Здравейте!
Казусът е следният.
Съпругът ми получава призовка да се яви в КАТ, защото е заснет от камера да превишава скоростта. Нарушението е извършено лятото на 2010г. Призовката е получена началото на 2011 г., когато е влязъл в сила законът за неотнемане на СУМПС, а се налага само глоба. На него обаче освен глоба от 350 лв, искат да му вземат книжката за 1 месец, защото нарушението е извършено по време, когато е бил в сила страият закон. Въпросът ми е дали има право да се приложи старият закон и може ли да се обжалва?
Сега ми идва на мисъл, че например, ако си извършил убийство във време, когато действа законът за смъртно наказание, а те заловят 30 години по-късно, когато смъртното наказание е отменено, следва да те умъртвят, прилагайки стария закон.
Не знам как е в БГ. Юристите да помагат.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 00:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прилагане на наказание по стар закон, при влязъл в сила нов
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Прилагане на наказание по стар закон, при влязъл в сила нов
Чл. 3 ал.2 от ЗАНН е императивна разпоредба в тази насока, ако до влизане в сила на НП бъдат приети различни закони, прилага се най . благоприятният за лицето, извършило адм. нарушение , независимо кой закон е действал към момента на извършване на деянието.
- nk7702n
- Старши потребител
sapruga написа:Здравейте!
Казусът е следният.
Съпругът ми получава призовка да се яви в КАТ, защото е заснет от камера да превишава скоростта. Нарушението е извършено лятото на 2010г. Призовката е получена началото на 2011 г., когато е влязъл в сила законът за неотнемане на СУМПС, а се налага само глоба. На него обаче освен глоба от 350 лв, искат да му вземат книжката за 1 месец, защото нарушението е извършено по време, когато е бил в сила страият закон. Въпросът ми е дали има право да се приложи старият закон и може ли да се обжалва?
Сега ми идва на мисъл, че например, ако си извършил убийство във време, когато действа законът за смъртно наказание, а те заловят 30 години по-късно, когато смъртното наказание е отменено, следва да те умъртвят, прилагайки стария закон.
Не знам как е в БГ. Юристите да помагат.
Можете ли да цитирате текста или да посочите члена от този закон за "неотнемане" на СУМПС, тъй като и на мен ми предстои същото?
- stoyan_zh
- Младши потребител
Старият закон, който се изменя е от 2007 г, публикуван 51 бр. на ДВ.
Изменението е публикувано в бр. 10 на ДВ 2011.
Член 182, ал. 1 (населено място), ал. 2 (извън населено място).
Успех!
Успех!
- sapruga
- Младши потребител
sapruga написа:Старият закон, който се изменя е от 2007 г, публикуван 51 бр. на ДВ.
Успех!
Благодаря за добрата новина! Знаех, че се подготвят такива промени, но явно съм пропуснал публикуването им.
- stoyan_zh
- Младши потребител
"Сега ми идва на мисъл, че например, ако си извършил убийство във време, когато действа законът за смъртно наказание, а те заловят 30 години по-късно, когато смъртното наказание е отменено, следва да те умъртвят, прилагайки стария закон."
Горното в пълна степен илюстрира вопиющата нужда от юрист, дори и човека да е интелигентен.
Горното в пълна степен илюстрира вопиющата нужда от юрист, дори и човека да е интелигентен.
- pala4inka6
- Младши потребител
nk7702n написа:Чл. 3 ал.2 от ЗАНН е императивна разпоредба в тази насока, ако до влизане в сила на НП бъдат приети различни закони, прилага се най . благоприятният за лицето, извършило адм. нарушение , независимо кой закон е действал към момента на извършване на деянието.
Много благодаря за помощта!
- sapruga
- Младши потребител
По стария закон няма глоба от 350 лева. Има 150 лева и 1 месец, или 250 лева и 3 месеца.
По новия закон има глоба 350 лева, но тя си върви комплект с 3 месеца лишаване от правоуправление, ако нарушението е извършено в населено място.
Така че ще е добре да споменете член и алинея (пише ги в акта). Или с колко е превишена скоростта и дали е било в населено място или извън него. Ма тия наказания са за 50 км/ч над ограничението... похвално.
Въпроса е обаче кое е по-благоприятното според съда. Ако мислите, че на обвиняемия ще му се даде избор - не е така. Имаше скоро спор по тази тема, и май до консенсус не се стигна...
По новия закон има глоба 350 лева, но тя си върви комплект с 3 месеца лишаване от правоуправление, ако нарушението е извършено в населено място.
Така че ще е добре да споменете член и алинея (пише ги в акта). Или с колко е превишена скоростта и дали е било в населено място или извън него. Ма тия наказания са за 50 км/ч над ограничението... похвално.
nk7702n написа:Чл. 3 ал.2 от ЗАНН е императивна разпоредба в тази насока, ако до влизане в сила на НП бъдат приети различни закони, прилага се най . благоприятният за лицето, извършило адм. нарушение , независимо кой закон е действал към момента на извършване на деянието.
Въпроса е обаче кое е по-благоприятното според съда. Ако мислите, че на обвиняемия ще му се даде избор - не е така. Имаше скоро спор по тази тема, и май до консенсус не се стигна...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
[quote="TheOldMan"]По стария закон няма глоба от 350 лева. Има 150 лева и 1 месец, или 250 лева и 3 месеца.
Извън населено място при ограничение 60 км. Чл. 182, ал. 2,т.6
НП още не е връчено - след месец ще пристигне, така че не знам точните характеристики на нарушението.
Най-вероятно е надвишаване на ограничението с 50 км т.е. 300 лв. и 50 лв глоба за всеки 5 км отгоре - което е по-новия закон, без отнемане на книжка.
Един вид глобата е по новия закон, а санкцията - отнемане на книжка - по стария.
Очевидно противоречие.
Извън населено място при ограничение 60 км. Чл. 182, ал. 2,т.6
НП още не е връчено - след месец ще пристигне, така че не знам точните характеристики на нарушението.
Най-вероятно е надвишаване на ограничението с 50 км т.е. 300 лв. и 50 лв глоба за всеки 5 км отгоре - което е по-новия закон, без отнемане на книжка.
Един вид глобата е по новия закон, а санкцията - отнемане на книжка - по стария.
Очевидно противоречие.
- sapruga
- Младши потребител
sapruga написа:Здравейте!
... На него обаче освен глоба от 350 лв, искат да му вземат книжката за 1 месец...
sapruga написа:НП още не е връчено - след месец ще пристигне, така че не знам точните характеристики на нарушението.
Акта с който разполагате само установява нарушението. НП определя санкциите. Кой и как "иска" да му вземе точки преди да е излезнало НП?
Ако е така както го обяснявате, и в НП наистина ще пише "350 лв + 1 месец" - честито, печелите. НП пада отвсякъде (е, ще ви трябва адвокат да помогне мъничко ). Такава санкция няма по никой закон - нито по стария, нито по новия - така че съда може само да отмени НП.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|