Изивнявам се ако не съм уцелил правилния раздел:
Здравейте,
Имам следния проблем (или по-скоро майка ми).
Тя живее във вход, където са общо 20 апартамента. По стечение на обстолятелствата живее сама в апартамнет. При разделянето на общите разходи за ток и вода на входа (осветление, асансьор итн) другите хора от входа искат те да се разделят на апартамнет, докато според закона, който урежда тези взаимоотношения, доколкото разбрах е да се делят на член от домакиснтвото, като в това не влизат децата до 6 или 7 години, като дори кучетата се смятат за член на домаксинтвото.
Тъй като, досега се е плащало така, на майка ми и писва да плаща разходите на домакиснтва, които са от по 3-5 човека, а плащат колкото нея, която е сама и предлага на общото събрание да се промени това и да се десйтва, както си е според закона. Съответно всички с качат срещу нея, почват да се държат грубо и да я обиждат, като твърдят, че каквото реши мнозинството в този случай това щяло да бъде и нямало значение какво казва закона в този случай.
Въпросът ми е: Къде трябва да подаде официално оплакване майка ми (или както там се нарича – жалба...не съм много сигурен), за да излезе някакво официално решение за този случай от оторизирана институция, което да наложи на входа да разделя общите разходи както е по закон.
В окръжна прокуратура ли трябва да отиде или на друго място?
Колко време би отенло вземането на подобно решение от страна на тази иснституция?
Срещу кого трябва да бъде насочена жалбата? Срещу домоуправителя на входа ?
Колко пари би стувало подаването на жалба?
Ако решението е в полза на майка ми, кой трябва да плати разходите за делото (ако има такова)
- Дата и час: 26 Ное 2024, 23:15 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем с Разделяне на общи разходи в жилищен вход
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Проблем с Разделяне на общи разходи в жилищен вход
ЗАКОН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ
В сила от 01.05.2009 г.
Обн. ДВ. бр.6 от 23 Януари 2009г.
......
В сила от 01.05.2009 г.
Обн. ДВ. бр.6 от 23 Януари 2009г.
Консумативни разходи и разходи за текущо поддържане
Чл. 51. (1) Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите.
(2) Деца до 6-годишна възраст и обитатели, които пребивават в етажната собственост не повече от един месец, не заплащат разходите по ал. 1.
(3) Собственик или обитател, който отсъства повече от един месец, заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от консумативните разходите по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателя на управителния съвет (управителя).
(4) Когато по решение на общото събрание на собствениците или на сдружението в сградата има портиер, разходите за него се разпределят при условията и по реда на ал. 1 и 3.
(5) Собственици или обитатели, които упражняват професия или извършват дейност в етажната собственост, при която достъпът на външни лица е по-голям от обичайния, заплащат консумативни разходи до петкратния размер на разходите по ал. 1.
(6) Собственици или ползватели на магазини, ресторанти, производствени, стопански и други помещения с нежилищно предназначение заплащат консумативните разходи в размера по ал. 5.
(7) Собственици и обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат консумативни разходи за всяко животно в размер като за един обитател.
......
Отмяна на решение на общото събрание
Чл. 40. (1) Всеки собственик може да иска отмяна на незаконосъобразно решение на общото събрание.
(2) Молбата се подава пред районния съд по местонахождението на етажната собственост в 14-дневен срок от получаване на съобщението по чл. 16, ал. 7.
(3) Подаването на молбата не спира изпълнението на решението, освен ако съдът не постанови друго.
Представителство в съда
Чл. 41. Собствениците или сдружението се представляват пред съда от председателя на управителния съвет (управителя) или от упълномощено от тях лице.
Производство и правомощия на съда
Чл. 42. (1) Молбата се разглежда по реда на Гражданския процесуален кодекс.
(2) С решението си съдът оставя в сила или отменя решението на общото събрание.
(3) Решението на съда подлежи на обжалване по реда на Гражданския процесуален кодекс.
Отмяна на актовете на управителния съвет (управителя)
Чл. 43. (1) Всеки собственик може да иска отмяна на незаконосъобразен акт на управителния съвет (управителя).
(2) Молбата се подава пред районния съд по местонахождението на етажната собственост в 14-дневен срок от получаването на писмената покана, връчена по реда на чл. 13, ал. 2 - 6.
(3) Молбата се разглежда по реда на Гражданския процесуален кодекс.
(4) Съдът оставя в сила или отменя акта на управителния съвет (управителя).
(5) Решението на съда е окончателно.
-
Standbay - Потребител
мерси за отговора, мисля, че ми стана ясно:)
майка ми беше залепила долу във входа точно този:
но те го скъсали и казали, че каквото решеат те като мнозинство, това ще е!
само един въпрос още имам, тук пише следното:
понеже, това решение, да се плаща не на човек, както е по закон, а на апартамнет, едва ли е официалзирано по някакъв начин и документирано и едва ли тя е получила някакво съобщение за това решение, в този случай трябва просто да отиде в районния съд по местонахождението на етажната собственост и да изложи проблема, така ли?
майка ми беше залепила долу във входа точно този:
Чл. 51. (1) Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите.
но те го скъсали и казали, че каквото решеат те като мнозинство, това ще е!
само един въпрос още имам, тук пише следното:
Отмяна на решение на общото събрание
Чл. 40. (1) Всеки собственик може да иска отмяна на незаконосъобразно решение на общото събрание.
(2) Молбата се подава пред районния съд по местонахождението на етажната собственост в 14-дневен срок от получаване на съобщението по чл. 16, ал. 7.
понеже, това решение, да се плаща не на човек, както е по закон, а на апартамнет, едва ли е официалзирано по някакъв начин и документирано и едва ли тя е получила някакво съобщение за това решение, в този случай трябва просто да отиде в районния съд по местонахождението на етажната собственост и да изложи проблема, така ли?
- melhaer
- Нов потребител
Защо да се занимавате с жалби? Просто жената да си плаща дължимата такса, а не цялата сума, която й искат.
- ianche
- Нов потребител
ianche написа:Защо да се занимавате с жалби? Просто жената да си плаща дължимата такса, а не цялата сума, която й искат.
това и предложих и аз - ако например ткасата е 6 лева, тя да плати 2 лв пък те да си разпределят остатъка между сотаналите 19 апартамнета както си пожелаят, но домоуправителят и се развикал, и въобще всички скочили срещу нея...големи циркове..."Гераците" в съвременен прочит...
защото ако досега раздлелено на човек излиза по 5 лева - те да кажем са плащали по 8 лв на апартамнет, а изведнъж тези дето са по 4-5 в апартманет ще трябва да плащат двойно повече...
Последна промяна melhaer на 04 Авг 2009, 13:39, променена общо 1 път
- melhaer
- Нов потребител
лошото е че тия етажни отношения са убийствени чисто психологически. Като се е развикал домоуправителя, нека вика, нека майка ви се въоръжи с търпение за още простотии в тоя дух и да си плаща дължимото, да иска бележка.
- ianche
- Нов потребител
иначе, при положение че досега е плащала, ако има бележки за това, може да иска от домоуправителя недължимо платени суми, пред Районния съд, като посочи че са й надвзети. Няма да атакува решение на общото събрание, защото очевидно такова няма (не е протоколироно и не е сведено до знанието на собствениците по предвидения ред), а и управителят не я е поканил писмено.
- ianche
- Нов потребител
е нали това е идеята - повече консумация - повече разход, повече качване по стълбите - повече електричество, повече следи от обувки, ако трябва така да си го представим. След като в тази схема са включени малолетни деца и кучета , очевидно е въпрос на бройка.
- ianche
- Нов потребител
мерси много за отговорите и съветите, сега я питах и каза, че при плащане не ти дава квитанция, както мисля, че би трябвало да е, а се подписваш в няква тетрдака, явно всичко е съвсем формално. Когато се задвижат нещата ще пиша какво е станало.
п.с. някой има ли представа какви пари струва молбата пред районния съд, която трябва да се подаде? И ако решението е в полза на майка ми кой би трябвало да заплати разходите по това дело или решение, извинявам се, че не знам точната терминология в случая
п.с. някой има ли представа какви пари струва молбата пред районния съд, която трябва да се подаде? И ако решението е в полза на майка ми кой би трябвало да заплати разходите по това дело или решение, извинявам се, че не знам точната терминология в случая
- melhaer
- Нов потребител
Като настоящ управител на ЕС с опит ще ви дам съвет - майка ви просто нищо да не плаща. С това единствено нейно действие или по-точно бездействие ще се постигне двоен положителен ефект - първо ЕС ще бъде принудена да вкара в законен ред управлението си и след това по законен ред да оправи сметките си. В противен случай нито майка ви може да си търси правата , нито ЕС може да търси своите. Майка ви просто да си гледа кефа , докато се получи желания резултат.
- kirile
- Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|