начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2012

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2012

Мнениеот law8383 » 06 Фев 2012, 19:19

"Колеги,
Някой има ли представа обикновено, за коя от двете позиции се явяват повече кандидати? Винаги ли са повече мераклиите за държавното обвинение? Интересно ми е,защо? Работя като адвокат и бих заменил професията единствено със съдийската тога.Не че и там нещата са перфектни но....... "

Колега,според мен причините за това, че повече хора се явяват на конкурса за младши-прокурори са в известна степен прозаични-все пак за този конкурс трябва да се чете само наказателноправна материя,а не всички имат време и възможност да се подготвят и за двата конкурса.Разбира се,има и хора,които желаят да бъдат именно прокурори,всеки сам си преценя.Но,доколкото си спомням,на предния конкурс също кандидатите за младши -прокурори бяха повече от тези за младши съдии....
law8383
Младши потребител

Мнениеот simba » 06 Фев 2012, 20:42

към 13.30 бях 924 номер за младши прокурор..........
simba
Младши потребител

Мнениеот mynika » 06 Фев 2012, 23:18

miury123 написа:Предлагам актуални разработки по наказателно право и процес

Когато предлагаш разработки, поне посочвай и цената за тях, а не във форума да се моли пратете и на мен, и на мен и т.н.
mynika
Младши потребител

Мнениеот stojanovg » 06 Фев 2012, 23:26

По принцип рядко си позволявам да пиша в този форум, но някои коментари ме провокираха да взема отношение...
Първо за колегите, които "предлагат" разработки - не мисля, че тук е мястото да се прави бизнес на гърба на хората, а по-скоро да се окаже взаимопомощ и да се обмени полезна информация....Има учебници, лекции - хиляди видове, които се разпространяват свободно в мрежата.. Ако някой си мисли, че ще се докопа до някакви чудодейни лекции с неясен произход, които са много кратки и симпатични и ще изкара изпита, то дълбоко се лъже...Ето дори на Сталев преработената версия на учебника по новия ГПК излезе, към 1300 страници, всеки може да си го вземе....
Аз също се записах за двата конкурса, макар да знам как всъщност се печелят и то не от форумите....Нека всички, които не разчитат на връзки,а на знания и мислене, се пробват...искрено желая успех, дори един да успее да разбие монопола на връзкарите, особено в София, ще си е голямо потижение...
Успешно четене, колеги!!!
stojanovg
Младши потребител

Мнениеот bedsi » 07 Фев 2012, 12:30

mariposarosa написа:Със сигурност кандидатите ще бъдат пак по над 1000 и за двата конкурса. Аз подадох в петък и за прокурорския са вече 800, а за съдийския 650

В понеделник бях пад номер 699 за съдия,а за прокурори незнам как вървят,но със сигурност ще надхвърлят 1000 и за двата конкурса.Успех на всички колеги!
bedsi
Младши потребител

Мнениеот vaniaoz » 07 Фев 2012, 16:12

Колеги,
днес като последен ден, някой подавал ли е документи?
vaniaoz
Потребител

Мнениеот speed_reflex » 07 Фев 2012, 18:16

на мен ми е интересно как в този сняг някой ще стигне до ВСС,освен ако не е от София или не подава с пълномощно 8)
личните ми впечатления са че има поне с 200-300 желаещи по-малко,но 1000човека за 37и 27места изобщо не са малко :shock:
speed_reflex
Младши потребител

Мнениеот mariposarosa » 08 Фев 2012, 09:57

speed_reflex написа:на мен ми е интересно как в този сняг някой ще стигне до ВСС,освен ако не е от София или не подава с пълномощно 8)
личните ми впечатления са че има поне с 200-300 желаещи по-малко,но 1000човека за 37и 27места изобщо не са малко :shock:

Скоро ще излезнат списъците с допуснатите кандидати, тогава личните впечатления вече няма да имат никакво значение :) .
mariposarosa
Младши потребител

Мнениеот nomen_est_omen » 10 Фев 2012, 12:05

Колеги, реших да пиша в този форум, за да насоча вниманието ви към следното:
Съгласно чл.13, ал.3 от Правила относно реда за провеждане на конкурсите и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, приети с решение на ВСС по Протикол №39 от 28.11.2011 г.; изм. и доп. с решение на ВСС по Протокол №1 от 12.01.2012 г., „По време на писмения и устния изпит кандидатите могат да ползват само нормативни актове”.
Как ви се струва, дали, живот и здраве, ако преминем „цедката” на писмения изпит, конкурсната комисия ще се съобрази с този текст от правилата?
П.П. Правилата са публикувани на сайта на ВСС в секция „Вътрешни актове на ВСС”.
nomen_est_omen
Младши потребител

Мнениеот dedra » 10 Фев 2012, 12:23

на устен на предпоследния конкурс -2009-за мл.съдии се допускаха нормативни актове, за мл.прокурори не , за сегашния не знам
Последна промяна dedra на 10 Фев 2012, 13:56, променена общо 1 път
dedra
Потребител

Мнениеот vaniaoz » 10 Фев 2012, 13:22

Здравейте,
през 2010 г. бях на устен и за мл. съдии и за прокурори, но никъде не позволяваха ползването на нормативни актове.Ако са позволявали отделни комисии ползването им, то изпита се е провел при неравни условия.
vaniaoz
Потребител

Мнениеот dedra » 10 Фев 2012, 13:56

За 2009 за съдийския със сигурност се ползваха норм.актове-не че помагат, но все пак.
А за 2010 бях само на прокурорския
dedra
Потребител

Мнениеот dedra » 10 Фев 2012, 13:58

vaniaoz написа:Здравейте,
през 2010 г. бях на устен и за мл. съдии и за прокурори, но никъде не позволяваха ползването на нормативни актове.Ако са позволявали отделни комисии ползването им, то изпита се е провел при неравни условия.

А изпитите винаги се провеждат при неравни условия
dedra
Потребител

Мнениеот nomen_est_omen » 10 Фев 2012, 14:18

dedra написа:
vaniaoz написа:Здравейте,

А изпитите винаги се провеждат при неравни условия

Не знам за 2010 г. - тогава май нямаше Правила ..., а Правилник, който в последствие обжалваха, защото не е от компетентността на ВСС да приема такива НА, когато се касае за провеждане на конкурси, та сега ги кръстиха Правила!

Колкото до неравните условия - мисля, че от нас зависи да си отстояваме правата - време е нещо в съдебната система да се промени!
Лично аз смятам за конкурса освен НА, да си взема и Правилата... :twisted:
nomen_est_omen
Младши потребител

Мнениеот nomen_est_omen » 10 Фев 2012, 14:44

А това в конспект по наказателноправни науки, утвърден с Решение на ВСС
от 13 октомври 2011 г. – Протокол №32, как ви звучи: въпрос „30. Досъдебно производство – дознание и предварително следствие” – по действащия до април 2006 г. НПК ли да се подготвяме, или..... :roll: :D
nomen_est_omen
Младши потребител

Мнениеот contralegem » 10 Фев 2012, 16:09

През 2009г. на съдийския и двете комисии разрешаваха ползването на закони. Друг е въпросът, че при едната комисия изпитът минаваше значително по-тежко, отколкото при другата.
Този текст от "Правилата" и на мен ми направи впечатление. Досега, когато публикуват разпределението по дати за устния изпит, посочваха дали може/не може да се ползват закони. Вероятно и сега така ще направят. Но, както са писали колегите, законите много не помагат на устния.
contralegem
Потребител

Мнениеот vaniaoz » 10 Фев 2012, 16:27

То и през 2010 беше така на прокурорския , едната комисия пишеше много по-високи оценки от другата, което пак поставя част от колегите в неизгодна позиция.Аз тогава имах късмет да съм при по -добрата от двете комисии.Проблема е, че нещата не са обективни, няма еднакъв старт.
Има много неща , които не са редни и трябва да бъдат изчистени, за да се каже един ден, без абсолютно никакво съмнение и угризение "избраха най-добрите".
Варианти:
1.Да няма 3 изпитващи комисии , а 1, така всички ще ги оценяват по едни и същи критерии.
2.На устния изпит, да не ни записват с имена , а под номер, без абсолютно никакво идентифициране.Причини: Изпитват ни съдии и прокурори, по имената на изпитвания много лесно могат да разберат, дали изпитвания е дете , сестра, братовчед на техен колега.
3.Изпитващите да нямат представа от това, кой каква оценка има на писмения.
За да спрат във всички доклада на Европейските комисии да критикуват съдебната ни система, са нужни радикални промени, като се започне от самото назначаване на магистратите.
Не искам , да засегна колегите спечелили тези конкурси, притежавали са нужните знания, успели са, просто има неща , които трябва да се изчистят.Моите адмирации към тях!
Последна промяна vaniaoz на 10 Фев 2012, 16:52, променена общо 2 пъти
vaniaoz
Потребител

Мнениеот contralegem » 10 Фев 2012, 16:35

Аз мисля, че тези изпити трябва да са по подобие на адвокатските - първо да има тест без законите върху основните понятия и институти, после казус с публикуване на критериите, по които оценяват и устният да е само с "да" и "не".
contralegem
Потребител

Мнениеот vaniaoz » 10 Фев 2012, 16:54

Парадоксално е , но е факт-адвокатските изпити са много по-обективни от съдииските и прокурорските.Дори смея да твърдя, че са по-трудни.
Това е лично мнение разбира се!
vaniaoz
Потребител

Мнениеот ivan_manolev » 13 Фев 2012, 11:52

Колеги, обръщам се с молба към всички, които вече са се явявали на този изпит. Моля разяснете колко времетрае процедурата горе долу - от писмения , до устния до излизане на резултатите. С каква сложност са казусите. Аз ходих на изпит за първоначално и вярно, че бяхме малко хора и се явих на изпит само за районен съд, но резултатите от писмения излязоха за отрицателно време, а и казуса не беше много труден. Моля отговорете ми.
ivan_manolev
Нов потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити