начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

На ВОЙНА срещу паяците

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имат ли законно основание т. нар. ПАЯЦИ да преместват автомобилите

Анкетата свършва на 23 Мар 2008, 17:02

Нямат.
3
15%
Имат.
6
30%
Само в случай, че автомобила блокира движението.
11
55%

Общо гласове : 20

Крайно време е

Мнениеот leter » 21 Апр 2008, 12:23

Да бъдат осъдени Столична община, Паркинги и Гаражи и КАТ, заради рекета, който прибират от гражданите на София. Не може да издаваш санкция за някакво нарушение, без да си предложил алтернатива за решаването на проблема с паркирането.
В момента търся спешно адвокат, който да наема, за да съдя Паркинги и Гаражи за отвличане, незаконно задържане на автомобил и изнудване, тъй като вдигането, транспортирането и престоя в наказателен паркинг на автомобил не е административна мярка по ЗАНН, а самата фирма "Паркинги и Гаражи" твърдят, че това е "услуга". Само че аз не съм искал тази услуга, нямам договор с Паркинги и гаражи да ми вдигат колата пред вкъщи, и не съм го поръчвал това. Следователно Паркинги и гаражи отвличат незаконно автомобилите на гражданите и незаконно им искат пари за това.
Координатите ми са
тел 986 17 75, 0887 823 989, skype evgeni6687, e-mail tomov8@mail.bg
Евгени Томов
leter
Нов потребител

Мнениеот sachi » 24 Апр 2008, 19:18

б) (изм. и доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) паркирано в нарушение на правилата за движение на места, обозначени с неподвижен пътен знак, предупреждаващ за принудително преместване на паркирано превозно средство, както и когато създава опасност или прави невъзможно преминаването на другите участници в движението; в този случай лицата по чл. 168 уведомяват районното полицейско управление, от територията на което е преместен автомобилът, за новото местоположение на превозното средство; разходите, направени във връзка с преместването на превозното
----------------------------------------------------------------------------------------------
средство, са за сметка на собственика на превозното средство, което може да бъде задържано до заплащане на тези разходи, а таксата за отговорното пазене на преместения автомобил се начислява от момента на уведомяването на районното полицейско управление;

чл.171/5 б от ззп

РАЗХОДИ по...т.н.репатриране-КАКВИ СА?
ПАЯЦИТЕ имат ли ТАКСОВ АПАРАТ?/ отбелязана ли е им тарифата-
на километър,т.н ставка/

Разходите са на километър!!!
Как се ос4етоводяват?Тези суми неправомерно и принудително ги събират!
Аз съм икономист.А Данъчните като дойдат си завират носа едва ли не
в двигателя на МПС-то/защо ли толкова му е висок разхода на км./

Това е моя идея! В Закона пише Разходи,а те Паяците какво начисляват?!?

1км # 5км# 10км#15км#....
sachi
Младши потребител

Мнениеот leter » 25 Апр 2008, 00:53

Таксата на Паркинги и Гаражи за превоз и паркинг на принудително евакуиран автомобил е незаконна по следните причини:

1) Ако е някакво наказание, или глоба за нарушение - трябва да може да се обжалва.
2) Ако е такса, за извършена услуга - за такава услуга трябва да има взаимно съгласие (договор).
3) Паркинги и гаражи задържат като залог автомобила, докато тази такса не бъде платена, което е вид рекет и изнудване.
leter
Нов потребител

Мнениеот sachi » 25 Апр 2008, 08:13

В ЗЗП пише "РАЗХОДИ',а НЕ "ТАКСА" чл.171/5 б
sachi
Младши потребител

Мнениеот leter » 25 Апр 2008, 16:03

И как точно се дефинира понятие то "разходи" в правния мир и кой има право да начислява и изисква такива? И принудително срещу залог да събира "разходи", като издава само касова бележка, за извъшена "услуга".

Аз не съм юрист и простете невежеството ми.
leter
Нов потребител

Мнениеот sachi » 25 Апр 2008, 16:48

В "счетоводния МИР" /то там пак си е студена война,съществува РАЗХОД,както си е написано в този Закон за движение по пътищата-
чл.171/5 б
Във форума на http://www.odit.info/ има доста компетентни колеги!
sachi
Младши потребител

Мнениеот sachi » 25 Апр 2008, 18:18

Първичен счетоводен Документ- ФАКТУРА ! Изисквате я!
/плащането е по банков път-за да не плащате в момента,а да имате
Документ с невярно съдържание/

Вариянт:
1.Отказват да ВИ издадат Фактура-АЛАРМИРАТЕ ДАНЪЧНИТЕ!
2.Издават Ви Фактура/текста ще е лиричен/-АЛАРМИРАТЕ /чрез Адвокат/,
компетентната Институция,за Документ с невярно съдържание!

трябва да са "направени Разходи"

Разходи на транспортни средства: http://www.odit.info/?s=6&i=101250&f=2

Адвокатите са на ХОД! :shock: :wink:
sachi
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 15 Май 2008, 22:51

http://www.lex.bg/news.php?lang=bg&id=19277
Вдигането с „паяк” на блокиран със скоби автомобил е незаконно
15.05.2008 от insurance.bg 0 коментара
Трябва да има работеща денонощно служба, която да реагира, ако човек иска да ползва колата си нощем, но тя е била заскобена
Вдигането с „паяк” на блокиран със скоба автомобил, когато собственикът не е платил в рамките на два часа необходимата такса е незаконно. Това съобщи общинският съветник от ДСБ Вили Лилков, цитиран от Дарик. Той подчерта, че общинската наредба, която сега позволява такова действие от фирма „Паркинги и гаражи” е в противоречие със Закона за движение по пътищата”.
Лилков каза, че според закона автомобил се заскобява докато таксата бъде платена и не е законно да се вдига с паяк на втория час. Съветникът не изключи възможността срещу общината да се повдигнат много дела от потърпевши шофьори. И затова е задължителна промяна на наредбата. Според Лилков трябва да има и работеща денонощно служба, която да реагира, ако човек иска да ползва колата си нощем, но тя е била заскобена.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Re: На ВОЙНА срещу паяците

Мнениеот kinshasa » 22 Май 2008, 11:19

advokat_nikolov написа:
Magnollia написа:Би било добре да обединим сили срещу тази служба в СТОЛИЧНА ОБЩИНА и да установим точното основание, въз основа на което паяците да бъдат обявени за незаконни и ЗАБРАНЕНИ.

И какво,селяните да почват да спират пред болоници и поликлиники.

Колега Николов,
Моля Ви въпроса е за наказанията.
Те селяните и сега спират пред болниците и парламента.
Съгласете се, че трябва да има едно наказание.
Всичко най-хубаво и приятен ден.
kinshasa
Потребител

Re: На ВОЙНА срещу паяците

Мнениеот kinshasa » 22 Май 2008, 11:22

ykostov написа:
advokat_nikolov написа:И какво,селяните да почват да спират пред болоници и поликлиники.

Виждал съм и доста граждани да карат коли и да спират пред болОниците :D

Предполагам, че колегата николов, както и аз в наречието "селяни" имаме предвид изметта на обществото.
Иначе много сме от селски произход.
Приятен ден.
kinshasa
Потребител

Мнениеот Magnollia » 22 Май 2008, 15:47

Радвам се, че темата ми е обект на толкова разностранни коментари :P

Би било добре наистина да се въведе малко ред. И пак искам да обърна внимание на всички, че не споря акта за неправилно паркиране, а вдигането на автомобила и допълнителното начисляване на такса за "услугата" превоз и паркинг.

За колегата Незрет, когото обещах да черпя една бира за добрата аргументация ще изпратя лично съобщение.

Поздрави на всички
:D :D :D
Понякога истината може да ни избоде очите ....
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот jopena » 18 Юни 2008, 11:39

Здравейте,
сутринта гледах по БТВ , че можело хората да съдят "Паркинги и Гаражи" заради отменената заповед за създаването на синя зона от съда.
Защо някой адвокат с повечко свободно време не организира един групов иск и хората които пазят необходимите документи да се включат? Хем ще се прочуе по новини и тн. хем ще накажат "Паркинги и Гаражи".
jopena
Младши потребител

Мнениеот nezret » 18 Юни 2008, 14:47

:D Това трябва да се провери. Доколкото ми е известно в самата Наредба на СОС , са посочени кои райони попадат в т.н. Синя зона.
Ако има такав заповед, трябва да се види.
Колкото до дейността на тази фирма Паркинги и Гаражи , това са си законни (по точно подзаконни ) рекетьори .
След като улиците и тротоарите са публична общинска собственост на какво законово основание (аз не знам такова), ще задължават собствениците на автомобили да плащат за паркиране, и каква е тази "услуга", вероятно " охранителна" :lol: . От друга страна не ми е известно да има конкурс за отдаване на концесия на улиците и тротоарите, където
да има сключен договор с фирмата предложила най добра оферта.
Да не говорим за изключително непочтените търговски практики с които се вдигат автомобили , и забележете са иска заплащане на "услугата" която не е поискана.
Винаги съм казвал че нарушителят е длъжен да плати само глобата определена с фиш или наказателно постановление , ако автомобилът пречи на движението , няма пречка да се издаде Заповед, принудителна административна мярка , и да се отмести автомобила, но разходите по преместването (което си е договор, сделка), са за сметка на този който е поръчал, т.е. общината а не собственика.
В момента подзаконовата нормативна уредбата е феодална, въобще не е съобразена, нито с действащото гражданско и административно законодателство, да не говорим за Директиви на ЕК.
Но това ще стане аз съм оптимист, след като и от ЕС искат и имат интерес , да не се допускат такива "аномалии" и феодални порядки.
Според мен трябва да има само глоби, а при случаи на задръстване на движението +принудителни административни мерки, спиране от движение и преместване, като след заплащане на глобата определена ва наказателното постановление , се отменя и принудителната административна мярка. А за тази транспортна дейност "Паяци" , трябва да се организира конкурс и парите да ги получават от СГО.
Така правотношението има чисто административно правен характер.
Според мен действащата Наредба следва да се отмени , доброволно или доброзорно (по съдебен ред), едва след това , може да се мисли за предявяване на искове по реда на ЗОДОВ или ЗЗП.
Иначе нещата няма да се променят ако , "не стане горещо" :twisted:
Успешен удар може да има , ако има едновременно съдебен, административен, медиен и обществен натиск, пред наши и други институции.
В чисто юридически аспект действащата Наредба ,"пука по шевовете" , противоречията и със законови разпоредби е повече от очеизвадна, дори и за неюрист.
Интересът и тук е огромен, е не колкото интереса за тока , но приходите от "рекета" са повече от впечатляващи?!? Но и от потребителите на тази "услуга" , зависи много , а и някои си правят много грешни сметки, че българските шофоьри са "кротки агънца", напротив, те са достатъчно "разгорещени" от лошите пътища и задръстванията, от точна регламентация за застрахователни обезщетения и от паяците и малко им трябва да се "запалят".
Най голямото достойнство на закона е че не се влияе от емоции.
http://www.vasilev-babuchev.com
nezret
Потребител

Мнениеот vetre » 17 Авг 2008, 22:09

какво би станало ако някой види отдалече че му вдигат колата без да е
паркирал в нарушение-има такива случаи-и той има законен пистолет
и вземе че разстреля извършителите да кажем в краката-защото е хуманист:) ?
иначе явно няма оправия с паяците,силата е в тях.на 100 човека я има 1 да рече да ги съди я не.те и затова май по морето вдигат главно неместни
коли-още е по-трудно да ги съдят
vetre
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 26 Авг 2008, 00:34

Изображение
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот milletti » 28 Авг 2008, 15:19

Не са ми вдигали колата с паяк. Обаче пък живея в т.нар. "идеален център". Не плащам Синя зона по милостта на тия, дето продават талоните и викат паяците и благодарение на копие от големия талон на МПС, боднато в/у таблото. :!: Според мен дейността на паяците би могла, като за начало да се атакува с "услугата", дето я продават. Какво всъщност пише във фактурата, която издават?
Като нямат основание читаво да ви вземат парите и да ви предоставят "услугата" си, би трябвало да върнат парите. А за без пари кой ще вдига коли?
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Предишна

Назад към Административно право