начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

всички съдилища отменят забрани за пътуване заради дълг

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

всички съдилища отменят забрани за пътуване заради дълг

Мнениеот ggekko » 05 Апр 2011, 22:45

Всички съдилища в страната трябва да отменят забраните за пътуване в чужбина за дългове, защото нарушават европейска директива. Това задължително тълкувание дава Върховният административен съд (ВАС) в решение на общото си събрание.

Според Закона за българските лични документи на хората с доказано и неизпълнено задължение от над 5000 лв. не се разрешава да напускат страната, освен ако не представят обезпечение. Тези забрани се налагат от МВР по искане на съдебни изпълнители. Дълговете може да са към частни лица, фирми или държавата.

В решението на ВАС се обяснява, че според директива 2004/38/ЕО държавите членки могат да ограничат свободата на движение и пребиваване на гражданите на ЕС само по съображения, свързани с обществения ред, сигурност и здраве. Така е абсолютно недопустимо да се забранява пътуване заради дълг.

В момента в Конституционния съд има висящо дело, с което се иска отмяната текста от Закона за българските лични документи, който въвежда забраната за пътуване заради задължение над 5000 лв. То започна по искане на омбудсмана Константин Пенчев.

Много от съдилищата в страната вече отменят забрани за пътуване като се позовават директно на евродирективата. Възникнаха и много казуси. Някои магистрати отменяха изцяло забраната за пътуване за целия свят. Други премахваха ограничението само за ЕС, защото то нарушава гарантираното правото на свободно предвижване на територията на съюза. Оказа се обаче, че МВР не може да изпълни такива решения, защото автоматизираната информационна система "Налагане на мерки за административна принуда" не позволява забраната за напускане на страната да се отмени частично само за ЕС, а да важи за останалия свят.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/04/05/1070855_vas_zadulji_vsichki_sudilishta_da_otmeniat_zabrani_za/
Последна промяна ggekko на 05 Апр 2011, 22:55, променена общо 1 път
ggekko
Нов потребител

Re: ВАС задължи всички съдилища да отменят забрани за пътуване з

Мнениеот donna » 05 Апр 2011, 22:51

Хайде без популизъм и без спам , това го знаеме и сме го коментирали многократно!
donna
Старши потребител

Re: ВАС задължи всички съдилища да отменят забрани за пътуване з

Мнениеот ggekko » 05 Апр 2011, 22:54

donna написа:Хайде без популизъм и без спам , това го знаеме и сме го коментирали многократно!

Популизъм? Спам !? Ти сериозно ли си мислиш, че аз знам всеки един от пишещите във този форум какво знае и кога какво е коментирал? Прочетох го като новина днес и реших да го споделя, щом го знаеш окей за теб, но приеми факта, че може да има хора които не го знаят.
ggekko
Нов потребител

Re: всички съдилища отменят забрани за пътуване заради дълг

Мнениеот donna » 05 Апр 2011, 23:04

Да бяхте попрочел/а по форума щяхте да разберете!
Не сте играли с мен на дама за да ми говорите на ТИ!
donna
Старши потребител

Мнениеот ggekko » 05 Апр 2011, 23:17

Простете, че съм се обърнал към Вас на "ти". Да бях, но не съм, не съм длъжен да знам какво се е обсъждало преди няколко месеца, не мисля да продължавам да споря с Вас, още повече че този спор не е по темата.
ggekko
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 05 Апр 2011, 23:30

В специализиран форум сте, все пак, позволете наистина този въпрос да е терзал душите наши неведнъж. :wink:

Апропо- вестникарските писания може и да са новина за журналистите* и народа, но и преди ТР на ВАС( което е от миналия месец :roll: ) вече от година съдебната практика на ВАС преправяше пътя на ТР.

*Тея верно живеят назад във времето, а се презумира, че трябва да оповестяват новини.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Julyan » 07 Апр 2011, 10:12

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/04/ ... orumsort=1

Това пък е прясно решение на КС. Доста разширява обхвата на това на ВАС.

Само да добавя за журналистите, че ако наложена такава мярка е вече влязла в сила, съществува настоящат практика на ВАС, че заповедта, с която е наложена, не е нищожна, а е изтекъл и срокът за обжалването й като унищожаема, т.е. за заварените случаи на мерки, наложени с влезли в сила актове си е пак кофти. А нови ПАМ от близо година някои ОД на МВР вече не налагат.
В случая е налице нужда от регламентиране на заварените случаи.
Последна промяна Julyan на 07 Апр 2011, 10:16, променена общо 3 пъти
Julyan
Потребител

Назад към Административно право