начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

И пак ще има изпити за магистрати!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот neznaiko » 07 Авг 2007, 16:13

Протокал ти щеше да се явяваш на последния изпит за магистрати. Аз ти стисках палци- кажи какви са резултатите ти.
Иначе за оценките от държавните изпити не се притеснявай.Моите са по ниски и от твоите (моите са 3.00 - но аз и не съм се стремил никога към по- високи).
neznaiko
Потребител

Мнениеот zzzzz » 07 Авг 2007, 16:39

Колега Portocal, и аз го имам същия проблем с оженките от държавните изпити.А толкова ми се иска да се явя на конкурс за младши магистрати. Наистина обаче да изкарам на писмен и на устен 6-ци би било научна фантастика.Когато се явявах на държ.изпити беше абсолютна пародия. Час след като изпитите започваха( и на трите) комисията се разделяше на две. И така, ако уцелиш "верния" изпитващ-печелиш шестичка в дипломата, ако ли не-тройчица, четворчица.Нищо, че имахме в курса хора, дето като им заговориш по правен въпрос те гледат като че ли си от Марс пришълец.Или пък имахме и хора с парички, с положение, с вуйчо владика и т.н.т.Тези същите хора знаеха и къде ще работят след като завършат.И това ако не е дискриминация(имам предвид баллобразуването на конкурсите). Но все пак е по-добре от преди.До 2004г. имаше изискване за допускане до конкурс да имаш оценка от следване и държ.изпити- 4 или 4,50.А сега допускат до устен и с двойка от писмен.Логика всяка тука оставетe!
zzzzz
Потребител

Мнениеот portokal » 07 Авг 2007, 16:50

Не е проблем самото изкарване на шестици от конкурса за магистрати. Трудно е, иска сериозна подготовка, донякъде е случайност, но не е това най-важното.
Проблемът е, че дори две шестици не ти помагат да спечелиш конкурса! Местата са малко, а при такова балообразуване оценката от държавните изпити те изхвърля много назад. И не можеш да я поправиш. Написана ти е веднъж завинаги. Не мисля, че има ВУЗ, който би те допуснал до държавен след дипломирането, каквито и причини да изтъкваш.
Успехът ми от следването е над 4,50, но и тогава бях страшно против подобни ограничения. А сега ме засягат и лично: на държавните изпити имам четворка и две петици=4,67. Нека конкурсите са трудни, задължително е даже, но всеки трябва да има възможност за успех, ако е подготвен сега, а не ако е бил подготвен преди 10 години. Не винаги е едно и също.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот zzzzz » 07 Авг 2007, 17:08

Да, определено е така.Но нищо не може да се направи.Аз заърших миналата година, така че няма промяна в нещата. И дознател не можах да стана, защото имам късогледство на д -3 диоптъра.Когато промениха изскването за образование за заемане на длъжност дознатл, забравиха да променят "полицейската" наредба за физическите изисквания. Минах всевъзможни изследвания, но резбрах какво им пречи че имам късогледство, което на това отгоре коригирам с лещи и реално го няма.Най-много ми харесваше наказателното право.За съжаления са малко адвокатските кантори, които се занимават с наказателни дела и няма свободни позиции за тях. И все пак да се надяваме, че всеки ще постигне целта си, някога...
zzzzz
Потребител

Мнениеот oho_boho » 07 Авг 2007, 18:23

portokal написа:В обнародвания днес Закон за съдебната власт за класирането в тези конкурси пише следното:
Чл. 186. (1) Конкурсната комисия извършва класирането на кандидатите за всяка длъжност чрез подреждането им по бал, който се образува като сбор от оценките на писмения и устния изпит и общия успех от държавните изпити.

Така беше и по времето, когато дипломата за средно образование се взимаше предвид при кандидат-студентските изпити. Тогава завършили в село ... имаха по-висока диплома. Всеки да си прави изводите :wink: :D
oho_boho
Потребител

Мнениеот plamena26 » 07 Авг 2007, 22:04

Аз лично безкрайно съм изненадана от това законодателно решение.Аз също имам 4.67 от държавните изпити,а на магистратския конкурс през зимата 5.75 писмен и 5.80 устен,въпреки това никога нямаше да стана младши съдия с това 4.67.Разбира се на капацитетите завършили филиали на ВТУ в Долно-нанагорнище с 6.00 щях да им дишам прахта.
Но надеждата умира последна и в наредбата това може да бъде доуточнено че сбора с държавните изпити се прави само при равенството между оценките на писмения и устния изпит.
А на обучаващите се в НИП да ни е честит изпита с издържал и неиздържал ,които ако повторно неиздържим ще си търсим нова работа :shock:
plamena26
Потребител

Мнениеот dozn03 » 08 Авг 2007, 01:01

Аз пък се чудя друго нещо: в процедурата по гласуване на кандидатите в настоящите конкурси за съдии, прокурори и следователи, които са имали 2 г. юридически стаж при подаване на документите, но няма да имат 3 г. при гласуването, как ще процедират с тях? Дали ще ги отрежат, тъй като това е изискване на влязъл в сила закон или ще ги гласуват, като приемат, че това е продължение на конкурса и се позоват на параграф 12 от преходните и заключителни разпоредби?

Как мислите?!?
dozn03
Потребител

Мнениеот portokal » 08 Авг 2007, 08:54

Според мен трябва да ги гласуват. Заради преходната разпоредба.

Колкото до уточнението в наредбата, в закона е ясно казано и според мен такава наредба ще му противоречи. Просто трябва да се вдигне шум и законът да се промени. Но не знам дали е възможно, защото все пак не засяга голям брой хора. А и на пръв поглед звучи нормално - какво толкова, нали оценките пак измерват знания и способности. А и у нас е практика в кандидат-студентския бал да участват оценките от дипломата, така че всички са свикнали с това и го приемат за правилно.
И изобщо не става дума за Горно Нанадолнище - нали изпитните комисии все отговарят на определени общи изисквания, - а за това, че не е редно подборът да става според знанията, които си показал преди пет, десет или повече години, и то без да имаш възможност за поправка. Надявам се все пак - нали всички се оплакват, че конкурсите не са честни, - надявам се, че не всички подлежащи на уреждане протежета имат шестици от държавните изпити, дано някой се сети и за това (майтап).
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот lilly_iv » 08 Авг 2007, 09:49

Колеги, имате ли предположение кога реално ще имаме новата нардба и кога ли ще е следващия конкурс?
lilly_iv
Младши потребител

Мнениеот Skaramush » 08 Авг 2007, 10:50

portokal написа:Според мен трябва да ги гласуват. Заради преходната разпоредба.

Колкото до уточнението в наредбата, в закона е ясно казано и според мен такава наредба ще му противоречи. Просто трябва да се вдигне шум и законът да се промени. Но не знам дали е възможно, защото все пак не засяга голям брой хора. А и на пръв поглед звучи нормално - какво толкова, нали оценките пак измерват знания и способности. А и у нас е практика в кандидат-студентския бал да участват оценките от дипломата, така че всички са свикнали с това и го приемат за правилно.

Не е правилно оценките от държавния изпит и от следването да предопределят професионалния ти живот от тук натататък. Животът се променя ,хората също. Разбира се ,че практиката учи на много неща ,а и човек ,ако има желание ,може да продължи да се учи и да стане много по -добър,в сравнение с това ,което е показал на някакъв държавен изпит.Най-често по-добрите юристи са именно четворкаджиите,заради умението им бързо да се ориентират и да виждат най-важното в казуса ,без да философстват много .Те са по-добри практици.Разбира се ,това не е всеобщо правило.Тази разпоредба не съм я видял все още. Но ако действително текста е такъв ,следва да се върне стария вариант.Докато това стане,обаче,ще изтече време.

Струва ми се ,че университетското лоби в правната комисия ,иска да бъде "ухажвано" повече от студентите,за това и подобни разпоредби им щукват.А "ухажването" ,за съжаление ,може да се прояви в много насоки.Както знаем много от университетските преподаватели са податливи.
Не вярвайте на авторитети,които не сте проверили сами!
Skaramush
Младши потребител

Мнениеот portokal » 08 Авг 2007, 11:06

Добре, аз нямам нищо против да ги ухажвам - например ако се даде възможност за повторно явяване на държавен изпит, ще се явя и ще си платя за явяването (е, не за взимането ;-) ). Само че в нашия университет дори когато по време на следването попиташ може ли повторно да се явиш на взет изпит, за повишаване на оценката, ти отговаряха: "не може". Сигурно това се урежда в правилника на университета, не знам.
Нямам против да ухажвам университетските преподаватели и уважавам отличниците по принцип. Аз не искам улеснения за двойкаджии и четворкаджии, нека конкурсът бъде труден - искам да не ми отрязват завинаги възможностите за нещо, на което може би съм способна, само защото някога си съм се явила недостатъчно подготвена на изпит. Оценките измерват все пак преди всичко знания, не нещо друго - не способности и мисля, дори не мързел, защото и мързелът зависи от много неща. А знанията не са нещо постоянно.
Поне да може за целите на конкурса тези, които имат ниски оценки от държавните изпити, да се явят на някакъв изпит, оценката от който да замести оценката от държавния. Но няма кой да се занимава с това.
Същото важи и за оценките от училище при кандидатстудентските изпити.
Последна промяна portokal на 08 Авг 2007, 12:42, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот zzzzz » 08 Авг 2007, 11:07

plamena26 написа:Аз лично безкрайно съм изненадана от това законодателно решение.Аз също имам 4.67 от държавните изпити,а на магистратския конкурс през зимата 5.75 писмен и 5.80 устен,въпреки това никога нямаше да стана младши съдия с това 4.67.Разбира се на капацитетите завършили филиали на ВТУ в Долно-нанагорнище с 6.00 щях да им дишам прахта.
Но надеждата умира последна и в наредбата това може да бъде доуточнено че сбора с държавните изпити се прави само при равенството между оценките на писмения и устния изпит.
А на обучаващите се в НИП да ни е честит изпита с издържал и неиздържал ,които ако повторно неиздържим ще си търсим нова работа :shock:

Колежке, последно, не разбрах станахте ли с тези оценки младши магистрат или не.И наистина няма значение ВУЗ-а.Въпросът е,че има сред колегите много добри теоретици, които успяват да зазубрят теорията като за 6-ца(освен че има и хора с връзки). В крайна сметка държавните изпити са си изпити по сухата теория.
zzzzz
Потребител

Мнениеот lilly_iv » 08 Авг 2007, 13:36

В такъв случай, ще е добре да включват и оценката от следването, а не само да се разчита на трите оценки от държавните, все пак може три изпита да са те прецакали случайно, но не и 5 години!
lilly_iv
Младши потребител

Мнениеот lilly_iv » 08 Авг 2007, 13:36

В такъв случай, ще е добре да включват и оценката от следването, а не само да се разчита на трите оценки от държавните, все пак може три изпита да са те прецакали случайно, но не и 5 години!
lilly_iv
Младши потребител

Мнениеот portokal » 08 Авг 2007, 13:42

lilly_iv написа:В такъв случай, ще е добре да включват и оценката от следването, а не само да се разчита на трите оценки от държавните, все пак може три изпита да са те прецакали случайно, но не и 5 години!

Страхотно ще е. Аз викам дори само по диплома да се прави подбор, щото и конкурсът може да те прецака случайно. :wink:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот hebigatsu » 08 Авг 2007, 13:46

8) По отношение на разпоредбата на чл.186 ал.1 от новия ЗСВ, ще е добре да се запази досегашната практика - оценките от дипломата да се взимат предвид само при равенство на резултата от конкурса.(Надявайте се, е... ти оптимизма :lol: ) Обаче ми се струва, че няма да стане това и ще се наложи да се атакува тази разпоредба чрез омбудсмана пред КС.

По отношение на установените нови изисквания за стаж - същите се прилагат от момента на влизане в сила на закона, доколкото в същия не е предвидено друго, а такова "друго" не е предвидено - тъй че очаквам голям каламбур при гласуването на класираните кандидати в това отношение. Защото, ако конкурсната комисия е обвързана с действащата в момента наредба за провеждане на конкурсите и трябва да довърши процедурите, то за ВСС вече са в сила разпоредбите на новия ВСС и вероятно ще ги приложат по "усмотрение" :wink: :lol: :lol: :lol:

За мен особен интерес представлява следната разпоредба от новия ЗСВ:
§ 8. от ПЗР - Заварените съдии в окръжен съд, прокурори в окръжна прокуратура, съдии в административен съд, съдии в апелативен съд и прокурори в апелативна прокуратура, които не отговарят на изискванията за стаж по чл. 164, ал. 2, 3 и 4, запазват длъжностите, които заемат.
Ами заварените съдии в районен съд и прокурори в районна прокуратура, които нямат три годишен стаж - Какво става с тях?!?!?!? :roll:
Как мислите!?!?!? Дали това е недоглеждане или съвсем целенасочено!?!?
Поздрави и душевен покой! :lol: :lol: :lol:
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот portokal » 08 Авг 2007, 13:52

...и ще се наложи да се атакува тази разпоредба чрез омбудстмана пред КС

Абе и аз си го... пожелах, :wink: но трудно можеш да обосновеш, че противоречи на Конституцията.
Да, не може да има привилегии, основани на образование, но в случая това изглежда напълно оправдано. Оценките служат, за да отделят по-добрите от по-малко добрите, а конкурсът цели да отдели по-добрите.
Иначе досега отдавна да е отпаднало и включването на оценките от дипломата в кандидатстудентския бал. Същата работа.

Това за стажа, ако е така, както цитираш - хем не вярвам да е нарочно, хем не виждам как може да е случайно? :roll: Никакво обяснение не виждам.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот hebigatsu » 08 Авг 2007, 14:03

portokal написа:
...и ще се наложи да се атакува тази разпоредба чрез омбудстмана пред КС

Абе и аз си го... пожелах, :wink: но трудно можеш да обосновеш, че противоречи на Конституцията.
Да, не може да има привилегии, основани на образование, но в случая това изглежда напълно оправдано. Оценките служат, за да отделят по-добрите от по-малко добрите, а конкурсът цели да отдели по-добрите.
Иначе досега отдавна да е отпаднало и включването на оценките от дипломата в кандидатстудентския бал. Същата работа.

8) :lol: :lol: :lol: А каква е гаранцията, че след пет или десет години, човекът изкарал 6-тици на държавните изпити е поне със същите познания в правото както и тогава, при динамиката на промени в законодателството ни. Или пък, че този който е имал 3-ки или 4-ки на държ.изпити и е изкарал по-високи оценки на конкурса знае по-малко или е по-малко пригоден за магистрат!?!?!? Познавам хора, които имаха 6-тици на държавните изпити и нищо не можаха да направят в практиката и сега се занимават с други неща, защото зубренето е едно, а мисленето и правоприлагане е съвсем друга по вид мозъчна дейност :wink:
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот portokal » 08 Авг 2007, 14:11

Гаранция - Франция.
Няма гаранция, нали и аз това казвам.
Да, всеки познава отличници зубрачи (далеч съм от мисълта, че всеки отличник е зубрач).
Но предполагам, че така ще се обоснове съответствието на текста с Конституцията, т.е. така ще се обоснове, че подобна "привилегия" е оправдана.
Дано да греша.
Последна промяна portokal на 08 Авг 2007, 14:12, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот lilly_iv » 08 Авг 2007, 14:11

Надявам се тази разпоредба да стимулира студентите по право да четат повече, а не само да се радват на лесно ВЗЕТИ изпити! Току-виж се повиши нивото на юристите в България! Ако си чел и знаеш - не само имаш 6-ца, но си остава и за теб, а от това печелят и клиентите/работодателите!
lilly_iv
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити