Наскоро си купих апартамент с мазе. През мазето ми преминава цял сноп кабели на телекомуникационни оператори. Не знам защо и как предишният собственик е допуснал това, но наскоро дойдоха едни юнаци от една кабеларка и ме помолиха да отворя мазето за да си пуснат кабела )))
Въпросът ми е дали това е нормално? Четох в ЗУТ чл.193 за право на прокарване на различни мрежи, но там се засяга въпросът с поземлените имоти. Как стоят нещата с мазета(тавани, подземни гаражи)? Нямам ли право да ги помоля да си отстранят кабелите защото ми пречат, и без това мазето не е особено голямо. Или поне да ги накарам да ме компенсират финансово или по друг някакъв начин?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Кабели на оператори през мазето ми!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Кабели на оператори през мазето ми!
Последна промяна blackshirt на 18 Ное 2011, 15:20, променена общо 1 път
- blackshirt
- Нов потребител
Re: Кабели на оператори през мазето ми!
Щом ползват имота Ви, можете да им искате обезщетение (наем). Ако ли не, вземате един голям нож ...
- lunohoda
- Младши потребител
А под каква форма да бъде компенсацията? Наем мога ли да им искам? Аз намерих ето това:
Наредба № 17 от 3 юни 2005 г. за правилата за изграждане на
кабелни далекосъобщителни мрежи и съоръженията към тях
ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА И
СЪОБЩЕНИЯТА И МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО
РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО В сила от 28.06.2005 г.
Обн. ДВ. бр.53 от 28 Юни 2005г.
И в тази наредба има ето този текст:
Чл. 40. (1) Изпълнението на кабелна съобщителна инсталация в съществуваща
сграда се извършва със съгласието на собственика, съответно - собствениците в
етажната собственост, въз основа на представена проектна документация за монтажните
работи, които ще бъдат извършени.
(2) Съгласието по ал. 1 се дава еднократно при първоначалното изграждане на
кабелна инсталация.
Тук под "изпълнение" и "преминаване" има ли разлика. Говори се за "монтажни работи". Т.е. това е нещо различно от "право на преминаване"?
Наредба № 17 от 3 юни 2005 г. за правилата за изграждане на
кабелни далекосъобщителни мрежи и съоръженията към тях
ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА И
СЪОБЩЕНИЯТА И МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО
РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО В сила от 28.06.2005 г.
Обн. ДВ. бр.53 от 28 Юни 2005г.
И в тази наредба има ето този текст:
Чл. 40. (1) Изпълнението на кабелна съобщителна инсталация в съществуваща
сграда се извършва със съгласието на собственика, съответно - собствениците в
етажната собственост, въз основа на представена проектна документация за монтажните
работи, които ще бъдат извършени.
(2) Съгласието по ал. 1 се дава еднократно при първоначалното изграждане на
кабелна инсталация.
Тук под "изпълнение" и "преминаване" има ли разлика. Говори се за "монтажни работи". Т.е. това е нещо различно от "право на преминаване"?
- blackshirt
- Нов потребител
blackshirt написа:..... да ги накарам да ме компенсират финансово или по друг някакъв начин?
ЗАКОН ЗА ЕЛЕКТРОННИТЕ СЪОБЩЕНИЯ
Раздел ІІ Сервитути
чл. 287 и сл.
Чл. 287. (1) При изграждане на нови и/или разширение на съществуващи въздушни и подземни електронни съобщителни мрежи и съоръжения за постигане на целите по чл. 4 и в обществен интерес, в полза на предприятия, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги възникват сервитути. Сервитутите по този закон се отразяват в кадастъра и се вписват при условията и по реда на Закона за кадастъра и имотния регистър.
(2) Сервитутите по ал. 1 възникват за всички имоти публична и частна собственост, с изключение на тези, посочени в раздел III на тази глава.
(3) Сервитутите по ал. 1 възникват, когато:
1. има влязъл в сила подробен устройствен план, с който се определя местоположението на съответните имоти, и
2. (изм. - ДВ, бр. 17 от 2009 г.) само за имоти частна собственост, на собственика на имота е изплатено от титуляря на сервитута еднократно обезщетение.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2009 г.) Определянето на размера на обезщетенията по ал. 3, т. 2 се извършва по взаимно съгласие на страните или въз основа на оценка от лицензиран оценител, а при имоти публична собственост обезщетения не се дължат.
(5) Начинът на плащане на обезщетението по ал. 3, т. 2 се договаря между страните.
Ако на предишния собственки е било изплатено еднократното обезщетение - вие не може да искате повторно заплащане на такова. Евентуално иск към продавача по чл. 193 ЗЗД за намаляване на цената. Естествено при положение, че сервитута е законно учреден - ако не - всичко е във ваши ръце - справки, проучване на ситуацията, преговори, договори - и прочее и прочее.
На първо време свържете с продавача да Ви предеде наличните у него документи (ако има такива) за този сурвитут.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
lunohoda написа:.....вземате един голям нож ...
ами чл. 323 НК
Който самоволно, не по установения от закона ред, осъществи едно оспорвано от другиго свое или чуждо действително или предполагаемо право, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до пет години и глоба до хиляда лева.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Плащането на някаква сума на даден собственик, с оглед преминаване на инсталацията през имота не прави съоръжението законно. В случая, освен плащане е необходимо и наличие на съответна строителна документация. Това означава, че трябва да има проекти, строителни разрешения, актове за извършени СМР, актове за проби доказващи безопасността на кабела, документи за въвеждане в експлоатация. Точно това е в основата за съществуването на даден елемент от съоръжения. А не наема, който някой може да е взел от нещо което не е узаконено и не е доказано с надлежната документация, че е безопасно за собственика на имота.karanedeff написа:blackshirt написа:..... да ги накарам да ме компенсират финансово или по друг някакъв начин?
ЗАКОН ЗА ЕЛЕКТРОННИТЕ СЪОБЩЕНИЯ
Раздел ІІ Сервитути
чл. 287 и сл.Чл. 287. (1) При изграждане на нови и/или разширение на съществуващи въздушни и подземни електронни съобщителни мрежи и съоръжения за постигане на целите по чл. 4 и в обществен интерес, в полза на предприятия, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги възникват сервитути. Сервитутите по този закон се отразяват в кадастъра и се вписват при условията и по реда на Закона за кадастъра и имотния регистър.
(2) Сервитутите по ал. 1 възникват за всички имоти публична и частна собственост, с изключение на тези, посочени в раздел III на тази глава.
(3) Сервитутите по ал. 1 възникват, когато:
1. има влязъл в сила подробен устройствен план, с който се определя местоположението на съответните имоти, и
2. (изм. - ДВ, бр. 17 от 2009 г.) само за имоти частна собственост, на собственика на имота е изплатено от титуляря на сервитута еднократно обезщетение.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2009 г.) Определянето на размера на обезщетенията по ал. 3, т. 2 се извършва по взаимно съгласие на страните или въз основа на оценка от лицензиран оценител, а при имоти публична собственост обезщетения не се дължат.
(5) Начинът на плащане на обезщетението по ал. 3, т. 2 се договаря между страните.
Ако на предишния собственки е било изплатено еднократното обезщетение - вие не може да искате повторно заплащане на такова. Евентуално иск към продавача по чл. 193 ЗЗД за намаляване на цената. Естествено при положение, че сервитута е законно учреден - ако не - всичко е във ваши ръце - справки, проучване на ситуацията, преговори, договори - и прочее и прочее.
На първо време свържете с продавача да Ви предеде наличните у него документи (ако има такива) за този сурвитут.
Поради това, проблема се решава с една жалба до общината и РДНСК. Те са органите които могат да дадат становище за законността. Дори и някой да е платил много пари за да мине трасето през имот, щом не разполага с документацията доказваща неговата законност и безопасност за останалите, ще трябва да го премахне.
- nasko_69
- Младши потребител
И като жалващия се дигне патардията, оператора просто ще си прибере кабелите и съседите ще останата без нет/кабелна/телефон... Мислите ли, че някой кабелен оператор ще седне да узаконява по общия ред вътрешносградна слаботокова инсталация - с всичките проекти, съгласувания, съгласия на живущи? Просто ще заобиколи сградата - за 3 абоната по 20 лева на месец изобщо няма да се вкарва във филма. И ще почнат едни междусъседски войни..
Погледнато реално - колко толкова пречат 5 кабела, минаващи през мазето? Заемат много място? Опасни са за живота (хеле пък оптиката на интернет доставчиците)? Ако са оставени висящи или неукрепени - да се обади на съпорта на доставчика, да се разберат за удобно време и те ще дойдат да ги прокарат на място, което да не пречи чак толкова. Може пък да се случи след някоя година и жалващия се тук да реши да ползва услугите на същия този оператор...
Все си мисля, че инсталацията е по-естетично да мине през нечие частно мазе, отколкото през фоайето на сградата или по стълбището, или по фасадата.
Ми бъдете и малко толерантни към съседите си - в края на краищата живеете под един общ покрив.
Мисля, че все пак подсъзнателната идея на въпроса е за "финансовата компенсация" от страна на операторите. Което просто няма да стане, сигурен съм.
Погледнато реално - колко толкова пречат 5 кабела, минаващи през мазето? Заемат много място? Опасни са за живота (хеле пък оптиката на интернет доставчиците)? Ако са оставени висящи или неукрепени - да се обади на съпорта на доставчика, да се разберат за удобно време и те ще дойдат да ги прокарат на място, което да не пречи чак толкова. Може пък да се случи след някоя година и жалващия се тук да реши да ползва услугите на същия този оператор...
Все си мисля, че инсталацията е по-естетично да мине през нечие частно мазе, отколкото през фоайето на сградата или по стълбището, или по фасадата.
Ми бъдете и малко толерантни към съседите си - в края на краищата живеете под един общ покрив.
Мисля, че все пак подсъзнателната идея на въпроса е за "финансовата компенсация" от страна на операторите. Което просто няма да стане, сигурен съм.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
мазето се е твое.достъп само ако го допуснеш.какво ти пречат кабелите ако са добре монтирани.защо не се възползваш от предоставената ти възможност- кабелите минават през твоя собственост- апартамент, таван, мазе. те не са елементи от изградена сградна мрежа, вода, канал, тец и пр. мисля ,че можеш да ползваш кабелната мрежа, минаваща през имота - да кажем като компенсация.
- todorst
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|