начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Превишена скорост

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Превишена скорост

Мнениеот monteskio » 01 Сеп 2003, 10:20

Уважаеми бъдещи и настоящи ( студенти ) колеги,
убеден съм ,че знанията които притежавате,както и информацията,която може да намерите, ще ми от полза за обжалване на съставен АУАН за превишена скорост.
Това, за което Ви МОЛЯ е следното:
ИНТЕРЕСУВАМЕ НАЧИНА НА ДЕЙСТТВИЕ Н А РАДАРНО УСТРОЙСТВО МОДЕЛ ТК-4 .Ще съм благодарен и за " упътване,инструкция" за радарни устройства.

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Re: Превишена скорост

Мнениеот postradal » 01 Сеп 2003, 18:36

abe az drugo si mislja - tezi radari obly4vat i horata v avtomobilite,

kak taka te obly4vat bez tvoe syglasie ????
postradal

skivaj rusnacite kvo pravat

Мнениеот adv1 » 01 Сеп 2003, 18:45

Да, кстати. Если они стоят в кустах или где еще прячутся - спросите, есть ли у них что то типа направление на это место, наряд так сказать. Да, и еще. В любом случае Вы можете попросить составить схему на миллиметровке. Где ехалди Вы, где стояли они - это Вы имеете право сделать.
Обычно на запрос составить схему они отдают права, так как сами нарушают закон, прячась в кустах.
adv1

Мнениеот Адвок » 01 Сеп 2003, 22:11

Ako ste previshili skorostta,zashto shte obzhalvate?1Ako ne ste sigurno ne ste popisali protokola i shte obzhalvate akta.Ako imate svidetel dobre,ako njamate poddyrzhate tezata,che ne ste previshili skorostta,a radara e otchel skorostta na drug avtomobil i ne e nuliran.
Адвок

Мнениеот monteskio » 01 Сеп 2003, 22:18

Hei POSTRADAL za teb trqbva da se prilojat prinuditelni medicinski merki pozakon z anarodnoto zdrave kakto be6e spomenal v edna diskusiq kolega...
monteskio
Активен потребител

Мнениеот batko » 02 Сеп 2003, 12:25

Или устройството е било от другата страна на пътя и при засичането сте се разминали с друг движещ се бързо автомобил и са ви засекли тогава. Ако сте в издънка наистина Вие или клиента Ви защо тогава обжалвате? Платете си глобата и следващия път карайте бавно, особено ако случая е в населено място.
batko
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 02 Сеп 2003, 12:45

kolega Batko,
Blagodarq wi za syveta, no vyprosът Ви e spored men- neumesten.
Pri polovenie ,4e e predostaveno ot zakona pravo na objalvane ( sybektivno pravo ),trqbva da se izpolzva,tyi kato e vyzmojno da se dopusnat gre6ki pri systavqneto na AUAN,pri izdavaneto na NP, въобще самата процедура може да е опорочена и по този начин- чрез обжалване се предоставя правото на защита ,коеот право е прогласено във върховния закон- Конституцията.)))
monteskio
Активен потребител

Мнениеот batko » 03 Сеп 2003, 00:39

Случая който описах се случи на самия мен. Пропуснах само да добавя че този който писа акта се подписа като свидетел :) Можех да обжалвам съобразно правата които имам по закон но предпочетох да го отнеса. Въпрос на избор. Щях да спечеля.
batko
Младши потребител

Мнениеот Deyan_M » 03 Сеп 2003, 13:27

Не знам какъв е твоя случай, но ти вземи предвид тази жалба, от която надявам се да вземеш някои идеи. При първоначалното и пускане, от КАТ я върнаха и се аргументираха, че не подлежала на обжалване поради налагане на глоба 10 лв. СРС обаче я прие и даде хода на делото поради посочените в нея основания-т.е. отнети са контролни точки и излизаме извън хипотезата на чл. 59, ал. 3 от ЗАНН. Ами накратко това е. Не забравяй, че се обжалва наказтелното постановление, а не акта. По него можеш да правиш само възражения. Т.е. ако получиш такъв действай в 7-дневен срок от получаването му.

ДО
СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД

ЧРЕЗ /пише се органа/

Ж А Л Б А

ОТ: /от кого-име ,ЕГН, адрес/

СРЕЩУ: НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № ......... / .......... г., издадено от Началника на ...........ПРИ........- подп. .................

УВАЖАЕМИ Г-Н / Г-ЖО СЪДИЯ,

На основание чл. 59, ал. 1 от ЗАНН обжалвам в законоустановения срок Наказателно постановление № ........./ ........... г. в частта касаеща отнемането на контролни точки, издадено от Началника на АНД при СДВР, като считам горното за неправилно и незаконосъобразно и съображенията ми за това са следните:

Наказателното постановление /НП/ е издадено при съществени процесуални нарушения, като всяко едно от тях дори взето самостоятелно е абсолютно основание за неговата отмяна.

1. На първо място, в самото НП е посочено, че същото не подлежи на обжалване. Нормата на чл. 59, ал. 3 обаче предвижда, че не подлежат на обжалване НП, с които е наложена глоба в размер до 10 лева включително, постановено е в полза на държавата отнемане на вещи на стойност до 10 лева включително или е присъдено обезщетение за причинени вреди на същата стойност, освен ако в специален закон е предвидено друго. В тази връзка считам, че настоящото НП подлежи на обжалване, тъй като освен наложената глоба са отнети и контролни точки. Т.е. налице е основание и наказание, които са извън хипотезата на чл. 59, ал. 3 от ЗАНН.

2. В хода на административнонаказателното производство са допуснати редица съществени нарушения на процесуалните правила, от които всяко едно само по себе си е абсолютно основание за отмяна на така издаденото НП.

- Порочна е практиката на КАТ, по отношение връчването на НП, като в моя случай подхода не бе по-различен. Т.е. НП се връчи, след като се иззе акта за извършеното административно нарушение. По този начин се пресече възможността за по-детайлното ми запознаване с визираните в него обстоятелства, както и за сравнение, дали тези обстоятелства кореспондират с описаните в НП. Също така не може да се прецени и факта, дали са налице предвидените ЗАНН реквизити при съставяне на акта за нарушение-подписи, присъствието на свидетели, тяхното ЕГН, правилното изписване на нарушените правни норми и т.н.

- В НП е посоченото като нарушение превишаване на скоростта при ограничение на знак В26. Не е посочено обаче от кой нормативен акт е този знак, което за пореден път затруднява осъществяването на защитата ми.

- Като нарушение е посочен чл. 21, ал. 2 от ЗДП. Тази разпоредба обаче не съдържа нито задължение нито състав на нарушение, а само предвижда задължение за длъжностните лица за поставянето на пътен знак, когато скоростта е различна от тази по ал. 1 на чл. 21 от ЗДП. Правните норми, които се цитират при съответното извършено нарушение, трябва да съдържат задължение /забрана/ и най-малкото субекта, който може да осъществи този състав. Т.е. посочената ал. 2 на практика няма как да бъде нарушена, тъй като е задължителна за органите на КАТ, които следва да я прилагат.

- Правото ми на защита е нарушено и от прекомерното използване на съкращения при описанието на реквизитите в НП. Това обстоятелство пречи на задълбоченото ми запознаване на разпоредбите и нормативните актове към които те принадлежат.

- Като основание за отнемането ми на 2 контролни точки е визирана Наредба І-139 /ДВ., бр. 94 от 2002 г./. Не е посочена обаче самата разпоредба от тази наредба, която е основание за налагане на определеното наказание. Тази липса на реквизит е съществено процесуално нарушение, тъй като именно в конкретния член /алинея/ са предвидени хипотезите на нарушенията, респективно отнемането на съответния брой точки при извършването им.

3. Оспорвам и издаденото НП по същество. Не съм извършил визираното в него нарушение, като на 21.04.03 г. около 12.49 ч., в гр. София пред х-л “Плиска” съм се движил със скорост в рамките на допустимата и ръководейки се от поставените знаци на пътното платно. Практиката и изработената методология на длъжностните лица при използването на радари за заснемане и записване на скоростта, позволява неточности при нейното определяне, като много пъти е предпоставка и за допускане на грешки. Движещите се коли в много случаи се заснемат, когато са в колона и това не позволява точното определяне на скоростта на всеки един от тях. На посочените дата и местонахождение пред мен имаше доста автомобили, които видно се движеха с висока скорост. Т.е. възможна е неточност при заснемането и отчитането на скоростта - заснет е един автомобил, а е отчетена скоростта на друг. Считам тук е мястото да се отбележи и факта, че разрешената скорост по бул. “Цариградско шосе” е 80 км/ч.

4. Моля уважаемия съд служебно да изиска заповедта, от която издалия НП черпи своите правомощия, тъй като е възможна и липсата на компетентност на съответното длъжностно лице.

С оглед гореизложеното считам, че Наказателно постановление № ............. / ............. издадено от Началника на .......при ........ страда от съществени пороци, които нарушават правото на защита като основно начало, и които пороци не могат да бъдат санирани. Всеки един порок дори сам по себе си е абсолютно основание за отмяна на издаденото НП. При тези обстоятелства, Ви моля да отмените така издаденото НП като незаконосъобразно и неправилно.

Приложение: Два броя жалби - една за наказващия орган и една за Софийски Районен Съд при комплектоването и изпращането на преписката.

С О Ф И Я С УВАЖЕНИЕ:
00.00.2003 г.

/........................./
Deyan_M

Мнениеот monteskio » 03 Сеп 2003, 14:52

Драги Деян,
Благодаря за съдействието!
Внимателно ще прегледам основанията ,които са посочени в Жалбата.
Без да искам изтрих това ,което бях написал преди малко((...
ЩЕ бъда по-кратък...Ако имаш въпроси в областта на Трудовото и Осигуритевлното Право -пиши monteskio@abv.bg
Аз съм студент по право 5-ти курс, не веднъж съм обжалвал АУАН, НП, но на друго основание -липса н аматериална компетентност,което състояние съществуваше от 1992-до 2002 г.
В момента пеглеждам различни саитове ,относно функционирането на радарно устройство и по-конкретно допустимите грешки.

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Deyan_M » 04 Сеп 2003, 09:18

Е, щом си в час с нещата ще се справиш:-)
Deyan_M

Мнениеот asa » 07 Сеп 2003, 07:55

Потърси процесуални нарушения допуснати при съставяне на акта и НП. Обърни внимание на материалния закон. Как работи радара няма да ти помогне. Заложи на факта, че при разпит в съдебна зала обикновенно полицайте не помнят нищо.
asa
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 07 Сеп 2003, 10:39

Kolejke ASA,

Dori i da ne pomnqt ni6to pri razpit v sydebnata zala, Akyt ima dokazatelstvena sila do dokazvane na protivnoto, s nali4ieto na samiqt akt e ustanoveno naru6enieto.( ЗДвП)
Благодаря Ви ВСе пак за отделеното внимание.Относто функционирането на радарното устройство само ще Ви кажа следното:
Че е възможна допустима грешка при самото разсейване на радиосигнала в 30%.

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот hristo_panev » 07 Сеп 2003, 17:26

Монтескьо,
Това на което те навеждат старите кучета е ДА ТЪРСИШ ПРОЦЕСУАЛЕН ПОРОК НА АУАН.
А това което е твоята грешка е да се хвърляш като по филмите в доказване на почти невъзможни за доказване неща.
Замесли се кое е по удачно - наказателното постановление да падне преди въобще да бъде разглеждан въпросът отразеното в АУАН отговаря ли на истината или да пропуснеш тази възможност и да се хвърлиш в една безнадеждна битка за доказателства, допускането им и евентуалното им добросъвестно обсъждане от страна на съда.
Не зная дали си наясно със статистиката, но според нея - над 60% от АУАН съставени от служители на КАТстрадат от пороци. Така че шансът НП да падне бързо е 60% :)
hristo_panev
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 08 Сеп 2003, 00:22

Драги Г-н Панев,

Явно ,не сте прочели целия форум по темата.....Аз съм "намерил", установил пороци на така съставеният ми АУАН, и неведнъж съм оспорвал, като след това съдът е отменял НП, но също така бих искал да се подготвя добре и досежно доказатеслтвената част! ))) Това е ...

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот надникнал » 18 Сеп 2003, 05:16

Студентите по право и други младоци вместо да се правят на адвокати от Hollywood и на други герои от "action"-и да понамалят малко скороста на пътя, че вече не се издържа. Освен това тези радари ги плащаме с данъци точно за да има повече ред на пътя и да може да караме по-спокойно, а не както е сега. Пътя не е място за екстремни спортове. А на тези дето не са съгласни с мен им пожелавам децата им да ги убедят с факти някои ден.
надникнал

Мнениеот Trapped » 07 Ное 2007, 12:47

надникнал написа: Освен това тези радари ги плащаме с данъци

Аааа, така ли било? :?

Ами явно затова нашите радари са от възможно най-евтините -> с най-голям "арсенал" от възможни грешки.

Към monteskio:

Какво стана все пак с това постановление? Издържа ли жалбата в частта с несъвършенството радарно?
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот lazarina_boneva » 07 Ное 2007, 22:02

Можеш да ги питаш дали споменатият уред е бил калиброван.
Изписано ли е наименованието му в акта, имам предвид ония буквички и цифрички, дето уж то индивидуализират.
lazarina_boneva
Младши потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 08 Ное 2007, 20:56

monteskio написа:ИНТЕРЕСУВАМЕ НАЧИНА НА ДЕЙСТТВИЕ Н А РАДАРНО УСТРОЙСТВО МОДЕЛ ТК-4 .Ще съм благодарен и за " упътване,инструкция" за радарни устройства.

През живота си не съм чувал за радар "ТК- 4". :shock:

Според мен TR 4 е радарът, който те интересува. :wink: Може би, си разчел, като "К", ръкописно написано "R" ?!

Както и да е, по същество: Имах му пълните технически спецификации, но вече не са у мен и за съжаление не мога да ти ги изпратя. Пък и честно казанно, не виждам с какво биха могли да ти помогнат. Единственото, което мога да ти кажа е, че работи на принципа на доплеровия ефект, и че има едно много важно копче. :D Ако няокй друг курсантин чете това и е учил КПД при бат Наско, ще се сети, само ще го помоля дума да не обелва по въпроса ! :lol:

Иначе според мен, г-н Панев беше много точен в изложението си.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот kalahan » 09 Ное 2007, 00:58

От малкото познания, които имам за полицейските радари, мисля, че Inspektor_mvr е прав, че подобни устройства действат на базата на Доплеровия ефект, което означава, че атмосферните условия и най-вече високата влажност на въздуха (дъжд, мъгла и др.) неиминуемо влияят върху точността на отчитане на честотата и дължината на звуковите вълни от автомобила. Трудно обаче ще докажете неточно отчитане при ясно време.
kalahan
Потребител

Следваща

Назад към Административно право