начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Сгрешени км във фиш на КАТ

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сгрешени км във фиш на КАТ

Мнениеот viking188 » 22 Сеп 2011, 02:44

Получих електронен фиш от КАТ - снимали са ме с превишена скорост. Само че, на снимката от камерата , при позволени 50 се движа със 76 ( т.е 26 км/ч отгоре) , а на електронния фиш пише , че съм минал 73 км/ч (т.е 23 км/ч отгоре ) Това предпоставка ли е за невалиден фиш и какъв е срока на обжалване на фиша ? Благодаря!
viking188
Младши потребител

Re: Сгрешени км във фиш на КАТ

Мнениеот TheOldMan » 22 Сеп 2011, 23:29

Доколкото съм запознат, електронния фиш се издава напълно автоматично, така че едно такова разминаване поражда съвсем основателно съмнение за изправността на системата която е регистрирала нарушението. Мисля че това е един добър повод да оспорвате достоверността на измерването. Срока за обжалване е много кратък - мисля че 7 дена:

(6) (Нова - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) В 7-дневен срок от получаването на електронния фиш може да се направи писмено възражение пред директора на съответната структура на Министерството на вътрешните работи. Директорът разглежда възражението и преценява доказателствата в 7-дневен срок от постъпването му.

За съжаление следващото изречение е малко притеснително:
Издаденият електронен фиш се анулира, ако от събраните доказателства е установено, че:
1. моторното превозно средство е било обявено за издирване;
2. нарушението е извършено с моторно превозно средство със специален режим на движение.

Никъде не е споменато, че може да се възрази срещу изправността на системата, макар че е очевАдно от фиша че има нещо нередно в нея.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот viking188 » 23 Сеп 2011, 00:09

Е , да , но аз говоря като цяло. За съжаление този порок на акта го прави , унищожаем , а не нищожен , но съм изпуснал срока за обжалването му. Както и да е :) ще го чакам по давност
viking188
Младши потребител

Мнениеот dimichev » 25 Сеп 2011, 14:33

Колега, няма какво да възразяваш. От засечената скорост се вадят три процента грешка в полза на водача. Това е изискване, което се прилага по препоръка на Българския институт по метролагия.
dimichev
Младши потребител

Мнениеот dimichev » 25 Сеп 2011, 14:37

При налагане на административно наказание по ЗДвП, за констатирано административно нарушение с радарните скоростомери се изважда най-голямата максимално допустима грешка като гаранция за правилно измерена скорост (в полза на водача), т. е. максимално допустимата грешка от 3 km/h до 100 km/h и 3 % над 100 km/h се изважда от отчетената скорост.
dimichev
Младши потребител

Мнениеот iva_sh » 23 Дек 2011, 17:45

това е правило, което се прилага в интерес на водача, така че никой съд няма да отмени електронният фиш на това основание - че била приспадната допустимата грешка по предписанията на производителя на техническото средство.
iva_sh
Потребител

Мнениеот yordanov_hs » 23 Дек 2011, 20:25

Първо,- м/у 76 и 73 не виждам разлика, все същата санкция./Виж между 79-82 има какво/
После,....обжалване... думата фиш не изчерпва ли всичко?
yordanov_hs
Младши потребител

Мнениеот joro112 » 23 Дек 2011, 21:04

Фишовете не се обжалват, но нямаше ли възможност за водача несъгласен с наложената глоба, да откаже съставяне на фиш и да поиска съставяне на акт? Закон за измервателните уреди и Наредбата към него, уреждат реда за контрол и работа с радарите. Има изисквания за периодични проверки в лаборатория и инструктаж на лицата работещи с радара.Може да се поискат документите удостоверяващи правилната процедура, защо когато не е спазена, показанията на уреда не са верни.
joro112
Младши потребител

Назад към Административно право