начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

КОНКУРС ЗА ДЪРЖАВНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот jara » 21 Ное 2007, 16:04

Be.Free вие може и наивно да смятате, че няма основание за подозрение, но в абсурдната ни държава всичко е възможно, виж цялата скандална история около конкурса за нотариуси и всичи други конкурси, опорочени още в зародиш.

Пуснато на: 12 Апр 2007 12:16 pm от fixxxer

Щяло да има конкурс за държавни съдебни изпълнители през тази година, но не се знае кога точно. Съветът ми към Вас е да проследявате редовно уеб-страницата на Министерство на правосъдието и Държавен вестник - именно там обявиха изненадващо конкурса за "съдии по вписванията", по такъв начин че хората нямаха никакво време да си подават документите за изпита, защото им дадоха само 4-5 дни /съвсем умишлено, разбира се/. Така, че си подгответе изискуемите по ЗСВ за такъв конкурсх документи и чакайте!
Съзнанието твори действителността, а вие творите съзнанието си... John Kehoe
jara
Младши потребител

Мнениеот RichterZR » 21 Ное 2007, 23:02

Това за опорочените конкурси си е ваше мнение, и като такова следва да го подкрепите със съответните доказателства, защото на практика в противен случай остава едно голословно твърдение... Освен това нищо абсурдно не намирам в държавата ни, това че не всичко още е на желаното от всички ни ниво не значи, че това е основание да се генерализира по адрес на цялото общество или държавата като цяло. Вижда се, че като цяло усилията са насочени в една добра посока, а именно утвърждаване на европейските ценности в РБългария.
Съдебната система, като част от живия организъм на държавата, също преживя немалко през последните години. Да се надяваме, че всичко е било за доброто на нацията и обществото, в името на едно по - добро бъдеще. 8)
...и да идеш при левитските свещеници и при онзи, който ще бъде съдия в онова време, и да ги попиташ; и те ще ти кажат решението на съда.
Второзаконие 17:9
RichterZR
Младши потребител

Мнениеот titin » 22 Ное 2007, 11:01

jara: Be.Free вие може и наивно да смятате, че няма основание за подозрение, но в абсурдната ни държава всичко е възможно, виж цялата скандална история около конкурса за нотариуси и всичи други конкурси, опорочени още в зародиш.

Без да се явявам като адвокат на МП или на някой друг и въпреки мудното придвижване на всяка процедура в това министерство според мен няма място/все още/ за подозрение. Все пак се знае вече датата на конкурса, значи могат да се приготвят необходимите документи и в един момент, когато "свирката свирне" да се подават.
Колега jara, виждам, че цитирате Кехоу- би трябвало да гледате по оптимистично на нещата, ако тръгнете още от сега с подозренията и с нагласата за опороченост....... Това го споменавам най- добронамерено :D
titin
Потребител

Мнениеот jara » 22 Ное 2007, 13:31

Ха-ха RichterZR, успяхте да ме развеселите наистина,разбира се, че едно твърдение трябва да се подкрепя с доказателства, но тази практика обикновено се ползва в съда, а това е мнение, което съм създала, не просто защото искам или пък съм си внушила някаква световна конспирация в съдебната ни система, далеч съм от тази мисъл, просто всички факти, отнасящи се до темата сочат това. Нима твърденията на хора, участвали в конкурси и сблъскали се с откровени корупционни елементи се нуждаят от доказателства, за да звучат реалистично?! Защо тогава толкова съмнителни назначения на "парашутисти" във всички сфери не само на съдебната система, но и изобщо в публичната администрация , въпреки неимоверните стремежи и на журналисти и на преки очевидци, да демонстрират доказателствата пред обществото, са останали да висят в публичното пространство за срам на всички, но не и за тези от които зависят?!
Знам, ще кажете, че говоря общи приказки или самоцелно опитвам да оплюя всичко "хубаво и съградено с толкоз труд в милата родина",не,тъжно ми е, че все още в България трябва да си платиш или трябва да имаш нужните "добри познати", за да постигнеш нещо. Не знам дали сте практикуващ магистрат или не сте, но струва ми се Вие по-добре трябва да знаете за всичко това, защото съм сигурна, че ако не сте се сблъсквали, то поне сте ставали неволен свидетел на подобни назначения. А за последното изречение, звучащо ми в стил "изказване на секретаря на ЦК на БКП, по повод 13-тия конгрес на партията за подобряване на социалистическото ни общежитие и за добруването на народа", няма да го коментирам повече, явно в Ви е останало като наследство патосът и цитирането на лозунги, което не е лошо, но малко е демоде. :D
jara
Младши потребител

Мнениеот Bai_Ganjo » 22 Ное 2007, 14:42

jara написа:Ха-ха RichterZR, успяхте да ме развеселите наистина,разбира се, че едно твърдение трябва да се подкрепя с доказателства, но тази практика обикновено се ползва в съда, а това е мнение, което съм създала, не просто защото искам или пък съм си внушила някаква световна конспирация в съдебната ни система, далеч съм от тази мисъл, просто всички факти, отнасящи се до темата сочат това. Нима твърденията на хора, участвали в конкурси и сблъскали се с откровени корупционни елементи се нуждаят от доказателства, за да звучат реалистично?! Защо тогава толкова съмнителни назначения на "парашутисти" във всички сфери не само на съдебната система, но и изобщо в публичната администрация , въпреки неимоверните стремежи и на журналисти и на преки очевидци, да демонстрират доказателствата пред обществото, са останали да висят в публичното пространство за срам на всички, но не и за тези от които зависят?!
Знам, ще кажете, че говоря общи приказки или самоцелно опитвам да оплюя всичко "хубаво и съградено с толкоз труд в милата родина",не,тъжно ми е, че все още в България трябва да си платиш или трябва да имаш нужните "добри познати", за да постигнеш нещо. Не знам дали сте практикуващ магистрат или не сте, но струва ми се Вие по-добре трябва да знаете за всичко това, защото съм сигурна, че ако не сте се сблъсквали, то поне сте ставали неволен свидетел на подобни назначения. А за последното изречение, звучащо ми в стил "изказване на секретаря на ЦК на БКП, по повод 13-тия конгрес на партията за подобряване на социалистическото ни общежитие и за добруването на народа", няма да го коментирам повече, явно в Ви е останало като наследство патосът и цитирането на лозунги, което не е лошо, но малко е демоде. :D

Ха така ! Браво ! Я, както съм легнал мога ли лепна едно местенце за Държавен съдебен изпълнител !?
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот RichterZR » 22 Ное 2007, 20:19

jara написа:Нима твърденията на хора, участвали в конкурси и сблъскали се с откровени корупционни елементи се нуждаят от доказателства, за да звучат реалистично?!

Твърденията на хората, участвали в конкурси, че са опорочени и корумпирани, трябва, отново ви повтарям, да бъдат подкрепени с доказателства... Във всеки конкурс има спечелили и загубили. Но трябва да знаеш както да печелиш, тъй и да губиш... Защото в противен случай всеки един конкурс, дори и провежданите от европейски институции, ще бъде съпроводен с твърдения от сорта "Вижте сега, ама аз бях много добър, аз много си знаех, обаче те защото това - онова и затова не станах еди - какъв си..." Обаче ако въпросните твърдения изглеждат по следния начин: "Този, който е член на еди - коя си комисия, да, уважаеми, този е корумпиран и този провежда интересите на еди - кого си, като в подкрепа на своите твърдения посочвам следните доказателства....", тогава нещата придобиват много по - очертан силует и съответно може с основание най - малкото твърденията да бъдат проверени.

jara написа:А за последното изречение, звучащо ми в стил "изказване на секретаря на ЦК на БКП, по повод 13-тия конгрес на партията за подобряване на социалистическото ни общежитие и за добруването на народа", няма да го коментирам повече, явно в Ви е останало като наследство патосът и цитирането на лозунги, което не е лошо, но малко е демоде. :D

А колкото до това, явно в България на оптимизма, реалистичния поглед и признаването на явните постижения на държавата се гледа с недобро око. Жалко, мислех, че песимизма и постоянното живуркане с лошото настроение и черногледството са приоритет на нискокултурните и малограмотни слоеве от населението, и не вярвах да го срещна тук, в този форум на най - интелигентната част от народа - юристите... Явно обаче на много голяма част от българите им е вродено само и единствено да се оплакват от нещастието, което им се е случило, че живеят на тази географска ширина, в този т. нар. от тях абсурд, и колко несправедливо се е отнесла към тях съдбата, че не са се родили в Западна Вирджиния, например... :lol: :lol: :lol:
С това последното никого не искам да обидя, но призовавам отново да прилагаме един умен, интелигентен подход, трябва да гледаме нещата спокойно, да извадим само градивното, а не да вадим негативното... :idea:
...и да идеш при левитските свещеници и при онзи, който ще бъде съдия в онова време, и да ги попиташ; и те ще ти кажат решението на съда.
RichterZR
Младши потребител

Мнениеот kalahan » 22 Ное 2007, 21:32

RichterZR написа: най - интелигентната част от народа - юристите...

Колега Рихтер, Вашите изказвания много ми харесват и искрено Ви уважавам. Но как можахте да кажете такова нещо :shock: Та то куцо и сакато става юрист, едва завършило средно образование с 3.50 и после влиза някъде си с някакъв измислен тест за "интелигентност", какъвто всъщност изобщо не е (а в някои университети, няма да казвам кои, има законова опция да се влезе само с пари, без дори и тест да полагаш), завършва някакси, и то с диплома 6.00 (няма да казвам как), а накрая има равен старт във всички конкурси с останалите, а ако има достатъчно пари, става и съдия, прокурор, нотариус, синдик и т.н. (пак няма да казвам как). Това са ноторно известни факти и изобщо не се нуждаят от доказване.
В крайна сметка каква полза, че аз съм завършил с 6.00, и то езикова гимназия, че на кандидатстудентските изпити имам също отлични оценки, след като накрая всички излизаме с еднакви дипломи, само защото едни не ги е мързяло да учат в училище и университета, а на други мама и тати са им платили дипломите?
Това, че Вие не сте срещал прости юристи, само може да ме радва, това, че във Вашия съд всички магистрати са честни, интелигентни, отговорни и справедливи, още повече ме радва, за съжаление едва ли ще ни споделите кой точно е Вашият район. Но простите юристи са стотици, да не кажа хиляди, повярвайте ми. Като съдия ще се сблъскате с толкова много неграмотно написани искови молби и жалби, пълни със стилистични, граматически и правописни грешки (а пунктуацията вече изобщо никой не я брои), че Ви е бедна фантазията. Именно защото да си "юрист" звучи "гордо", нищо че под калпака няма никой. И защо така омаловажихте другите професии, та нима да си лекар, инженер, филолог и т.н. не е гаранция за "интелигентност"?
kalahan
Потребител

Мнениеот RichterZR » 22 Ное 2007, 21:59

Колега Калахан, случвало ми се е вече, все пак имам вече над 5 години стаж, сблъсквал съм се с доста неграмотници с дипломи, разни самозванци и нахалници, които също се зоват юристи... Колкото до университета, аз съм възпитаник на СУ, казвам го с известна гордост... Вярвайте ми обаче, не винаги университета е определящ относно качеството на възпитаниците. Защото навсякъде си има хора и хора, различни по своите възможности. Познавам колеги, завършили други университети, които обаче далеч по - добре боравят с правото, отколкото възпитаниците на Алма Матер /каквито възпитаници - менте на най - стария ни университет също доста познавам/.
Може би моя е вината, че не се поясних овреме, като говоря за интелигентността на юристите, имам предвид истинските такива, онези, за които вие говорите, бих отминал с мълчание и даже не бих ги погледнал - в залата, в коридорите, или на улицата... Жалко наистина, че са малко тези, които ще попиташ, и няма да ти откажат съвет, няма да те изгледат пренебрежително, тези, които преценяват и претеглят всяка своя дума и действие... Като юрист си пред погледа на обществото, всеки очаква от теб да бъдеш на ниво и не може да се излагаш... В този смисъл в никакъв случай не омаловажавам труда на изброените от вас хора - лекари, инженери, филолози и т. н., просто степенувам необходимостта от възможно най - широката обща култура, която даден специалист трябва да има.

А колкото до съдебния район - ако ви кажа кой е, сигурно всички кандидатстващи ще посочат него като първо желание... :lol: :lol: :lol: и няма да останат кандидати за останалите съдилища, защо да им причиняваме това ? :wink: :wink: :wink:
RichterZR
Младши потребител

Мнениеот kalahan » 23 Ное 2007, 00:12

.........
Последна промяна kalahan на 12 Яну 2008, 00:42, променена общо 1 път
kalahan
Потребител

Мнениеот renka_82 » 23 Ное 2007, 09:40

Колеги Заповедта на Министъра на правосъдието е публикувана в ДВ бр.97/23.11.07г.
Усех на всички и нека подаването на документи започне СЕГА ;)
renka_82
Потребител

Мнениеот Bai_Ganjo » 23 Ное 2007, 11:25

renka_82 написа:Колеги Заповедта на Министъра на правосъдието е публикувана в ДВ бр.97/23.11.07г.

Уха ! Вече съм стегнал дисагите и даже има - нема 5 мускалчета с гюлово масло съм приготвил - да мирише хубаво ...
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот frontmen » 23 Ное 2007, 11:27

renka_82 написа:Колеги Заповедта на Министъра на правосъдието е публикувана в ДВ бр.97/23.11.07г.

брой 97 - страница 46 :)
frontmen
Потребител

Мнениеот renka_82 » 23 Ное 2007, 11:39

Сега ако вземат и да публикуват Заявлението, тъй като е образец, добре ще направят.
Ако някой го намери, може ли да сподели, защото аз не го намирам никъде :) , а също така и декларацията по чл.162 от ЗСВ
Благодаря Ви предварително!!!
renka_82
Потребител

Мнениеот fixxxer » 23 Ное 2007, 16:44

Има ги на сайта на МП, колежке - изтеглете си ги оттам - раздел съобщения.
Айде и УСПЕХ :D
fixxxer
Потребител

Мнениеот neda3738 » 24 Ное 2007, 14:22

kolegi a iziskva li se iuridiceski staz???
neda3738
Младши потребител

Мнениеот Be.Free » 24 Ное 2007, 18:05

Не няма изискване за юридически стаж, но ако имате такъв си приложете документи за него.
Be.Free
Младши потребител

Мнениеот RichterZR » 25 Ное 2007, 17:20

Това е един от парадоксите, който винаги е създавал повод за чудене - за ЧСИ в ЗЧСИ има предвиден изискуем стаж за заемане на длъжността от 3 години, а в ЗСВ няма предвиден такъв за ДСИ... Интересно защо е така, при положение, че двете длъжности са сходни, работи се по една нормативна база, нищо, че едната е изцяло в съдебната власт, а другата е в частната практика с елементи на държавен контрол върху дейността. Единственото, което ми се виждза като някакъв вид обяснеие е, да се прегради по този начин пътя на много кандидати за ЧСИ. Както и да е, липсата на изискване за стаж от своя страна ще даде възможност на повече колеги да пробват късмета си в предстоящия конкурс. 8)
Виждам, че от конспекта са отпаднали въпросите от "Несъстоятелност" по ТЗ... това може би е заради това, че малкото правомощия на съдия - изпълнителите в производството по несъстоятелност вече са изцяло прерогатив на ЧСИ. Преди две и половина години, когато беше моят конкурс, още нямаше ЧСИ и колкото и да не ми харесваше, трябваше да уча и несъстоятелността... Е, сега са вкарали изпълнението по ДОПК и АПК, което също от своя страна няма особено много общо с ДСИ, но това е - конспект, какво да го правиш... 8)
RichterZR
Младши потребител

Мнениеот v_e_n_y » 26 Ное 2007, 14:21

Аз пък няма да участвам!
Писна ми да давам пари за нотариални заверки и да бия път до Сф! Пък и местата отдавна се заети...

Късмет на тия, които ще се решат!
v_e_n_y
Младши потребител

Мнениеот genius75 » 26 Ное 2007, 16:17

Колега ВЕНИ, май сте останала много разочарована от конкурса в ГДИН......
Е, такъв е живота..
И аз се замислям дали да участвам, но май Гошето вече има теста.... :wink: Така, че бройката вече е една.....
genius75
Потребител

Мнениеот jara » 26 Ное 2007, 16:51

genius75 написа: но май Гошето вече има теста.... :wink:
колега genius75, ако имате някакъв достъп до някакъв тест, бихте ли бил така любезен да ми го пратите за да го погледна, на jara@mail.bg
благодаря Ви 8)
jara
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити