- Дата и час: 19 Дек 2024, 21:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
И пак ще има изпити за магистрати!
|
|
към abcde: въпросното класиране има значение само относно реда, по който ще се гласуват кандидатурите, но не и кой ще бъде назначен! Все пак това е конкурс и се преценяват различни качества на кандидата. Относно моралните качества - те също са посочени като критерий в ЗСВ, заедно с професионалните, които едва ли могат да се преценят от един изпит !
- crazyfrog
- Младши потребител
crazyfrog написа:към abcde: въпросното класиране има значение само относно реда, по който ще се гласуват кандидатурите, но не и кой ще бъде назначен! Все пак това е конкурс и се преценяват различни качества на кандидата. Относно моралните качества - те също са посочени като критерий в ЗСВ, заедно с професионалните, които едва ли могат да се преценят от един изпит !
е очевидно могат щом мен ме питаха защо искам да стана съдия..
- master_g
- Младши потребител
Вярно ли бе Master_G?
И ти какво им отговори, че ти е детската мечта:)
Или може би "АЗ съм човека"
Явно сте нямали за какво друг о да си говорите (т.е. по въпросите).
Нито мен, нито останалите с които се явявах не са ни питали подобни неща за жалост.... [/img]
И ти какво им отговори, че ти е детската мечта:)
Или може би "АЗ съм човека"
Явно сте нямали за какво друг о да си говорите (т.е. по въпросите).
Нито мен, нито останалите с които се явявах не са ни питали подобни неща за жалост.... [/img]
- lateva
- Младши потребител
master_g написа:crazyfrog написа:към abcde: въпросното класиране има значение само относно реда, по който ще се гласуват кандидатурите, но не и кой ще бъде назначен! Все пак това е конкурс и се преценяват различни качества на кандидата. Относно моралните качества - те също са посочени като критерий в ЗСВ, заедно с професионалните, които едва ли могат да се преценят от един изпит !
е очевидно могат щом мен ме питаха защо искам да стана съдия.. [/quote]
Всички чакаме със затаен дъх отговорът на Master_g!!!!!!!!!
- lateva
- Младши потребител
lateva написа:Всички чакаме със затаен дъх отговорът на Master_g!!!!!!!!!
Да, да!
И още един въпрос Master_g - това преди или след като си разви въпросите?
- stanimiraa
- Младши потребител
crazyfrog написа:към abcde: въпросното класиране има значение само относно реда, по който ще се гласуват кандидатурите, но не и кой ще бъде назначен! Все пак това е конкурс и се преценяват различни качества на кандидата. Относно моралните качества - те също са посочени като критерий в ЗСВ, заедно с професионалните, които едва ли могат да се преценят от един изпит !
Интересно как се преценяват различните ми качества, като членовете на ВСС изобщо не ме познават - освен оценките от изпитите, друго какво знаят те за мен? Освен това Вие сам/а пришете, че класирането е реда, по който се гласуват кандидатурите - аз не знам да има случай да е гласуват предпоследния в класирането например. За колеги, които преди това са били магистрати може би да миат някакво значение другите им качества, проявени именно в това им качество, но за всички останали - не виждам за какви други качества може да става на въпрос и да се оценяват. Впрочем това се дискутираше малко по-нагоре във форума и няма смисъл пак да се връщаме към този проблем.
- abcde
- Младши потребител
Някой "доброжелател" може просто да изпрати писмо за вас до ВСС с определена информация.Ако писмото не е анонимно и информацията бъде потвърдена по определен начин,възприет от ВСС като надежден- ето че биха могли и да научат нещо повече за моралните качества на кандидата.Но вероятността за това е почти никаква.
Последна промяна Skaramush на 02 Авг 2007, 13:53, променена общо 1 път
Не вярвайте на авторитети,които не сте проверили сами!
- Skaramush
- Младши потребител
Ото и дългоочаквания отговор.
По реда на въпросите:
Въпроса ми беше зададен измежду всички останали въпроси - нещо като жокер. Нещо от рода: "Колега какви са формите на вината....да. А вие защо искате да станете съдия? Мисля, че този въпрос днес не сме го задавали.....Аха, да, продължавайте по въпросите...."
Това с детската мечта и бельото щеше да е по-добрият отговор. Мисля, че изцепих някаква стандартана глупост и че ми е писнало да се опитвам да преметна съдията, изопачавайки фактите по делото.
Явно наистина е нямало за каво да си говорим Като ме видяха колко съм подготвен... Странното е, че явно са се зарадвали на "моралните" ми качества защото пък писаха високи оценки.....
Изпитващи
По реда на въпросите:
Въпроса ми беше зададен измежду всички останали въпроси - нещо като жокер. Нещо от рода: "Колега какви са формите на вината....да. А вие защо искате да станете съдия? Мисля, че този въпрос днес не сме го задавали.....Аха, да, продължавайте по въпросите...."
Това с детската мечта и бельото щеше да е по-добрият отговор. Мисля, че изцепих някаква стандартана глупост и че ми е писнало да се опитвам да преметна съдията, изопачавайки фактите по делото.
Явно наистина е нямало за каво да си говорим Като ме видяха колко съм подготвен... Странното е, че явно са се зарадвали на "моралните" ми качества защото пък писаха високи оценки.....
Изпитващи
- master_g
- Младши потребител
Mar4elo написа:Говорим за изпита за младши, нали?
Мен ме попитаха къде работя, също по средата на въпросите....
Да за маладши.
Хайде, да кажем, че това с работата може и да има накакво отношение... макар че те разполагат с подробна автобиография. (това къде работя между другото бе ше уводната реплика на изпита)
- master_g
- Младши потребител
1. Къде работите в момента? ("това къде работя между другото бе ше уводната реплика на изпита"), 2."А вие защо искате да станете съдия? "........
Еееех, колегата Master_g е извадил късмет с въпросите от конспекта:)
Майтапя се, не го приемай лично! Успех в класирането, дано моралните ти качества да те побутнат напред!
Майтапя се, не го приемай лично! Успех в класирането, дано моралните ти качества да те побутнат напред!
- lateva
- Младши потребител
аз казах, че работя като юрисконсулт в държавната администрация, но не забелязах това да повлия по някакъв начин. Анадолска се беше вече разгорещила и на изпита не ми потръгна. Мисля, че заради дългата поредица от изпитни дни някои от членовете на комисията се бяха доста отегчили и с подобни въпроси само разсейваха /за себе си/ атмосферата.
- Mar4elo
- Младши потребител
Чета ви във форума и следя битката на част от вас за място под слънцето! Искам да ви се зарадвам, а ми е трудно, защото имам чувството, че на по-голямата част от участниците в т.нар. магистратски конкурси е определена предварително ролята на масовка. А това е безкрайно обидно!
Не мога да разбера за каква досада от страна на участниците в комисиите става въпрос - да не би те да с принуда да са включени в тази дейност?
Не мога да разбера каква е пречката да се публикуват, освободени от информация за автора, първите 10 решени за 6-ца казуси?
Не мога да разбера що за нужда налага устния изпит да не завършва с обявяване на средноаритметичната оценка ?
И понеже доста неща не мога да разбера си мисля, че отново може да се използва клишето: "Хубава работа, ама българска. "
Царе сме на лицемерието, шушумиженето, лакейничеството, услужливостта и пр.
Правосъдието е една от малкото функции, които категорично не могат да бъдат определени като УСЛУГА, и се питам как може то да е в ръцете на човек, придобил качеството магистрат в услуга, плащайки или поради семейственост !!!
Тъжно ми е за младите хора, които са се съгласили да платят цена за тази позиция - всякаква: душа, чест, пари!!!
Успех на успелите и позор за започващите кариерата си с компромиси !!!
Не е нужно да знаем имената на последните. Те си знаят как са успели и това щи ги преследва винаги.
Не мога да разбера за каква досада от страна на участниците в комисиите става въпрос - да не би те да с принуда да са включени в тази дейност?
Не мога да разбера каква е пречката да се публикуват, освободени от информация за автора, първите 10 решени за 6-ца казуси?
Не мога да разбера що за нужда налага устния изпит да не завършва с обявяване на средноаритметичната оценка ?
И понеже доста неща не мога да разбера си мисля, че отново може да се използва клишето: "Хубава работа, ама българска. "
Царе сме на лицемерието, шушумиженето, лакейничеството, услужливостта и пр.
Правосъдието е една от малкото функции, които категорично не могат да бъдат определени като УСЛУГА, и се питам как може то да е в ръцете на човек, придобил качеството магистрат в услуга, плащайки или поради семейственост !!!
Тъжно ми е за младите хора, които са се съгласили да платят цена за тази позиция - всякаква: душа, чест, пари!!!
Успех на успелите и позор за започващите кариерата си с компромиси !!!
Не е нужно да знаем имената на последните. Те си знаят как са успели и това щи ги преследва винаги.
- vtora
- Младши потребител
цитат:
...........Те си знаят как са успели и това щи ги преследва винаги"
Хубаво би било, ама хич не става така. Те предварително са се оперирали от съвест. Живеят си и нищо не ги преследва. Даже са и нагли- преди време една такава персона стана районен съдия/без да се явява на никакъв конкурс/, хващайки последния влак с онова прословуто решение на ВСС от миналата година. Нищо, че изкарваше ниски оценки на конкурсите за младши. Но стана явно "всяко зло за добро"- що да се мъчи две години като младши като тя всичко си знае -като направи двете години я взеха/що ли пък точно нея????/ да замества една съдиийка, излезнала по майчинство и после направо ВСС си я гласуваха за постоянно място. Почерпи ме и даже ми предложи, понеже имало свободно място за съдия изпълнител- да съм се явял на конкурс и да съм станел такъв. Аз все още си го чакам този конкурс- защото там пък взеха друга-до провеждане на такъв.........Ама нейсе, здраве да е аз не се оплаквам, просто споделям. Отивам за риба.
...........Те си знаят как са успели и това щи ги преследва винаги"
Хубаво би било, ама хич не става така. Те предварително са се оперирали от съвест. Живеят си и нищо не ги преследва. Даже са и нагли- преди време една такава персона стана районен съдия/без да се явява на никакъв конкурс/, хващайки последния влак с онова прословуто решение на ВСС от миналата година. Нищо, че изкарваше ниски оценки на конкурсите за младши. Но стана явно "всяко зло за добро"- що да се мъчи две години като младши като тя всичко си знае -като направи двете години я взеха/що ли пък точно нея????/ да замества една съдиийка, излезнала по майчинство и после направо ВСС си я гласуваха за постоянно място. Почерпи ме и даже ми предложи, понеже имало свободно място за съдия изпълнител- да съм се явял на конкурс и да съм станел такъв. Аз все още си го чакам този конкурс- защото там пък взеха друга-до провеждане на такъв.........Ама нейсе, здраве да е аз не се оплаквам, просто споделям. Отивам за риба.
- titin
- Потребител
karanedeff написа:Хумор
Явяват се две момичета на конкурс за съдии. Комисията е от пет съдии, четири възрастни жени и един млад мъж-председател. Първото момиче е дребно, пълно, грозновато и с очила. Каквото го попитат - всичко отговаря правилно. Второто момиче е висока, дългокрака, хубава блондинка; каквото я попитат - нищо не знае.
Събира се комисията да реши коя от двете да избере:
- Тая пълничката, тя всички закони знае и много правилно разсъждава - казват съдийките.
- Не, ще изберем втората - казва председателят. Закони се учат, но крака не растат!
ех Каранедефф!
apk76
- apk76
- Потребител
lateva написа:1. Къде работите в момента? ("това къде работя между другото бе ше уводната реплика на изпита"), 2."А вие защо искате да станете съдия? "........
Е поне беше весело. Тъжното в случая е не толкова какви страничми въпроси са задали колкото, че се създава едно чуство за безнадеждност. На този изпит например имах супервисоки оценки и пак бях далеч от истината..... Е, може ли да имаш само шестици - звучи като наъчна фантастика. Още повече че всеки може да е аргументира защо ти е писал 5 вместо 6. Да не говорим, че както споменават колегите няма как да се знае каква ти е била оценката в първоначалният и вариант ...
- master_g
- Младши потребител
В обнародвания днес Закон за съдебната власт за класирането в тези конкурси пише следното:
Чл. 186. (1) Конкурсната комисия извършва класирането на кандидатите за всяка длъжност чрез подреждането им по бал, който се образува като сбор от оценките на писмения и устния изпит и общия успех от държавните изпити.
Ако това означава, че оценката от държавните изпити участва в образуването на бала, а то това означава - значи всички отличници от държавните изпити (иначе моите уважения към тях!) стартират в конкурса с голямо предимство пред останалите и всички с по-ниски оценки в голяма степен са закопани още на старта. Ако имаш 4 от държавните изпити, значи трябва да изпревариш отличниците с общо две единици(!) от изпитите от конкурса, иначе не можеш да ги изпревариш в класирането. Ако имаш 5 - с една единица. Кандидати като мен със сравнително по-ниски оценки от дипломата практически нямат шансове в този конкурс, където класирането зависи често от стотни. Да, никой на никого не е крив, че не е учил достатъчно като студент, но и никой не може да ме убеди, че е нормално да те отрязват веднъж завинаги, без възможност да направиш каквото и да било. Не можеш да се явиш отново на държавен изпит - предполагам, че зависи от съответния ВУЗ, но не съм чула някой ВУЗ да допуска подобно нещо. Бих се явила с готовност. Какво остава - да кандидатствам право отново? На пръв поглед изискването си е съвсем оправдано - предполага се, че хората с по-висок успех са по-добри. Не виждам какво може да се направи. А не е честно. Страшно е гадно.
Чл. 186. (1) Конкурсната комисия извършва класирането на кандидатите за всяка длъжност чрез подреждането им по бал, който се образува като сбор от оценките на писмения и устния изпит и общия успех от държавните изпити.
Ако това означава, че оценката от държавните изпити участва в образуването на бала, а то това означава - значи всички отличници от държавните изпити (иначе моите уважения към тях!) стартират в конкурса с голямо предимство пред останалите и всички с по-ниски оценки в голяма степен са закопани още на старта. Ако имаш 4 от държавните изпити, значи трябва да изпревариш отличниците с общо две единици(!) от изпитите от конкурса, иначе не можеш да ги изпревариш в класирането. Ако имаш 5 - с една единица. Кандидати като мен със сравнително по-ниски оценки от дипломата практически нямат шансове в този конкурс, където класирането зависи често от стотни. Да, никой на никого не е крив, че не е учил достатъчно като студент, но и никой не може да ме убеди, че е нормално да те отрязват веднъж завинаги, без възможност да направиш каквото и да било. Не можеш да се явиш отново на държавен изпит - предполагам, че зависи от съответния ВУЗ, но не съм чула някой ВУЗ да допуска подобно нещо. Бих се явила с готовност. Какво остава - да кандидатствам право отново? На пръв поглед изискването си е съвсем оправдано - предполага се, че хората с по-висок успех са по-добри. Не виждам какво може да се направи. А не е честно. Страшно е гадно.
-
portokal - Старши потребител
|
|