- Младши потребител
Продажбата на несеквестируем имот е абсолютно нищожно действие, поначало нередовно действие на съдебния изпълнител.
От което произтичат както процесуална нищожност, така и маса дисциплинарни последствия за съдебния изпълнител.
Но по въпроса за оспорването на изпълнителен лист, трябва а се провери на място, конкретно - но има много шансове.
Иначе трябва да се провери и дали имота не е семейно жилище.
От което произтичат както процесуална нищожност, така и маса дисциплинарни последствия за съдебния изпълнител.
Но по въпроса за оспорването на изпълнителен лист, трябва а се провери на място, конкретно - но има много шансове.
Иначе трябва да се провери и дали имота не е семейно жилище.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Чак пък "абсолютно нищожно". Опитай да събориш влязло в сила постановление за възлагане на несеквестируем имот. Иначи за отговорността на СИ си прав.
- ludi
- Потребител
Това не е консултация,нито правен съвет
Интересува ме как мога да вдигна възбраната?Внасяте ,пари или ценни книги в банката и заменяте обекта на обезпечение.
И още нещо,имота е единствено жилище на родителите ми,те не живеят в него,но при положение,че нямат друго собствено жилище не се ли води несеквестируемо?
Не понеже СИ служебно проверява дали жилището е несеквестируемо, а и това че не може да се възбранява несеквестируем НИ.
Ако се позова на 433 ал.1 т.5 ще може ли да се вдигне възбраната?
Цитирате неточна разпоредба,въпреки че може да се обжалва но еднократно.
Или как да се обезсили изпълнителният лист по т.3??
Следва ,да се докаже от длъжника че вземането по ИЛ не съществува ,и тогава се обезсилва.
Или пък минало е много време,имота сигурно е изнасян на публична продан за тази 1/2 част,ако никой не го купи до кога ще стои възбраната?-Идеята е че няма непродаваем имот,а това стимулира наддавачи да участват в ПП докато се продаде.
Интересува ме как мога да вдигна възбраната?Внасяте ,пари или ценни книги в банката и заменяте обекта на обезпечение.
И още нещо,имота е единствено жилище на родителите ми,те не живеят в него,но при положение,че нямат друго собствено жилище не се ли води несеквестируемо?
Не понеже СИ служебно проверява дали жилището е несеквестируемо, а и това че не може да се възбранява несеквестируем НИ.
Цитирате неточна разпоредба,въпреки че може да се обжалва но еднократно.
Или как да се обезсили изпълнителният лист по т.3??
Следва ,да се докаже от длъжника че вземането по ИЛ не съществува ,и тогава се обезсилва.
Или пък минало е много време,имота сигурно е изнасян на публична продан за тази 1/2 част,ако никой не го купи до кога ще стои възбраната?-Идеята е че няма непродаваем имот,а това стимулира наддавачи да участват в ПП докато се продаде.
-
Pause - Активен потребител
"Не понеже СИ служебно проверява дали жилището е несеквестируемо, а и това че не може да се възбранява несеквестируем НИ."
Нали проверява служебно,защо тогава е възбранил имота като е несеквестируем и единствен на родителите ми,до колкото разбирам в съда много не се трогвали от това,че несеквестируем имот е възбранен?!Има ли смисъл да се гони обжалване в тази насока?
"Цитирате неточна разпоредба,въпреки че може да се обжалва но еднократно"
433 ал.1 т.5 Посоченото от взискателя имущество не може да бъде продадено и не може да бъде намерено друго секвестируемо имущество.Защо да е неточна разпоредбата,ако имота бъде изнесен на публична продан,но никой не купи 1/2 идеална част от него,при последващо изнасяне също никой не купи какво ще стане?Няма ли точно тази разпоредба да мога да приложа аз при редица неуспешни опити за продажба?
"Идеята е че няма непродаваем имот,а това стимулира наддавачи да участват в ПП докато се продаде"
Майка ми не е приела поканата за доброволно изпълнение,баща ми също.Ако мине време,възбраната ще може ли да се вдигне поради изтекла давност за вземането?
Имам и още информация.Дължимите евра от майка са по силата на запис на заповед,няма ли шанс да се прехвърли задължението,да се обжалва с частна жалба и да се постигне успех?
Нали проверява служебно,защо тогава е възбранил имота като е несеквестируем и единствен на родителите ми,до колкото разбирам в съда много не се трогвали от това,че несеквестируем имот е възбранен?!Има ли смисъл да се гони обжалване в тази насока?
"Цитирате неточна разпоредба,въпреки че може да се обжалва но еднократно"
433 ал.1 т.5 Посоченото от взискателя имущество не може да бъде продадено и не може да бъде намерено друго секвестируемо имущество.Защо да е неточна разпоредбата,ако имота бъде изнесен на публична продан,но никой не купи 1/2 идеална част от него,при последващо изнасяне също никой не купи какво ще стане?Няма ли точно тази разпоредба да мога да приложа аз при редица неуспешни опити за продажба?
"Идеята е че няма непродаваем имот,а това стимулира наддавачи да участват в ПП докато се продаде"
Майка ми не е приела поканата за доброволно изпълнение,баща ми също.Ако мине време,възбраната ще може ли да се вдигне поради изтекла давност за вземането?
Имам и още информация.Дължимите евра от майка са по силата на запис на заповед,няма ли шанс да се прехвърли задължението,да се обжалва с частна жалба и да се постигне успех?
- khan_krum
- Младши потребител
Нека задам въпросите си един по един,може би ще бъде по удачно за водене на дискусия: ако приема поканата за доброволно изпълнение,в двуседмичния срок обжалвам с частна жалба и поискам спиране това ли би било най-удачният вариант от позицията на длъжник,в която се намирам?
- khan_krum
- Младши потребител
Няма пречка да се наложи възбрана върху единствено жилище
Няма пречка и да се възбрани 1/2 от недвижим имот
По - горе питате за давностен срок на възбраната - няма начин, който е наложил възбраната, той може и да е заличи, разбира се има и други хипотези, но Вие не попадате в тях.
Имате право да поискате от съда спиране на изпълнителното производство, но най - добре се консултирайте с адвокат, защото дори и при спирането СИ има право да извършва някои действия и е добре адвоката Ви да Ви информира подробно.
Това, че СИ е наложил възбрана в никакъв случай не означава, че ще обяви публична продан на въпросния имот.
По - горе питате за давностен срок на възбраната - няма начин, който е наложил възбраната, той може и да е заличи, разбира се има и други хипотези, но Вие не попадате в тях.
Имате право да поискате от съда спиране на изпълнителното производство, но най - добре се консултирайте с адвокат, защото дори и при спирането СИ има право да извършва някои действия и е добре адвоката Ви да Ви информира подробно.
Това, че СИ е наложил възбрана в никакъв случай не означава, че ще обяви публична продан на въпросния имот.
- soniia
- Младши потребител
soniia написа:Няма пречка да се наложи възбрана върху единствено жилище
Благодаря за мнението Соня,но не давате отговор на моя въпрос,а той е дали,ако приема поканата за доброволно изпълнение,в двуседмичния срок обжалвам с частна жалба и поискам спиране дали това би било най-удачният вариант от позицията на длъжник,в която се намирам?Какви са най-добрите възможности,които имам,защото ходих при двама адвокати и единият казва изчакай,другият казва може да действаме?Прегледах една-две хубави дискусии по темата ще се радвам,ако се получи и още една.
- khan_krum
- Младши потребител
soniia написа:Няма пречка да се наложи възбрана върху единствено жилище
Не така мисли, обаче Живко Сталев, а и по-голямата част от съдиите в България.
- chadel
- Потребител
chadel написа:soniia написа:Няма пречка да се наложи възбрана върху единствено жилище
Добре защо тогава съдиите не уважават в болшинството от случаи позоваването на несеквестируемостта?Разбрах,че рядко се уважава подобно искане в практиката...И в тази насока ли единствено имам шансове да обжалвам?
- khan_krum
- Младши потребител
chadel написа:soniia написа:Няма пречка да се наложи възбрана върху единствено жилище
Доста опит имам в изпълнителното производство и не съм с впечатление, че "по-голямата част от съдиите в България" мислят, че има проблем
Това, че е наложена възбрана не означава в никакъв случай, че СИ ще продава жилището
Целта е друга и всеки, който се занимава с изпълнително производство знае каква е
- soniia
- Младши потребител
Приложим принцип: "Я гЪ дебнем...".
-
Melly - Старши потребител
khan_krum написа:
Благодаря за мнението Соня,но не давате отговор на моя въпрос,а той е дали,ако приема поканата за доброволно изпълнение,в двуседмичния срок обжалвам с частна жалба и поискам спиране дали това би било най-удачният вариант от позицията на длъжник,в която се намирам?Какви са най-добрите възможности,които имам,защото ходих при двама адвокати и единият казва изчакай,другият казва може да действаме?Прегледах една-две хубави дискусии по темата ще се радвам,ако се получи и още една.[/quote]
На този въпрос не мога да ти отговоря
Всичко е в твоите ръце.
- soniia
- Младши потребител
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|