начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

фонд "Ремонт и обновяване"

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

фонд "Ремонт и обновяване"

Мнениеот pspetia » 01 Авг 2010, 15:24

Въпроса ми е - ако имаме общински жилища в ЕС кой заплаща вноските за фонд "Ремонт и обновяване" - наемателя или собственика? И ако е собственика /т.е.общината/ как да си вземем сумите?
pspetia
Младши потребител

Re: фонд "Ремонт и обновяване"

Мнениеот toni_sf » 02 Авг 2010, 07:53

:D вноски от общината няма да можеш да вземеш,те плащат само когато им представиш договор за ремонта и надлежна фактура те си смятат колко и.д.ч. притежават.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот geo63 » 02 Авг 2010, 10:56

Да, ама ако ОС е взело решение вноските да се събират ежемесечно, съобразно и. ч. на всеки собственик - какво става тогава? Разпоредбата на чл. 50, ал. 1 от ЗУЕС е ясна - "ОС на собствениците или на сдружението създава и поддържа фонд "Ремонт и обновяване". Това не се случва инцидентно, само когато е необходим ремонт, а е задължение на всички, в т. ч. и на общината като собственик.
geo63
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 02 Авг 2010, 16:49

до-geo63 ти пьрво се запознай с настанителната заповед на общината която дава собственноста си под наем :D и искам да те питам кога някой от входовете в който общината има собственост е платил процент от наема за и.ч.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот geo63 » 03 Авг 2010, 14:31

Чл. 50, ал. 2, т. 2 от ЗУЕС е категоричен - средствата във фонда се набират от вноски на собствениците, като не се прави разлика между тях - кои са, какви са и пр. Или искаш да кажеш, че истината не е в закона (разбирай в правото), а в привилегията - да си напр. властнически (административен) орган... :?:
geo63
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 05 Авг 2010, 16:08

до-geo63добре стани домоуправител на такава кооперация направете такова сьбрание на собствениците поканете общината като собственк на един или два имота и гласувайте някакви 5лв за този фонд ,и всеки месец ходи да си ги взимаш от общината :D
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот geo63 » 06 Авг 2010, 16:15

Ха, та нали съм управител на ЕС. :wink: Затова и пиша по темата. Човекът хубаво Ви зададе въпросите в началото, ама май няма кой да му отговори по-смислено. Каквото е било преди ЗУЕС да влезе в сила е едно, сега - друго. Това, че по новия закон все още няма конкретна практика по приложението на някои от разпоредбите му не означава според мен, че ще си я караме по старому. 8)
geo63
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 06 Авг 2010, 17:29

до-geo63това че си управител е добре :D знам колко ти е трудно но е лесно да четеш и цитираш а на практика да го приложиш :D то тук само това се получава всеки само цитира закони и членове и алинеи никой не казва практически как е решил проблема :D
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 07 Сеп 2010, 17:49

ЗУЕС - Чл. 38. (1) Решенията на общото събрание се изпълняват в определените в тях срокове. Когато срокът не е определен, решенията се изпълняват в 14-дневен срок от получаването на писмена покана, връчена по реда на чл. 13, ал. 2 - 6.
(2) Когато собственик или обитател не изпълни решение в определения срок, председателят на управителния съвет (управителят) може да подаде заявление за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410, ал. 1, т. 1 от Гражданския процесуален кодекс. Към заявлението се прилага препис от решението на общото събрание.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот bebo_sn » 02 Ное 2010, 23:33

Здравейте, момичета и момчета :)
Домоуправител съм на 8-етажен панелен вход, преди 6 години правихме ремонт на покривната конструкция на тристайните ап., а миналата година правихме на двустайните и едностайните. Та сега отново тече, но едни умни глави миналата година са казали, че не е наложащо да се прави ремонт на стаичката , т.е. където е асансьорната шахта на покрива.
Та първия ми въпрос е : понеже това първо е обща част, но пък повече се пад площта на стаята въху гарсониерите и по-малко на тристайните и двустайните, според вас как е редно да се събират парите за ремонта - да се делят по равно или съотношението повече на гасониерите и остатъка се дели между двустайни и тристайни. Да това е обща част и съгласно ЗУЕС, който има повече ид.части, съответно плаща повече, само че досега сме правили съотношение на площ за ремонт - площ на апартамент.
Втория ми въпрос :oops: е: въпреки, че ме беше страх се качих на покрива и какво да видя, точно там от където тече има една 20 см. дупка направена от кабелен оператор, което моментално ме наведе на мисълта, че първо те никой не са питали дали може да си сложат там кабелите и евентуално дължат някаква приемлива и за двете страни такса за ползване на общите ни части :roll: Въпроса ми е дали има някаква вратичка в някой закон , да им искам някаква такса и евентуално да си отстранят те щетите по самата конструкция.
Надявам се да ми отговорите, за което предваритено ви благодаря :)
bebo_sn
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 03 Ное 2010, 08:35

Щом е обща част разбира се, че ще разделите парите между апартаментите според и.ч. .А лошото е ,че сте домоуправител от 6г и сте допуснали кабелният оператор да Ви дупчи покрива. От колко години ги задължиха кабелите им да минават под земята а не по покривите.Вратичка в закона по ЗУЕС не можеш да намериш ,единственото което можете е да направите ОС и да решите дали те могат да Ви бъдат доставчик и да си сключите договор с тях и да претендирате за по ниска цена на услугата.Много от кабелните и нет доставчици спекулират с това сключват си индивидуални договори с потребител ,и си лепят кутията или си прекарват кабела
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 03 Ное 2010, 10:30

bebo_sn написа:Здравейте, момичета и момчета :)
Домоуправител съм на 8-етажен панелен вход, преди 6 години правихме ремонт на покривната конструкция на тристайните ап., а миналата година правихме на двустайните и едностайните. Та сега отново тече, но едни умни глави миналата година са казали, че не е наложащо да се прави ремонт на стаичката , т.е. където е асансьорната шахта на покрива.
Та първия ми въпрос е : понеже това първо е обща част, но пък повече се пад площта на стаята въху гарсониерите и по-малко на тристайните и двустайните, според вас как е редно да се събират парите за ремонта - да се делят по равно или съотношението повече на гасониерите и остатъка се дели между двустайни и тристайни. Да това е обща част и съгласно ЗУЕС, който има повече ид.части, съответно плаща повече, само че досега сме правили съотношение на площ за ремонт - площ на апартамент.
Втория ми въпрос :oops: е: въпреки, че ме беше страх се качих на покрива и какво да видя, точно там от където тече има една 20 см. дупка направена от кабелен оператор, което моментално ме наведе на мисълта, че първо те никой не са питали дали може да си сложат там кабелите и евентуално дължат някаква приемлива и за двете страни такса за ползване на общите ни части :roll: Въпроса ми е дали има някаква вратичка в някой закон , да им искам някаква такса и евентуално да си отстранят те щетите по самата конструкция.
Надявам се да ми отговорите, за което предваритено ви благодаря :)

ЗУЕС - Чл. 48. (1) Ремонт, обновяване, реконструкция и преустройство на общите части се извършва само по решение на общото събрание на собствениците или на сдружението.
(3) Разходите за ремонт, обновяване, реконструкция и преустройство на общите части, за които има прието решение на общото събрание на собствениците или на сдружението, се разпределят между собствениците на самостоятелни обекти съразмерно с притежаваните от тях идеални части от общите части на сградата.
(5) За извършване на необходим ремонт на общи части на сградата се отпускат финансови средства незабавно с решение на управителния съвет (управителя). Общото събрание утвърждава направените разходи, които са удостоверени с платежни документи.
(6) Разходите за извършване на ремонт по ал. 5, направени от собственик за негова сметка, му се възстановяват с решение на общото събрание или се прихващат от дължимите от него вноски за фонда по чл. 50 след представяне на платежни документи.
(7) Ако разходите, извършени от собственик, не бъдат възстановени по реда на ал. 6, той има право да предяви иск срещу останалите собственици, които отговарят солидарно за възстановяването им.

ЗУЕС - § 1. По смисъла на този закон:
7. "Необходим ремонт" е дейност за привеждане на сградата, на общи части, инсталации или части от тях в съответствие с нормативните изисквания за техническа пригодност на сградата и инсталациите, включително и покривите, с оглед отстраняване на създадени пречки или неудобства за нормалното използване на сградата и самостоятелните обекти в нея.

http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135614516

:arrow: Вашата ЕС, има ли създаден (и поддържа ли) Фонд "Ремонт и обновяване" - по смисъла на Чл.50 от ЗУЕС?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ЗЕС - Чл. 286. (1) Кабелните електронни съобщителни мрежи се изграждат подземно.
(2) Кабелни електронни съобщителни мрежи могат да се изграждат въздушно само извън границите на урбанизираните територии и в урбанизирани територии с население до 10 000 жители и/или с ниско жилищно застрояване.
(3) Въздушно изграждане на кабелни електронни съобщителни мрежи не се допуска в курортни населени места и в селищни образувания, както и в населени места или части от тях, обявени за резервати с историческо, археологическо, етнографско или архитектурно значение.
(4) (Нова - ДВ, бр. 17 от 2009 г.) Контролът по изпълнение на изискванията на ал. 1, 2 и 3 се осъществява от комисията при условията и по реда на този закон.

ЗЕС - Чл. 331. (7) Предприятие със значително въздействие върху пазара, което не изпълнява влязло в сила решение на комисията, отнасящо се до специфичните му задължения като предприятие със значително въздействие върху пазара, се наказва с имуществена санкция в размер от 100 000 до 1 000 000 лв.

ЗЕС - Чл. 332. (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2009 г.) Който не изпълни изискванията на чл. 286, се наказва с глоба от 5000 до 50 000 лв.

ЗЕС - Чл. 335. За нарушение на този закон и на издадените въз основа на него актове, за което не е предвидено друго наказание, се налага глоба в размер от 500 до 5000 лв.

ЗЕС - § 13. Разпоредбите от глава седемнадесета се прилагат и по отношение на електронната съобщителна инфраструктура, изградена преди влизането в сила на този закон.

http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135553187

http://www.crc.bg/
http://www.crc.bg/section.php?id=62&lang=bg

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

bebo_sn написа:... точно там от където тече има една 20 см. дупка направена от кабелен оператор, което моментално ме наведе на мисълта, че първо те никой не са питали дали може да си сложат там кабелите ...

:arrow: Знаете ли, кой, е въпросният кабелен оператор - конкретно? (Отговорете, само с "да" или "не", без да го опоменавате!)
:arrow: Знаете ли, ориентировъчно, кога е направена въпросната "дупка" и действително ли е направена без знанието и съгласието на ОУ на ЕС?
:idea: :arrow: Незабавно съставете Констативен протокол по случая!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот bebo_sn » 04 Ное 2010, 10:50

Първо много благодаря за отговорите, изчела съм по няколко пъти и двата закона, но друго си е и друг човек да ти каже, че е точно така.
:?: Вашата ЕС, има ли създаден (и поддържа ли) Фонд "Ремонт и обновяване" - по смисъла на Чл.50 от ЗУЕС?
:arrow: Да има, но от месец Май, откакто станах аз домоуправител и събираме по 1 лв. на апартамент, отделно имаме и 2 мази, които даваме под наем и парите от там също влизат в този фонд.
:?: Знаете ли, кой, е въпросният кабелен оператор - конкретно? (Отговорете, само с "да" или "не", без да го опоменавате!)
:arrow: Да, конкретно зная кой е.
:?: Знаете ли, ориентировъчно, кога е направена въпросната "дупка" и действително ли е направена без знанието и съгласието на ОУ на ЕС?
:arrow: Незная кога е направена дупката, но със сигурност не е съгласувано на ОС!!!
:!: Незабавно съставете Констативен протокол по случая!
:arrow: А този протокол от фирма ли трябва да се състави или може и от членовете на Управителния съвет.

И последно да питам, въз основа на ЗЕС мога ли да изискам от кабелния оператор да си отстрани щетите нанесени на тази площ и конкретно да им искам наем, затова че използват нашите общи части /ясно е, че не трябва да има кабели тамо, но никой няма да ги мръдне, а само да ги накажат и ние да не получим нищо мен не ме устройва, все пак имаме конкретни щети/.
bebo_sn
Нов потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 04 Ное 2010, 11:29

bebo_sn написа:...
:?: Вашата ЕС, има ли създаден (и поддържа ли) Фонд "Ремонт и обновяване" - по смисъла на Чл.50 от ЗУЕС?
:arrow: Да има, но от месец Май, откакто станах аз домоуправител и събираме по 1 лв. на апартамент, отделно имаме и 2 мази, които даваме под наем и парите от там също влизат в този фонд.
...

Във такъв случай, прилагате Чл.48, ал.(5) от ЗУЕС!

П.П. Длъжност "домоуправител" - няма! Възможностите, са две: Управител на ЕС или Председател на УС на ЕС (съгл. ЗУЕС)!

:?: Знаете ли, кой, е въпросният кабелен оператор - конкретно? (Отговорете, само с "да" или "не", без да го опоменавате!)
:arrow: Да, конкретно зная кой е.
...

Това е добре! ...Само за един кабелен оператор ли става въпрос?
...Колко абонати във Вашата ЕС, има въпросния кабелен оператор? (Замислете се над този въпрос!)

:?: Знаете ли, ориентировъчно, кога е направена въпросната "дупка" и действително ли е направена без знанието и съгласието на ОУ на ЕС?
:arrow: Незная кога е направена дупката, но със сигурност не е съгласувано на ОС!!!
...

Съгласувано ли е с някой от членовете на УС, КС или с някой от собствениците в ЕС? Кога установихте наличието на въпросната "дупка"?

bebo_sn написа: :!: Незабавно съставете Констативен протокол по случая!
:arrow: А този протокол от фирма ли трябва да се състави или може и от членовете на Управителния съвет.
...

От Председателя и членовете на УС, като е желателно да фигурират и подписите на двама свидетели - които не са от ЕС (или поне, не са от ОУ на ЕС - УС и КС)!

...На Ваше място, на огледа и при съставянето на Констативния протокол, бих поканил да присъства и представител /експерт/ от фирма - занимаваща се с хидроизолации, тъй като описването на констатациите във въпросния протокол, изисква мн.добри техн.познания (за да може същият, в последствие, ако се наложи, да се ползва, като пълноценен и техн.грамотно издържан документ - и пред Съда).

И последно да питам, въз основа на ЗЕС мога ли да изискам от кабелния оператор да си отстрани щетите нанесени на тази площ и конкретно да им искам наем, затова че използват нашите общи части ...

Въз основа на ЗЕС - категорично НЕ!!! ...Вие, да не сте решили да ги изнудвате?! Това е недопустимо и е наказуемо!

мога ли да изискам от кабелния оператор да си отстрани щетите нанесени на тази площ ...

Да "изискате", е силно казано! По-скоро, можете да се обърнете към ръководството на въпросния оператор - с Жалба (или Молба), като разрешите проблема доброволно и по пътя на взаимното съгласие, и разбирателство.
...
ОТНОСНО: Нанесени повреди и щети, на хидроизолацията - на покрива на входа на блока;
...
Във връзка с гореизложената фактическа обстановка, МОЛЯ, незабавно и в най-кратки срокове, да предприемете необходимите мерки и вземете нужното отношение, за отстраняването на нанесените повреди и щети - на хидроизолацията на покрива на входа на блока, като я приведете в състояние, съгласно общоприетите нормативни и технически изисквания!
...
След отстраняването на повредите и щетите, нанесени на хидроизолацията на покрива на входа на блока, ЖЕЛАЕМ, да бъде съставен ПРИЕМО-ПРЕДАВАТЕЛЕН ПРОТОКОЛ по случая, подписан съответно от представител на УС на ЕС и „ххххххххххххх” ХХХ!
...

...По случая, можете да предявите граждански иск - по съдебен ред! Това е 2-ри вариант. (Но за тази цел, ще се наложи да си наемете адвокат, тъй като сами, едва ли ще се справите!)

... конкретно да им искам наем, затова че използват нашите общи части ...

Наем - НЕ!
В тази връзка, се запознайте с разпоредбите на Чл.Чл.287-299 от ЗЕС.

.../ясно е, че не трябва да има кабели тамо, но никой няма да ги мръдне, а само да ги накажат и ние да не получим нищо мен не ме устройва, все пак имаме конкретни щети/.

...Бъдете на 100% сигурни, че от КРС, ще им поставят срок - да демонтират въпросните кабели, а ако от въпросния кабелен оператор не го сторят, :arrow: не само ще им наложат мнооого солена глоба, но и представители на Комисията, ще посетят ЕС, придружавани от технически екип - които в буквалния смисъл, режат всичко наред (всичко, което е в противоречие с изискванията на ЗЕС) :arrow: директно с "лозарските ножици"! 8)
...Достатъчно е, да се подаде Жалба по случая - до КРС, относно нарушение на изискванията на Чл.286 от ЗЕС! ...А обезщетяването за виновно нанесените щети на ЕС (най-общо казано) - в последствие :arrow: по съдебен ред!
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот bebo_sn » 04 Ное 2010, 15:35

Отново Ви благодаря, отговорихте ми достатъчно на всички поставени от мен въпроси, ясно е на къде вървят нещата, но ще се пробвам да се разберем с кабелния оператор по "взаимно съгласие", за да не пречиняваме неудобство на заинтересованите страни.
Благодаря и за уточнението за думичката "домоуправител", аз съм Управител на ЕС :D , относно дупката, ами установих я преди 1 седмица, но едва ли е от тогава, категорично няма доказателства за това кога е направена дупката.
Отново Ви благодаря за всичко, надявам се да решим проблемите си :D
bebo_sn
Нов потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 04 Ное 2010, 15:43

bebo_sn написа:Отново Ви благодаря, отговорихте ми достатъчно на всички поставени от мен въпроси, ясно е на къде вървят нещата, но ще се пробвам да се разберем с кабелния оператор по "взаимно съгласие", за да не пречиняваме неудобство на заинтересованите страни.
Благодаря и за уточнението за думичката "домоуправител", аз съм Управител на ЕС :D , относно дупката, ами установих я преди 1 седмица, но едва ли е от тогава, категорично няма доказателства за това кога е направена дупката.
Отново Ви благодаря за всичко, надявам се да решим проблемите си :D

:idea: 1. Направете оглед и съставете Констативен протокол!
:idea: 2. Ограничете достъпа до покрива и ОЧ на ЕС - със секретни брави или катинари!
:idea: 3. Консултирайте се със специалисти, колко ще Ви струва цялостен ремонт!
, и чак след това :arrow: "...ще се пробвам да се разберем с кабелния оператор по "взаимно съгласие"..."; 8)

:!: :idea: :arrow: Постарайте се, да комуникирайте с въпросния кабелен оператор, само официално - В ПИСМЕНА ФОРМА (!) и искайте, съотв. да Ви бъде отговаряно в писмена форма - на изпратените от Ваша страна писма, жалби, молби и уведомления, като посочите пощенски адрес за кореспонденция! Съхранявайте извършената кореспонденция, за да нямат възможност в последствие, да "шикалкавят", ако се стигне до Съд!
Също така, избягвайте всяка друга форма на комуникация с въпросния кабелен оператор (по телефон и т.н.), а ако се налага да бъде проведена среща - то във всички случаи, се постарайте, да има поне двама човека от ЕС, които да Ви придружават и присъстват на разговорите и срещите! Избягвайте, личните срещи и контакти с представители на въпросния кабелен оператор, под какъвто и да е било предлог!
Подобни ситуации, са доста деликатни и изискват, да бъдете подготвени за всякакъв развой на събитията!
...И не на последно място, по никакъв начин не разчитайте, че от въпросния кабелен оператор, ще се отнесат добросъвестно по случая - като съвестни граждани!
...В тази връзка, относно Вашето поведение по случая, мога да Ви дам за пример, как се дресира заек - с морков и пръчка (в едната ръка държите моркова, а в другата пръчката; подавате моркова на заека и щом той, се опита да го захапе, го удряте с пръчката по главата; и така, докато се научи - "къде му е мястото")! ...Т.е., казано на кратко, трябва да действате твърдо и безкомпромисно - по закон, отстоявайки и защитавайки до край законните интереси на ЕС, като не се подавате на чуства, емоции и илюзии!

П.П. ...Подозирам, че ще се "оправдаят", че въпросната "дупка", не са я направили те, а единствено само са я ползвали, за да си "прекарат кабелаците". ...А няма да се учудя и ако отрекат, че въпросните кабели са тяхни! :wink:

...Принципно, има вариант, въпросната "дупка", да се е образувала и от падащ метеорит. :mrgreen:
georgiev_sfbg
Активен потребител

Назад към Етажна собственост