начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Нов конкурс за младши магистрати !!!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот imperia_1 » 30 Яну 2011, 22:50

Чл. 186. (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2011 г., в сила от 04.01.2011 г.) (1) Класирането на кандидатите в конкурса по чл. 176, ал. 1, т. 1 и 2 се извършва от конкурсната комисия чрез подреждането им според резултата от конкурса, който се образува като сбор от оценките на писмения и устния изпит. При равен резултат конкурсната комисия класира кандидата с по-висок общ успех от държавните изпити.

(2) Комисията "Професионална етика и превенция на корупцията" предоставя на Висшия съдебен съвет информация за притежаваните нравствени качества от първите трима класирани за съответната свободна длъжност кандидати и изготвя становище за всеки кандидат.

(3) Комисията по предложенията и атестирането на съдии, прокурори и следователи въз основа на резултатите от класирането по ал. 1 и на становището по ал. 2 внася във Висшия съдебен съвет предложение за назначаване на кандидатите по ал. 1.

(4) Висшият съдебен съвет приема решение за назначаване на кандидатите по поредността на класирането до попълване на местата, за които е обявен конкурсът, след три поредни класирания.

(5) При приемането на решението по ал. 4 Висшият съдебен съвет проверява дали класираният на първо място кандидат отговаря на изискванията на чл. 162 и 164. Проверката се извършва въз основа на документите, представени от кандидата. При проверката Висшият съдебен съвет взема предвид и становището на Комисията "Професионална етика и превенция на корупцията".

(6) Висшият съдебен съвет с решение отказва назначаването на кандидат, за когото е установил, че не отговаря на изискванията на чл. 162 и 164.
imperia_1
Младши потребител

Мнениеот d_q_d » 16 Фев 2011, 12:57

Най-после доживях да спрат да вземат и резултатите от държавните изпити като балообразуващи при конкурсите за магистрати. За никого не е тайна, че изкарването на високи оценки на тях се дължи доста повече на късмета, отколкото на знанията. Много зависи при коя комисия ще се паднеш, както и кой ВУЗ завършваш и т.н. Има много кадърни колеги, които въпреки положените усилия не изкараха високи оценки заради разни субективни фактори. Субективизмът трябва да се сведе до минимум, а тази законодателна промяна е стъпка в правилната посока, която трябва да се приветства. Но, все пак според мен когато двама кандидати имат равни резултати трябва да се гледат и резултатите от самото следване. Те по-ясно показват дали студентът е бил сериозен, но просто не е имал късмет на държавните или си е бил "разхайтен" през цялото следване. И, най-вече - да се закрият юридическите факултети в свободните университети, поне като за начало.
d_q_d
Младши потребител

Мнениеот svetliq » 16 Фев 2011, 13:30

По темата за оценките от държавните изпити. Бих казал - всеки гледа от собствената си камбанария. Аз съм против премахването им като балообразуващи защото имам 6.00 от държавната сесия в СУ. В мой интерес е премахването да не беше ставало факт. Всичко е строго индивидуално. Съгласен съм обаче, че има известна доза субективизъм и, че всичко е на късмет, но нима всичко в живота не е така? За свободните университети мисля, че всички сме на едно мнение с изключение на тези, които учат там :D
svetliq
Младши потребител

Мнениеот velikova_ » 16 Фев 2011, 23:40

svetliq написа:По темата за оценките от държавните изпити. Бих казал - всеки гледа от собствената си камбанария. Аз съм против премахването им като балообразуващи защото имам 6.00 от държавната сесия в СУ. В мой интерес е премахването да не беше ставало факт. Всичко е строго индивидуално. Съгласен съм обаче, че има известна доза субективизъм и, че всичко е на късмет, но нима всичко в живота не е така? За свободните университети мисля, че всички сме на едно мнение с изключение на тези, които учат там :D

Е щом си успял да изкараш 6.00 на държавните в СУ, значи ще успееш да изкараш и добри оценки на изпитите за младши магистрати и премахването на държавните не би трябвало да те притеснява.А тези, които нямаме пълни шестици ще можем да започнем от равен старт заедно с останалите.Това е и идеята, да не те съдят по знанията, които си имал преди еди си колко години,защото те не са константа, а търпят промени, в зависимост от усилията,които влагаш за тяхното придобиване.За това е по-добре така :wink:
velikova_
Потребител

Мнениеот nicki_iliev » 17 Фев 2011, 13:14

Здравейте, искам да изразя и аз моето мнение. Също много се радвам за отпадането на оценките от държавните изпити, но не съм много сигурен, че нещата ще се променят, тъй като е много вероятно (особено ако е както миналата година с над 1300 човека за прокурорския конкурс) да има много хора с равен бал от писмения и устния изпит и така пак се стига до държавните изпити. Относно свободните университети - аз завърших БСУ, не мога да давам мнение за СУ, всичко което знам е от мои приятели и баща ми, който също е завършил право в СУ. Но както аз нямам право да изразявам мнение, тъй като нямам преки впечатления, така мисля, че и вие нямате право да давате оценки. Честно казано, мисля, че всичко е до конкретен човек, а не до университет. Аз се явих миналата година на конкурс за младши прокурори и това което ми попречи беше това, че имам 5 от държавните изпити в БСУ, където ме изпитваха хора, които бяха и в комисиите за младши магистрати (Маргарита Чинова ме изпитва и на държавните изпити и на магистратския конкурс, като имаше и други). Моята мисъл е, че изкарах много добър на писменизпит и отличен на устен, много хора от СУ бяха слем мен, следователно това може ли да е критерии за знания. Да не говорим, че имаше хора от моя университет, които се преместиха във Велико Търново 4-ти курс само и само да вземат три 6-ци от държавните изпити. Само да кажа, че ако и аз имах 6 от държавните изпити (оценки, които се предполага,че така лесно е трябвало да изкарам), сега щях да съм младши прокурор.
nicki_iliev
Младши потребител

Мнениеот velikova_ » 17 Фев 2011, 15:23

Така, току-що приеха промените в ЗСВ, сега гледам има проект за още, да видим дали и тях ще ги приемат, не съм чела в подробности, но ми направи впечатление следното:
чл. 176 се правят следните изменения:
1. В ал. 1 т. 1 се изменя така:
«1. задължително първоначално обучение в Националния институт
на правосъдието на кандидати за младши съдии и младши прокурори.
2. Алинея 2 се изменя така:
«(2) Конкурсът по ал. 1 т. 1 се провежда веднъж годишно, като се
обявява през м. януари и се провежда през м. април на съответната
година.»
velikova_
Потребител

Мнениеот nicki_iliev » 17 Фев 2011, 15:50

velikova_ написа:2. Алинея 2 се изменя така:
година.»

това е добре, поне ще има яснота, а не както досега
nicki_iliev
Младши потребител

Мнениеот velikova_ » 17 Фев 2011, 16:56

nicki_iliev написа:
velikova_ написа:2. Алинея 2 се изменя така:
година.»

това е добре, поне ще има яснота, а не както досега

Да, определено е добре, стига да го приемат и да го спазват впоследствие :D
velikova_
Потребител

Мнениеот svetliq » 17 Фев 2011, 17:38

До колегата ники_илиев - според мен всяко правило си има изключения и вие се явявате по - скоро изключение. Вие не сте държали тежките кандидат - студентски изпити за вход в СУ и не знаете какво е. Именно поради тези изпити в този университет са събрани най - кадърните млади хора на България. В тази връзка университета го правят хората, средата - не преподавателите. Съгласен съм, че всичко е до човека и че човек от БСУ също може да е сериозен и да си учи, но някак няма място за сравнение - разберете го. Вие си плащате, за да учите, а на нас ни е платила държавата, защото сме способни :D . Разберете - свободните университети са най - голямото зло за българското висше образование и водят до девалвацията му като цяло. Те са израз на българската комплексарщина и стремежа към равенство във всяко отношение, който стремеж би следвало да е отдавна изчезна заедно със социалистическия строй.
svetliq
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 17 Фев 2011, 18:17

Здравейте,

Интересно становище е изразил последният пишещ. Същото обаче потвърждава написаното от самия него и то по негов адрес. Тук, в този форум не веднъж се е дискутирала темата за това " кой Университет аджеба е по-голям - Софийския ли, Варненския ли, или някой от другите" ..... Това, че вие сте били приети в СУ и сте следвали, не означава че тези, които са завършили други ВУ са придобили по-малко знания. Прочее, да противостоиш на някой който е имал възможността да си заплаща обучението е още по-неправилно. Аз лично докато съм следвал и съм работил / бях задочно обучение /, дори по едно време на две работи по едно и също време. В случай, че толкова много държите на образованието, което сте получили от СУ - то използвайте го по предназначение......
Без да навлизам в излишна полемика ще кажа само едно - УСПЕХ НА ВСИЧКИ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот genius75 » 17 Фев 2011, 18:19

Светлия, това че ти е платила държава не те прави априори Великомъченик. Радват ме такива като тебе, дет си мислят че като е завършил право в СУ и е хванал Господ за шлифера. И другите трябва да се закрият. Това показва слабост на характера ,че видиш ли държавата трябва и да му се моли да стане Велик прокурор/съдия и да правораздава над недоучената рая. Пфу!
genius75
Потребител

Мнениеот nicki_iliev » 17 Фев 2011, 19:01

svetliq написа:До колегата ники_илиев - според мен всяко правило си има изключения и вие се явявате по - скоро изключение. Вие не сте държали тежките кандидат - студентски изпити за вход в СУ и не знаете какво е. Именно поради тези изпити в този университет са събрани най - кадърните млади хора на България. В тази връзка университета го правят хората, средата - не преподавателите. Съгласен съм, че всичко е до човека и че човек от БСУ също може да е сериозен и да си учи, но някак няма място за сравнение - разберете го. Вие си плащате, за да учите, а на нас ни е платила държавата, защото сме способни :D . Разберете - свободните университети са най - голямото зло за българското висше образование и водят до девалвацията му като цяло. Те са израз на българската комплексарщина и стремежа към равенство във всяко отношение, който стремеж би следвало да е отдавна изчезна заедно със социалистическия строй.

svetliq, съжалявам, но не мога да се съглася с Вас. Честно казано, се мъча да обясня моята позиция без да Ви обидя, защото не това целя (в никакъв случай)...тезата ми е, че вашата позиция е много назадничава и по-скоро характерна за времето преди 20 години, когато е съществувало едно място, където се учи право. В целия свят не мислят като Вас, там където присъства държавата се приема, като по-долнопробно място и обратно...всичко частно е елитно. Не твърдя, че нашата действителност е същата, а това, че хора като Вас (които няма как да знаят каква е реалната действителност, тъй като никога не са учили в частен университет) не дават шанс тези университети да променят името си поради предрасъдъци. Не мога да разбера, защо си мислите, че като даваме 1000 лв. на семестър едва ли не си купуваме изпитите и всичко е една игра, която трябва да играем 5 години. Учим с едни и същи лектори, учим с едни и същи учебници, а и физически няма как да учите повече, тъй като и за мен и за Вас денонощието е 24 часа. Но знам, че нищо няма да променя с изказването си, затова поздравявам всички съфорумци и пожелавам късмет на всички и един ден да бъдем магистрати "при предварителен общ сговор"!
nicki_iliev
Младши потребител

Мнениеот Melly » 17 Фев 2011, 19:14

Чета ви тук и ви се радвам.
Само искам да споделя впечатленията си от едно момче, което завърши ЮФ различен от този в Алма матер. Докато учеше работеше. Никога не хленчеше. Сега е младши съдия. Имаше амбицията да стане магистрат, и я постигна с много труд, упорство и самокритичност. Сам, на собствен ход!
Затова уважавам всички колеги, които не прекланят глава пред временните неуспехи. Битка се печели не с броя падания, а със ставанията и НАПРЕД! :D

Успех, колеги. Следвайте мечтите си. Те ще станат някой ден реалност.

Та, такива ми ти работи, svetliq...
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 17 Фев 2011, 19:20

monteskio написа:Здравейте,

Интересно становище е изразил последният пишещ. Същото обаче потвърждава написаното от самия него и то по негов адрес. Тук, в този форум не веднъж се е дискутирала темата за това " кой Университет аджеба е по-голям - Софийския ли, Варненския ли, или някой от другите" ..... Това, че вие сте били приети в СУ и сте следвали, не означава че тези, които са завършили други ВУ са придобили по-малко знания.

Аз пък съм на мнение, че има огромна разлика между кандидатстуденстките изпити по история и литература и държавните изпити в университета. Мисля също така, че критериите за оценяване в различните университети съвсем не са еднакви.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот nicki_iliev » 17 Фев 2011, 19:30

kalahan2008 написа:
monteskio написа:Здравейте,

Интересно становище е изразил последният пишещ. Същото обаче потвърждава написаното от самия него и то по негов адрес. Тук, в този форум не веднъж се е дискутирала темата за това " кой Университет аджеба е по-голям - Софийския ли, Варненския ли, или някой от другите" ..... Това, че вие сте били приети в СУ и сте следвали, не означава че тези, които са завършили други ВУ са придобили по-малко знания.

Аз пък съм на мнение, че има огромна разлика между кандидатстуденстките изпити по история и литература и държавните изпити в университета. Мисля също така, че критериите за оценяване в различните университети съвсем не са еднакви.

Напълно съгласен и зтова адмирирам и отпадането на оценките от държавните изпити...може и много просто да звучи, но нека, по-добрите да победят и тепиха да е в НИП (за колегите, които не знаят, там се провежда устен изпит за младши магистрати). Говоря като цяло :wink: , тъй като и там субективизъм има, все пак са 4 изпитващи колегии, а и не ти казват оценката след като те изпитат, но това е друга тема... :?
nicki_iliev
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 17 Фев 2011, 19:57

Всеки ден разписвам едни огромни купчини документи, писани от колегите в кантората. По-голямата част от колегите ми в кантората (студенти и дипломирани) имат ужасяващи пропуски във връзка с правописа, начина на изразяване, построяването на изречения, изобщо - имат сериозен проблем с боравенето с текст. Аз като един отличник от кандидатстуденстките изпити по история и литература :D и мижав четворкаджия от държавните изпити :( смея да заявя, че да се вземат предвид оценките от държавните изпити при изпитите за магистрати е много неправилно - откакто го въведоха през 2007г., аз спрях да се явявам на такива конкурси. Защото така един колега, който името си не може да напише както трябва, но е завършил подоходящия университет с подходящите оценки, има по-голям шанс от мен чисто математически...на който му липсва първи клас, ще му липсва и нужната компетентност за магистрат. Кандидатстудентските изпити за свободните университети не могат да проверяват горепосочените умения за боравене с текст и, най-важното - не могат да уловят писмената грамотност. Един човек, за който няма разлика между две отделни изречения и едно сложно съставно, но има по-висока диплома от мен, в никакъв случай не е по-добър юрист. Щом не се е научил да пише в училище, няма да стане и добър юрист.
А за да си магистрат, трябва да си добър юрист, защото решаваш човешки съдби. Поне аз та мисля.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот marinov » 18 Фев 2011, 10:09

Частен...държавен, все тая. Не е важното дали котката е черна или бяла. Важното е да лови мишки. 8)
marinov
Потребител

Мнениеот svetliq » 18 Фев 2011, 18:37

Позицията на хората в частните университети е еднаква, а доводите наизустени - сякаш там ги обучават и какво да говорят. Как може да се сравняват частните университети на запада с нашите - все едно да сравняваш трабант с мерцедес - не става. За да има прогрес трябва да има естествен подбор и той започва именно със ситото на кандидат - студентския изпит.
svetliq
Младши потребител

Мнениеот nicki_iliev » 18 Фев 2011, 19:44

svetliq написа:Позицията на хората в частните университети е еднаква, а доводите наизустени - сякаш там ги обучават и какво да говорят. Как може да се сравняват частните университети на запада с нашите - все едно да сравняваш трабант с мерцедес - не става. За да има прогрес трябва да има естествен подбор и той започва именно със ситото на кандидат - студентския изпит.

svetliq, честно казано първото Ви изречение мисля, важи и за Вашия "отбор", плюс това, как за момент не допуснахте, че човек може да учи в частен университет по причина, различна от тази на несправянето с кандидат-студентския изпит. Но нека прекратим, че "замириса" на приказката с кокошката и яйцето, всеки има право на избор. Успех в начинанията!
nicki_iliev
Младши потребител

Мнениеот svetliq » 19 Фев 2011, 13:09

Желая ви успех. Не съм искал да се заяждам. Дано догодина се преборите за магистратско място.
svetliq
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити