Здравейте. Прочетох закона за етажната собственост, но не съм юрист и искам да питам и вас като по вещи за някои работи.
1. Живея във блок - не е кооперация. Имам преградена маза/и не само аз/ преди 20 години в общите части на блока. Също така и имам стаичка прилепена към апартамента, но не е отбелязана в нотариалният акт. Наскоро на общо събрание/не знам кога се е състояло/ са решили да ми вземат наем за тази маза и стаичката. Въпросът ми е имат ли това право и с какъв кворум се решава това/прочетох 67% но не съм сигурен/.
2. Другият ми въпрос...Майка ми се преместват в друго жилище. Оказва се, че комшията им е завзел мазата, а им е оставил своята, която е доста по малка. При консултация с адвокат е казал, че комшията е стопанисвал мазата повече от 10 години и тя вече е негова въпреки, че в нотариалният акт пише голямото избено помещение и те плащат данък върху него имот като цяло. Това вярно ли е? Ако е вярно в какъв случай се прилага? Не важи ли и за точка 1?
Благодаря на всички и извинете дилетанта, но не съм юрист и не ми се отдават тълкуванията.
Поздрави.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Питане етажна собственост
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Питане етажна собственост
По точка първа имат право да ви искат наем тъй като стаята се води обща част .Кворум за взимане на решения е наистина 67% от притежавани идеални части от общите , а не 67% от присъстващите на ОС.По точка втора и аз не съм юрист но смятам ,че не е правилно тъй като данъка се плаща от собственика а не от завземателя така ,че най добре консултация с адвокат, така като гледам все едно да си дадеш жилището под наем и тоя които е живял в него 10г да ти го вземе.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
Благодаря за отговора. Относно кворума доколкото разбрах 67 са процентите и ако няма кворум се отлага за 1 час събранието, но след това могат да се вземат решения и без кворум. Така ли е? Само на общо събрание ли могат да се решат неща като вземане на наеми и събиране на пари за ремонт или и от други органи?
Поздрави.
Поздрави.
- nobreak
- Младши потребител
Само и единствено ОС е оторизирано от ЗУЕС да взема такива решения! Това е органът на управление в ЕС.В случая чл.11т.10 (б)
Колкото до кворумът,при първоначалното свикване трябва да има не по-малко от67% от собственици на идеални части от общите части на ЕС.Ако не се съберат толкова,събранието се отлага за 1час и се провежда при същият дневен ред,ОБАЧЕ,ако има налице поне 33% от собствениците.Ако няма толкова,събранието се отлага за следващият работен ден и се провежда с колкото и %собственици да са присъствали.
Решението за отдаване под наем се приема с обикновено мнозинство на присъстващите на събранието.За да го ползвате безвъзмездно,ще ви трябват100%
За мазата не достига информация...ако в нотариалният акт е записано например:притежава и избено помещение номер... със съседи отляво ..еди кой си ,отдясно..еди кой си т.е.може да се локализира точно и ако ползването на това помещение е станало без ваше знание и съгласие(не виждам как това може да стане) този 10г.срок на добросъвестно ползване може и да не влезе в сила,но за това не коментирам.Най добре с повече подробности при адвокат. 20лв.за устно мнение и 40лв.за писмено,вие си избирайте.
Колкото до кворумът,при първоначалното свикване трябва да има не по-малко от67% от собственици на идеални части от общите части на ЕС.Ако не се съберат толкова,събранието се отлага за 1час и се провежда при същият дневен ред,ОБАЧЕ,ако има налице поне 33% от собствениците.Ако няма толкова,събранието се отлага за следващият работен ден и се провежда с колкото и %собственици да са присъствали.
Решението за отдаване под наем се приема с обикновено мнозинство на присъстващите на събранието.За да го ползвате безвъзмездно,ще ви трябват100%
За мазата не достига информация...ако в нотариалният акт е записано например:притежава и избено помещение номер... със съседи отляво ..еди кой си ,отдясно..еди кой си т.е.може да се локализира точно и ако ползването на това помещение е станало без ваше знание и съгласие(не виждам как това може да стане) този 10г.срок на добросъвестно ползване може и да не влезе в сила,но за това не коментирам.Най добре с повече подробности при адвокат. 20лв.за устно мнение и 40лв.за писмено,вие си избирайте.
- trando58
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|