Чл. 17. (1) В общото събрание собствениците имат право на глас, съответстващ на притежаваните от тях идеални части от общите части на сградата.
(2) Общото събрание на собствениците приема решения:
1. единодушно - за предприемане на действия за надстрояване и пристрояване, както и за учредяване право на ползване или право на строеж;
2. с мнозинство не по-малко от 75 на сто от представените идеални части от общите части на етажната собственост - за изваждане на собственик по реда на чл. 45 от Закона за собствеността; собственикът, за когото се отнася решението, не участва в гласуването;
3. с мнозинство не по-малко от 67 на сто от представените идеални части от общите части на етажната собственост - за обновяване и за извършване на основен ремонт.
(3) Извън случаите по ал. 2 решенията се приемат с мнозинство, повече от 50 на сто от представените идеални части от общите части на етажната собственост.
(4) Решенията по ал. 1, т. 2 и 3 се приемат при спазване на изискванията за кворум по чл. 15, ал. 1.
Моля някой да ми изтълкува към коя т.спада издаване на Разрешение за строеж
за изграждане на газова инсталация.Какъв трябва да е процента на съгласните?
ПП имота е двуетажна къща /четерима собственика-на етаж по двама/ общ парцел,разделен с доброволна делба.
- Дата и час: 27 Ное 2024, 00:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
чл.17 от новия закон за етажна собственост
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: чл.17 от новия закон за етажна собственост
Ако се спра на чл.17 (2)т.1 и приема че "единодушно" на събрание на съсобствениците се приемат действия за учредяване право на строеж,той как ще се приложи в моя случай:къщата е на два етажа /два самостоятелни обекта/построена с отстъпено право на строеж върху държавна земя с двор 440кв.м
с отстъпено право на ползваане.Както казах с поделителен договор е разделен на две половини.Впоследствие ние сме зкупили 1/2 от целия парцел/440кв.м./и така ставаме съсобственици с държавата.Тогава как съсобствениците в сградата,които не са собственици на земята,могат да учредят право на строеж.
с отстъпено право на ползваане.Както казах с поделителен договор е разделен на две половини.Впоследствие ние сме зкупили 1/2 от целия парцел/440кв.м./и така ставаме съсобственици с държавата.Тогава как съсобствениците в сградата,които не са собственици на земята,могат да учредят право на строеж.
- zlato
- Младши потребител
Никой ли няма мнение по въпроса?
Надявам се поне някой да коментира това което аз мисля:
Тъй като имаме етажна собственост с два самостоятелни обекта и повече от един собственик попадаме в ЗС чл.42,43,44.Т.е решенията се вземат на общо събрание при присъствие 50%+1 и чл17(3)тъй като се отнася за изграждане на газова инсталация.
Имам Протокол от общо събрание през 2005г.с решение за газифициране,когато се разписахме аз и съпругът ми/2-ри етаж/и единия собственик от 1-вия етаж,остава неподписал четвартия/от 1-вия ет./ от
който очаквам всякакви мръсотии по съседски.
Въз основа на този протокол може ли Общината да ми издаде разрешение за строеж,така че жалба от четвъртия собственик/ако има такава/да е неоснователна.
Една нейна жалба вече събори едно такова разрешение за строеж/преустройство на собствено помещение/.Знам,че като има съгласие между всички тогава закона е най-приложим,но завистта и злобата ходи по хората...
Надявам се поне някой да коментира това което аз мисля:
Тъй като имаме етажна собственост с два самостоятелни обекта и повече от един собственик попадаме в ЗС чл.42,43,44.Т.е решенията се вземат на общо събрание при присъствие 50%+1 и чл17(3)тъй като се отнася за изграждане на газова инсталация.
Имам Протокол от общо събрание през 2005г.с решение за газифициране,когато се разписахме аз и съпругът ми/2-ри етаж/и единия собственик от 1-вия етаж,остава неподписал четвартия/от 1-вия ет./ от
който очаквам всякакви мръсотии по съседски.
Въз основа на този протокол може ли Общината да ми издаде разрешение за строеж,така че жалба от четвъртия собственик/ако има такава/да е неоснователна.
Една нейна жалба вече събори едно такова разрешение за строеж/преустройство на собствено помещение/.Знам,че като има съгласие между всички тогава закона е най-приложим,но завистта и злобата ходи по хората...
- zlato
- Младши потребител
оказа се,че в моя случай е необходимо съгласието на 2/3 от съсобствениците в ЕС за прекарване на газова инсталация,но тъй като другите собственици от 1-ви етаж не са закупили все още земята-1/2 от целия парцел,собственик на тяхната половина е държавата,трябва да искам разрешение от Областна управа за преминаване.
След построяването на къщата/1960г./има поделителен договор където са разделени както двата етажа така и дворът на северна и южна половина.Така всеки си живее и ползва неговата половина според договора.Тръбите минават изцяло през нашата 1/2 .Толкова сме и закупили от Областна управа.
Мнението на кметството е,че трябва да приложа и разрешение от Областна управа за преминаване,освен протокола от ОС на ЕС.
Моля който може да ми помогне ,да ми каже в случая какъв документ-разрешение да изискам от Областна управа.
След построяването на къщата/1960г./има поделителен договор където са разделени както двата етажа така и дворът на северна и южна половина.Така всеки си живее и ползва неговата половина според договора.Тръбите минават изцяло през нашата 1/2 .Толкова сме и закупили от Областна управа.
Мнението на кметството е,че трябва да приложа и разрешение от Областна управа за преминаване,освен протокола от ОС на ЕС.
Моля който може да ми помогне ,да ми каже в случая какъв документ-разрешение да изискам от Областна управа.
- zlato
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|