начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

Възбрана върху моя ипотекиран имот за дълг на ООД

Възбрана върху моя ипотекиран имот за дълг на ООД

Мнениеот valentee » 26 Май 2009, 01:55

Моля за СЪВЕТ
Съдружник съм в ООД ,което е изтеглило заем от небанкова институция.Заемът е обезпечен с Договор и Запис на Заповед описана в договора и подписана от другия съдружник но не и от мен .Имам апартамент закупен от ОББ с кредит /ипотека /.Днес отидох да си внасям месечната вноска и от ОББ ми заявиха ,че има възбрана върху имота от ЧСИ във връзка с изтегления от фирмата заем.
Защо не съм уведомен от ЧСИ ,Може ли някой да е подписал Запис на Заповед вместо мен .Каква е процедурата и какво мога да направя.
valentee
Нов потребител

Re: Възбрана върху моя ипотекиран имот за дълг на ООД

Мнениеот REVOLUTION » 26 Май 2009, 07:59

Възможно е!ЧСИ не е длъжен да Ви удведомява за възбраната.Но ското ще ви прати и на вас ЗНИ , от която ще имате 14 дневен срок за изпълнение.Нищо страшно няма ако всичко това , което пишете е вярно и краят на одисеята , която Ви очаква е положителен.Обаче сам няма да се справите , ще е нужно да ангажирате колега-адвокат.

Успех.!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот jubelee » 26 Май 2009, 19:25

REVOLUTION написа:ЧСИ не е длъжен да Ви удведомява за възбраната.

Длъжен е - чл. 428, ал. 4 и чл. 449, ал. 2 ГПК.
jubelee
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 26 Май 2009, 19:28

jubelee написа:
REVOLUTION написа:ЧСИ не е длъжен да Ви удведомява за възбраната.

Длъжен е - чл. 428, ал. 4 и чл. 449, ал. 2 ГПК.

От тези текстове такова задължение не следва!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот jubelee » 26 Май 2009, 20:24

Напротив, съдебният изпълнител е длъжен да изпраща съобщение до длъжника всеки път, когато налага запор или възбрана. В този смисъл е и трайната съдебна практика. Отделен е въпросът какви са последиците в случаите, когато съобщението не е връчено.
jubelee
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 26 Май 2009, 21:01

jubelee написа:Напротив, съдебният изпълнител е длъжен да изпраща съобщение до длъжника всеки път, когато налага запор или възбрана. В този смисъл е и трайната съдебна практика. Отделен е въпросът какви са последиците в случаите, когато съобщението не е връчено.

Kолега не сте ме разбрал.Или аз не се изразих точно.Разбира се че ще му бъде изпратено съобщение за наложената възбрана , в поканата която ще му връчи ще е описано , но едновременно с нея се изпраща и до АП за да бъде вписана възбраната в имотния регистър.Много често се получава , че Възбраната се вписва преди длъжника, да получи покана за доброволно изпълнение.Затова имах предвид , че освен поканата , друго съобщение не се праща.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот law_master » 26 Май 2009, 22:40

ако може да попитам нещо с образователна цел. След като човекът е съдружник в ООД и заемът е теглен от името на същото как така ЧСИ-то е наложил запора в/у личното му имущество ? :roll:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот jubelee » 26 Май 2009, 23:41

law_master написа:ако може да попитам нещо с образователна цел. След като човекът е съдружник в ООД и заемът е теглен от името на същото как така ЧСИ-то е наложил запора в/у личното му имущество ? :roll:

Най-вероятно управителят на дружеството е и авалист по записа на заповед. Или става дума за задължение, което произтича от друго правоотношение, което няма нищо общо с дружеството. Можем само да гадаем на какво основание съдът е издал изпълнителния лист.
jubelee
Младши потребител

Мнениеот valentee » 01 Фев 2010, 14:37

Здравейте ,
след повече от половин година казусът ми стана още по - заплетен.Обжалвах изпълнението на ЧСИ - запис на заповед.Съдът спря изпълнението на производството но не е отменен запорът върху апартамента докато не приключат делата.Но проблемът сега е с ОББ.След като имам запор е запорирана и банковата ми сметка и не мога да внасям вноски по кредита.След дълго умуване намериха начин да внасям от друго име по друга сметка и да погасявам заема.По тази причина имам и закъснение с около 2 вноски , а при 3 - кредитът е предсрочно изискуем.Днес ми се обадиха от ОББ и ми казаха ,че повече немогат да се занимават с този кредит и забавянето носи затруднения на клона на ОББ пред централата в София и затова ще го пуснат за съдебен или да внеса още 2 вноски до 2 дни.Аз мога да ги внеса около 15 февруари и ми отговориха ,че няма да чакат.Преди малко пак се обадиха и ми препоръчаха мой познат или синът ми да да изтегли кредит от друга банка и да го купи.
ВЪЗМОЖНИ ЛИ Е ТОВА СЛЕД КАТО ИМАМ ЗАПОР И ТОВА ОЗНАЧАВА ЛИ , ЧЕ ТРЯБВА ДА ПЛАТЯ И ДЪЛГА ПО ЗАПИСА НА ЗАПОВЕД ,КОЙТО АЗ ОСПОРВАМ
valentee
Нов потребител

Мнениеот geovan » 05 Фев 2010, 22:40

Казусът с ОББ не е "казус" а е смешка .Тези от банката са пълни лумпени или се правят на такива с неизвестна цел. Сметката по която ВНАСЯТЕ пари за погасяване на кредит не може да бъде запорирана.По тази сметка НЯМА ВАШИ ПАРИ. В момента ,в който направите превод или внесете кешово сумата в банката - тази сума става собственост на банката. Това ,че се осчетоводява по сметка/партида на ваше име/погасителна/ не означава ,че в тази сметка има ваши пари.
Намерете си адвокат да обясни на лумпените за какво става въпрос и да престанат да ви създават излишни проблеми. :wink:
Пълен парадокс е банката да приеме запор по сметка в която влизат вноски за погасяване на дълг към същата банка. Тия изобщо ...дали са банкери или преквалифицирани овчари.
geovan
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 06 Фев 2010, 12:04

geovan написа:Казусът с ОББ не е "казус" а е смешка .Тези от банката са пълни лумпени или се правят на такива с неизвестна цел. Сметката по която ВНАСЯТЕ пари за погасяване на кредит не може да бъде запорирана.По тази сметка НЯМА ВАШИ ПАРИ. В момента ,в който направите превод или внесете кешово сумата в банката - тази сума става собственост на банката. Това ,че се осчетоводява по сметка/партида на ваше име/погасителна/ не означава ,че в тази сметка има ваши пари.
Намерете си адвокат да обясни на лумпените за какво става въпрос и да престанат да ви създават излишни проблеми. :wink:
Пълен парадокс е банката да приеме запор по сметка в която влизат вноски за погасяване на дълг към същата банка. Тия изобщо ...дали са банкери или преквалифицирани овчари.

Не знам дали е смешка, но така практикуват много банки, а не само ОББ.
За питащия - от ОББ не могат да обявят кредита за предсрочно изискуем, щом имате само две просрочени вноски, а по договор трябва да са три. Само Ви плашат /засега/. Съдът просто няма да издаде заповед за изпълнение и изп. лист на банката.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство