начало

КС ще направи нов опит да реши за непотвърдените, но и неотменени промени в Конституцията КС ще направи нов опит да реши за непотвърдените, но и неотменени промени в Конституцията

И пак ще има изпити за магистрати!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот dozn03 » 16 Авг 2007, 10:14

С тази дискусия ме провокирахте и аз да се включа. Напълно подкрепям Портокал и тезата, че оценката от държавните изпити не трябва да е балообразуваща. Нейните доводи са абсолютно правилни и достатъчни, но освен това мога да ви дам пример със себе си: общата оценка от ДИ ми е 4, като по ГПН имам 5, а по НПН - 3 и по ППН - 4. Това не ми попречи на предишния конкурс за мл. прокурори да имам 5,75 на писмения, на сегашните - за прокурор в РП - 5,50, за съдия в РС - наказателна колегия - 6,00. Не го пиша това за да се хваля, а просто искам да покажа, че тройката ми по НПН на ДИ нищо не означава. Смело мога да заявя, че в момента съм много по-добра от много от пълните отличници. Това естествено ми е косвало много четене, но за работодателя не виждам какво значение има дали кандидатът е чел като студент или по-късно. Тази разпоредба е дискриминационна и се надявам да бъде отменена, въпреки че мен вече не ме касае реално, защото съм в системата и за мен ще важи другия вид конкурси - чрез атестация.
Тук не се отчита и фактът, че един студент може по много обективни причини да има по-ниски оценки - напр. лоши отношения в семейството, раждане на дете, болест, необходимост от ходене на работа по финансови причини и т.н, сигурно има още, които са му попречили точно в онзи момент да разполага с достатъчно време, за да се подготви отлично. Това означава ли, че завинаги трябва да му се ограничи достъпа до съд. система?! Още повече, че наличието на диплома за юридическо образование следва да е само необходимо условие за кандидатсване за работа, но подборът на кадрите следва да става въз основа на качествата, знанията и уменията им към момента на кандидатсване, а не - години или десетилетия преди това.
dozn03
Потребител

Мнениеот semiramida » 16 Авг 2007, 11:52

Напълно споделям предходното становище и смятам, че този въпрос има още едно измерение - при това положение, всеки ще се стреми да получи високи оценки на държавните изпити, а преподавателите ще пишат високите оценки все "по-трудно", срещу съответното заплащане. Мисля, че ще става въпрос за корупция.
semiramida
Младши потребител

Мнениеот odil7102 » 16 Авг 2007, 18:19

Отдавна не бях чел дискусиите по повод конкурсите и новия закон и сега ми е интересно.Чета и се чудя за какво изобщо се спори.И новия закон, като и стария е в услуга на господстващата политическа сила/сили/.Правят го като за тях си и техните деца.Дунав няма да тръгне да тече на обратно към ШВАРЦФАЛД.
нЕ СЪМ СЪГЛАСЕН, ЧЕ ОТ ОТЛИЧНИ СТУДЕНТИ СТАВАТ ДОБРИ ПРАКТТИКУВАЩИ ЮРИСТИ.От тях може да излязат прекрасни преподаватели, учени но не и ПРАКТИЦИ.Практиката доказва/поне от това, което аз съм видял за 10 години стаж/, че ДОБРИЯТ ПРАКТИК Е БИЛ ДОБЪР ИЛИ МНОГО ДОБЪР СТУДЕНТ.нЕ МАЛКО СА И ТЕЗИ, КОИТО СА ИМАЛИ И СРЕДНИ ОЦЕНКИ КАТО СТУДЕНТИ.оСНОВАТА Е НЕОБХОДИМА, НО САМО ДО ТОЛКОВА, ЖИВОТЪТ УЧИ, А НЕ УЧЕБНИКА.Смятам, че в новия ЗСВ следваше да има по-висок праг за стаж за РП И РС, поне 5 години.Не може от студентската скамейка с 2-3 години стаж да станеш добър съдия, респ. прокурор.Липсва ти както професионален опит, така и житейски такъв.И още нещо...КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ-КЕРВАНА СИ ВЪРВИ.
odil7102
Младши потребител

Мнениеот Skaramush » 16 Авг 2007, 18:27

semiramida написа:Напълно споделям предходното становище и смятам, че този въпрос има още едно измерение - при това положение, всеки ще се стреми да получи високи оценки на държавните изпити, а преподавателите ще пишат високите оценки все "по-трудно", срещу съответното заплащане. Мисля, че ще става въпрос за корупция.

Точно за това става въпрос. За това и преди време в тази тема писах ,че университетските преподаватели искат да бъдат "ухажвани",но не ухажвани в позитивния смисъл на думата ,както бе възприет от portokal.Тази прекалено голяма зависимост на студента от оценките от държавните изпити неминуемо ще накара някои преподаватели да се самозабравят .
Не вярвайте на авторитети,които не сте проверили сами!
Skaramush
Младши потребител

Мнениеот veni_vidi » 21 Авг 2007, 18:37

tedi_ написа:Ами то с четене само дали ще стане?! :)
До сега не съм кандидатсвала поради много пречини, сега много се замислям...

Може, може. Очевидно, Вие имате проблеми с използването на българският език и основната Ви причина е тази, за съжаление.
veni_vidi
Младши потребител

Мнениеот portokal » 21 Авг 2007, 19:03

Skaramush написа:Точно за това става въпрос. За това и преди време в тази тема писах ,че университетските преподаватели искат да бъдат "ухажвани",но не ухажвани в позитивния смисъл на думата ,както бе възприет от portokal.Тази прекалено голяма зависимост на студента от оценките от държавните изпити неминуемо ще накара някои преподаватели да се самозабравят .

Разбрах те, и казах, че съм готова да ги ухажвам, но не чак с плащане за оценка, или нещо такова казах. Т.е. че съм готова да ги ухажвам в "позитивния смисъл". :wink:
Иначе не знам дали първата мисъл на всички студенти, явяващи се на изпити, ще бъде зависимостта им от оценките при един магистратски конкурс в бъдеще. Е, някои със сигурност ще го имат предвид, но не знам дали това е била идеята на "преподавателското лоби". Дано не си прав.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот hebigatsu » 22 Авг 2007, 11:22

8) За съжаление Skaramush ще се окаже абсолютно прав. Напълно споделям мнението му. И досега имаше такива "ухажвания", но те бяха по-скоро изключение (поне по моя информация), но сега ще се превърнат в правило, а изключенията ще бъдат тези студенти, които наистина на база собствена подготовка изкарат високи оценки. Друг е въпросът, колко качествени практици ще бъдат предвид наложената система на обучение навсякъде (без оглед на ВУЗ-а) - кълване и последващо възпроизвеждане на теорията, без проверка на способността за логическо мислене и аргументация. :evil:

Поздрави и душевен покой!
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот dozn03 » 28 Авг 2007, 16:06

Наближава устният изпит за съдии - РС, наказателна колегия. Мислите ли, че ще има въпроси и от гражданската материя. Аз мисля /иска ми се/, че не би трябвало да има, защото на устния за гражданска колегия нямаше от наказателните въпроси.
Някой да има някаква по-достоверна информация?
dozn03
Потребител

Мнениеот andronika » 30 Авг 2007, 09:35

Аз също смятам, че няма да има. Тук позициите са със специализация, поради което считам, че няма да се повтори ситуацията от предния младши прокурорски изпит.
andronika
Потребител

Мнениеот dozn03 » 30 Авг 2007, 10:09

Дано сме прави, Андроника. Поне ме успокои, че и ти мислиш така.
Желая успех на всички, които ще се явяват!
dozn03
Потребител

Мнениеот portokal » 30 Авг 2007, 10:31

Успех на всички, които ще се явяват!
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот dozn03 » 30 Авг 2007, 11:18

Мерси, Портокал!

Ти не участваш ли този път?
dozn03
Потребител

Мнениеот portokal » 30 Авг 2007, 11:26

Не, не съм чак толкова подготвена по наказ. право, а и не го обичам много. :oops:
То вярно, аз се "суркам" по конкурси, ама не съвсем по всички. 8)
Иначе имам познати, които ще се явяват.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот hebigatsu » 30 Авг 2007, 13:13

8) Успех на явяващите се и от мен :D

Поздрави и спокойствие на изпита!
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот sluncho » 30 Авг 2007, 19:50

УСПЕХ и от мен...лека ръка и късмет на тези, които най-силно желаят това!!! :D :D :D :D :D :D
sluncho
Младши потребител

Мнениеот Mar4elo » 03 Сеп 2007, 10:32

Знаете ли дали на 5 ти ВСС ще гласува някои от назначенията? Звъня им, но никой не вдига телефоните.
Mar4elo
Младши потребител

Мнениеот ednaotvsicki » 03 Сеп 2007, 11:20

http://www.vss.justice.bg/bg/start.htm
Виж дневния ред - предвижда гласуване. Успех на класираните при гласуването!
ednaotvsicki
Потребител

Мнениеот Mar4elo » 03 Сеп 2007, 11:43

благодаря, наистина настъпи момента на развръзката, но лошото е, че протоколите от заседанията не излизат веднага.
Mar4elo
Младши потребител

Мнениеот kazablanka » 03 Сеп 2007, 11:49

Mar4elo написа:благодаря, наистина настъпи момента на развръзката, но лошото е, че протоколите от заседанията не излизат веднага.

Да, така е, а дали няма да дават информация по телефона след заседанието?
kazablanka
Младши потребител

Мнениеот stanimiraa » 03 Сеп 2007, 12:14

Ей, ама много са гадни! Защо не са публикували списъка с предложените за гласуване? За да се пържим до последно!
stanimiraa
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити