- Дата и час: 19 Дек 2024, 10:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
И пак ще има изпити за магистрати!
|
|
ablena7, не се притеснявай ако те гласуват на двете места. И аз най-вероятно ще съм така. Още на миналите конкурси имаше колега, който беше гласуван и за мл. прокурор, и за мл. съдия. Беше си избрал съда и беше встъпил там без никакъв проблем.
Искам да споделя, нещо, което чух днес - че от съдебната власт са излъчени всички членове на новия ВСС и днес трябвало да се излъчат от НС. Ако това се случи, новия ВСС ще е конституиран и съответно дейността на стария се прекратява. Ако е така заседанието в петък няма да се състои, или поне не в този вид, предполагам.
Има ли някой по-подробна информация по този въпрос?
Искам да споделя, нещо, което чух днес - че от съдебната власт са излъчени всички членове на новия ВСС и днес трябвало да се излъчат от НС. Ако това се случи, новия ВСС ще е конституиран и съответно дейността на стария се прекратява. Ако е така заседанието в петък няма да се състои, или поне не в този вид, предполагам.
Има ли някой по-подробна информация по този въпрос?
- dozn03
- Потребител
Аз нямам информация, ама да не се окаже, че в новия ВСС преобладават хората на мнение, че провеждането на конкурса трябва да се разбира като включващо и назначаването; с други думи, които смятат, че 2 години за районен и 5 за окръжен съд стигат на този конкурс?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
А какво ще кажете, ако новия ВСС реши, че въобще няма да гласува никой от тези конкурси.
След като така или иначе не е обвързан с класирането, може да реши, че не се обвързва с тези конкурси, тъй като нито ги е насрочвал, нито е следял провеждането им.
Знам, че звучи налудничево, но с всички тези промени и неизвестността, в която стоим месеци наред, родиха и тези мисли в главата ми.
Поради горните разсъждения съветвам албена да не си оттегля заявлението за прокурор, защото ако все пак тези гласувания, които са насрочени за петък минат, а само за съдии РС-нак. отделение остане за новия ВВС и се получи нещо такова - ще бъде поне прокурор /това има смисъл само ако става въпрос за РС-нак. отделение/.
Иначе съм съгласна, че е много неприятен фактът, че после едното място остава празно и никой няма да го заеме от този конкурс, но такава система са приели - никой не може да се укорява за това.
Още повече, чух за колега, който бил на доста предно място на прокурорския конкурс, но като излезли резултатите за окръжни съдии, видял, че ще го гласуват и там и отишъл и си оттеглил заявлението в прокурорския конкурс. Сега като промениха изискването за стаж, се оказало, че не му стига за съдия в ОС. И както каза андроника - от два стола - на земята.
Хайде стига, че развих цяла конспирация - то човек като е в неведение и фантазията му работи усилено.
Дано горонот си остане само налудничеви мисли.....
След като така или иначе не е обвързан с класирането, може да реши, че не се обвързва с тези конкурси, тъй като нито ги е насрочвал, нито е следял провеждането им.
Знам, че звучи налудничево, но с всички тези промени и неизвестността, в която стоим месеци наред, родиха и тези мисли в главата ми.
Поради горните разсъждения съветвам албена да не си оттегля заявлението за прокурор, защото ако все пак тези гласувания, които са насрочени за петък минат, а само за съдии РС-нак. отделение остане за новия ВВС и се получи нещо такова - ще бъде поне прокурор /това има смисъл само ако става въпрос за РС-нак. отделение/.
Иначе съм съгласна, че е много неприятен фактът, че после едното място остава празно и никой няма да го заеме от този конкурс, но такава система са приели - никой не може да се укорява за това.
Още повече, чух за колега, който бил на доста предно място на прокурорския конкурс, но като излезли резултатите за окръжни съдии, видял, че ще го гласуват и там и отишъл и си оттеглил заявлението в прокурорския конкурс. Сега като промениха изискването за стаж, се оказало, че не му стига за съдия в ОС. И както каза андроника - от два стола - на земята.
Хайде стига, че развих цяла конспирация - то човек като е в неведение и фантазията му работи усилено.
Дано горонот си остане само налудничеви мисли.....
- dozn03
- Потребител
Взех да се съмнявам дали в пътък ще е ясно кои са назначените, може би отново ще се отложи гласуването, така си мисля.
- kazablanka
- Младши потребител
Колеги, а какво мислите по приложението на чл. 187, ал.2 от новия ЗСВ - при подадена жалба срещу решението на ВСС кандидатете не встъпват в длъжност и приложим ли е в случая §12 от ЗСВ, т.е. по досегашния ред жалбите не спират встъпването в длъжност? Много вероятно е обжалването на настоящите конкурси, а при постъпили жалби ще се спрат ли встъпванията в длъжност на гласуваните от ВСС кандидати, както гласи чл. 187, ал. 2 от ЗСВ, или ще се приложи досегашния ред и жалбите няма да спрат встъпването в длъжност на гласуваните кандидати? Моето мнение е, че обжалването е част от провеждането на конкурсите и съответно приложим е §12 от ПРЗ на ЗСВ, но знае ли човек?
- stefanovva
- Нов потребител
Ако са приели, че е необходимо да спазят изискването за стаж по новия закон при гласуването на кандидатите, какво остава за тази още по-късна във времето процедура - според мен със сигурност ще спрат встъпването до произнасянето на ВАС. Ако са приели, че гласуването е извън конкурсната процедура, на още по-силно основание обжалването му е извън конкурсната процедура. Само се надявам, че това производство пред ВАС няма да продължи дълго, защото и без това нещата достатъчно се проточиха.
- dozn03
- Потребител
Да, но дали е важно само кое е по-късно във времето? Защото стажът е нещо като материално условие за назначаването, а другото е все част от процедурата за провеждане на конкурса.
Знам ли ги, де.
Знам ли ги, де.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
portokal написа:Да, но дали е важно само кое е по-късно във времето? Защото стажът е нещо като материално условие за назначаването, а другото е все част от процедурата за провеждане на конкурса.
Знам ли ги, де.
И аз съм на същото мнение!
- kazablanka
- Младши потребител
Определено ще е по-добре за гласуваните да не се отлага встъпнето, така че дано да сте прави колеги. Пък тези, които обжалват, имат право на това, нека си тече процедурата. И без това определено навсякъде не са обявени всички свободни места, така че ще може да назначат и обжалвалите при такъв изход на делото
- dozn03
- Потребител
Според мен конкурсът си е конкурс, ЗСВ е определил да се проведе по стария ред, но 3 - те години стаж, са условие за ЗАЕМАНЕ на определена длъжност. Двете неща нямат нищо общо. Наистина, обаче както повечето закони напоследък и този позволява по-широко тълкуване на определени понятия. Явно пак нещата ще се ДОрешават с наредби - когато и както е удобно.
Здравейте колеги
На мен ми стига стажа както по стария ЗСВ така и по новия ЗСВ и мястото ми в класирането е достатъчно за назначаване. С промените в закона се създаде една ситуация в която почти е сигурно, че ще има жалби срещу решението на ВСС. Аз съм съгласен, че не е честно хората да бъдат прецаквани с такива изменения в закона, но моят проблем стои другаде. Евентуалните жалби май ще спрат всички назначения. Това означава, че в един некратък период много хора остават в неизвестното. Аз лично си пуснах предизвестие за напускане от настоящата работа и сега сигурно ще остана без работа за поне половин година.
Смятам, че следва да се прилагат изискванията за стаж по новия ЗСВ и не виждам разумни мотиви за обратното, тъй като изискването за стаж не е част от реда за провеждане на конкурса. ВАС нееднократно се е произнасял по въпроси какво е част от реда за нещо си и какво не е. Ако ВСС застъпи това становище и постъпят жалби считам, че те ще са по скоро от злоба или от лица които твърдо вярват, че изискването за стаж е част от реда за провеждане на конкурса. Ако постъпят жалби срещу заповедта която ме касае, аз като заинтересовано лице ще взема участие в делото. Смятам да упълномощя да ме представлява един близък скъпоплатен адвокат и ще претендирам от жалбоподателите едни големи разноски на които имам право съгласно чл. 143 ал.3 от АПК. Призовавам всички, които са в моето положение да направят същото- юристи сте, все ще намерите близък адвокат за целта. Ако някои ще подава жалба от чиста злоба трябва и да си плати ако му я отхвърлят. Освен това обмислям и възможността ако евентуалните жалби бъдат отхвърлени да търся обезщетение от жалбоподателите за времето през което се е забавило назначението ми в размер на заплатата която бих получил, помислете и вие по този въпрос. Смятам, че заинтересованите трябва да се обединим, така най-силно ще ударим по джоба жалбарите.
На мен ми стига стажа както по стария ЗСВ така и по новия ЗСВ и мястото ми в класирането е достатъчно за назначаване. С промените в закона се създаде една ситуация в която почти е сигурно, че ще има жалби срещу решението на ВСС. Аз съм съгласен, че не е честно хората да бъдат прецаквани с такива изменения в закона, но моят проблем стои другаде. Евентуалните жалби май ще спрат всички назначения. Това означава, че в един некратък период много хора остават в неизвестното. Аз лично си пуснах предизвестие за напускане от настоящата работа и сега сигурно ще остана без работа за поне половин година.
Смятам, че следва да се прилагат изискванията за стаж по новия ЗСВ и не виждам разумни мотиви за обратното, тъй като изискването за стаж не е част от реда за провеждане на конкурса. ВАС нееднократно се е произнасял по въпроси какво е част от реда за нещо си и какво не е. Ако ВСС застъпи това становище и постъпят жалби считам, че те ще са по скоро от злоба или от лица които твърдо вярват, че изискването за стаж е част от реда за провеждане на конкурса. Ако постъпят жалби срещу заповедта която ме касае, аз като заинтересовано лице ще взема участие в делото. Смятам да упълномощя да ме представлява един близък скъпоплатен адвокат и ще претендирам от жалбоподателите едни големи разноски на които имам право съгласно чл. 143 ал.3 от АПК. Призовавам всички, които са в моето положение да направят същото- юристи сте, все ще намерите близък адвокат за целта. Ако някои ще подава жалба от чиста злоба трябва и да си плати ако му я отхвърлят. Освен това обмислям и възможността ако евентуалните жалби бъдат отхвърлени да търся обезщетение от жалбоподателите за времето през което се е забавило назначението ми в размер на заплатата която бих получил, помислете и вие по този въпрос. Смятам, че заинтересованите трябва да се обединим, така най-силно ще ударим по джоба жалбарите.
- DonBalon
- Нов потребител
И пак ще има изпити за магистрати!
--
Последна промяна Latinici на 28 Юли 2008, 11:16, променена общо 1 път
- Latinici
- Младши потребител
DonBalon написа:Смятам, че заинтересованите трябва да се обединим, така най-силно ще ударим по джоба жалбарите.
Колега, откъде тази злоба. Защо не се поставите на мястото на тези колеги, които са чели като луди цяло лято, за да изкарат високи оценки и да попаднат по-напред в класирането и в един момент, шепа хора решават да хвърлят на вятъра всичките им усилия. Така че уважавайте "жлбарите", защото може би са по-кадърни от Вас и само заради изменението на ЗСВ вместо някой от тях, Вас ще назначат за магистрат.
- abcde
- Младши потребител
Колеги утре вечер ще мога да ви кажа как се е развила ситуацията от първа ръка,на заседанието, но до вечерта ще съм в движение и без възможност за нет.До утре.
- minesla
- Младши потребител
абсд..., защо така?!?!
Не мога да разбера защо като се явите на един писмен и един устен изпит и изкарате оценки 5,50 - 6,00 и решавате, че това е достатъчно за да ви приемем за доказано кадърни!
Ало-о-о, кадърните, та вие сте готови за пенсиониране като народни артисти или народни магистрати, още с назначаването!
Самодоволници, всеки казус или папка - независимо дали е адвокатска или магистратска, са изпит.
За засегналите се - даже не мога да ви кажа, че не влагам нищо лично.
Малко скромност не е излишна.
Не мога да разбера защо като се явите на един писмен и един устен изпит и изкарате оценки 5,50 - 6,00 и решавате, че това е достатъчно за да ви приемем за доказано кадърни!
Ало-о-о, кадърните, та вие сте готови за пенсиониране като народни артисти или народни магистрати, още с назначаването!
Самодоволници, всеки казус или папка - независимо дали е адвокатска или магистратска, са изпит.
За засегналите се - даже не мога да ви кажа, че не влагам нищо лично.
Малко скромност не е излишна.
- vtora
- Младши потребител
vtora написа:абсд..., защо така?!?!
Такива критерии е определил закона и ВСС. Може и да не са най-меродавните, но са тези - други няма.
Това горното звучи доста негостоприемно. Аз лично не държа да ме приемате за доказано кадърна от самото начало, обаче има достатъчно действащи магистрати, които са определено много некадърни. Ако такива ще ме "приемат", по-добре да си спестят оценките. Аз така или иначе вече съм в системата и се радвам, че хората, които ме посрещнаха не бяха като Вас. Сега ми предстои преместване - и в длъжност, и на мястото. Надявам се и бъдещия колектив да бъде като настоящия.
За скромността сте права - обаче тук не става въпрос за скромност, а за отстояване на права. А Вие предпочитате да приемете тези с по-ниските оценки, така ли?! Не Ви прави чест! Или се притеснявате, че новите Ви колеги с високите оценки ще знаят повече от Вас и след известен период от време определено ще са по-кадърни?
Аз обаче наистина не влагам нищо лично и такива глупави нападки не могат да ме засегнат. Просто не е колегиално, етично и морално. Знам, че след тези думи предстои ехиден смях от Ваша страна и се радвам, че няма да го чуя.
Останете със здраве и всичко хубаво!
- dozn03
- Потребител
Аз не съм в “СИСТЕМАТА” , каквото и да означава това(на мен лично ми звучи като МАТРИЦАТА , или СИНДИКАТЪТ) , но като прочетох последните няколко изказвания ,мога само да цитирам една фраза от произведение на наш голям класик:
“Пази боже сляпо да прогледне”
“Пази боже сляпо да прогледне”
За фенове на ЦСКА-http://s3.bg.bitefight.org/c.php?uid=61793
- legenora
- Потребител
Изпитите
Сам себе си изненадах колко добре се представих на последните изпити. За съжаление нивото между колегите не е особено високо. Слабите резултати на действащи магистрати пък са направо стряскащи.....Но така е - връзкарщината не води до нищо добро !
- Akademika
- Потребител
|
|