начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

И пак ще има изпити за магистрати!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот andronika » 13 Юли 2007, 18:32

УНСС, випуск 2003
andronika
Потребител

Мнениеот sogio » 13 Юли 2007, 21:28

[/quote="hebigatsu"]8) Имат протоколите от писмения изпит и си ги поглеждат преди да ви изпитват. И това е за всички комисии. Не мисля, че е редно да го правят, защото по този начин се създава предварителна субективна нагласа към изпитвания, но .....Да живее стъкмистиката.[/quote]

Колега, какво означава това, защото моята оценка от писмения е доста висока - трябва ли да се притесняваям /по-високи ли са изискванията и по-дълго ли изпитват/ или пък мога да разчитам на по-благосклонно отношение на изпитващите?
sogio
Потребител

Мнениеот Patsata » 13 Юли 2007, 22:19

Колеги нега тези от вас , които са се явили последните два дни на изпита за районни съдии - гражданско право да споделят впечатленията си. Веднага ли става ясна оценката
Patsata
Нов потребител

Мнениеот Penalist » 14 Юли 2007, 12:15

Честит празник на всички французи и франкофони !!!
Penalist
Младши потребител

Мнениеот mitko6 » 14 Юли 2007, 12:49

portokal написа:
...които биха поизпотили и върховни съдии

Не мисля, че беше чак толкова труден казусът сам по себе си. Нормален си беше. Иначе си прав за това, че е неприятна изненада (меко казано) да ти го сервират по този начин, без да имаш приложимите закони и ако не си се занимавал много със семейно и наследствено, така че да ги помниш наизуст.

Очаквам portokal да ни изясни казуса. Тя със сигурност може, още повече че има не 4 часа на разположение, а три седмици. Стотина съдии явно не са могли, а пък и аз навярно, след като съм от средняците с четворки! Тези резултати са показателни за няколко неща - 1.) методологията е сбъркана, не е възможно 99% от кандидатите да са пълни профани, средняци и пр. (това не е оправдание, опитвам се да разсъждавам обективно - за мен конкурсите са най-добрият способ за постъпване и израстване в системата, но трябва да се преосмисли методологията на провеждане на такъв тип конкурси); 2.) ако се съди от резултатите, трябва 99% от явилите се съдии да напуснат системата или пък това е показателно за неизяснените критерии на конкурсната комиси, още повече че само един от тях - съставителят на казуса се е занимавал с делби! Как останалите са оценявали изпитните работи, може би по шаблон, даден им отдругиго?! 3.) това е повече риторичен въпрос, отколкото сух коментар - Кому бе нужно да се изчисляват математически дроби, а не да се покаже начина на мислене на кандидатите?! А трябва да вярвате, че мнозина измежду кандидатите са изключително грамотни съдии.
Лично аз няма да се явявам на устния изпит, макар че с моята висока "средняшка" оценка имам големи шансове да бъда окръжен съдия. Но не така се става окръжен съдия, с тройки и четворки.
И последен извод - според комисията няма достойни да се изкачат на Парнас, т. е. да бъдат окръжни съдии, но преди да даваш подобни тежки оценки трябва да се замислиш дали ти си безгрешният или най-образованият, най-знаещият. Всеки средно грамотен юрист може да състави за три седмици подобен лют казус. В това няма нищо лошо, по принцип, ако не се оценява математически (това - да, това - не), а съобразно логическото правно мислене на кандидатите.
mitko6
Потребител

Мнениеот hebigatsu » 14 Юли 2007, 14:08

Patsata написа:Колеги нега тези от вас , които са се явили последните два дни на изпита за районни съдии - гражданско право да споделят впечатленията си. Веднага ли става ясна оценката

8) Оценките ще са ясни седем дни след приключването на устните изпити, ако се спази наредбата :wink: :lol:
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот shturka » 14 Юли 2007, 17:17

МИТКО 6, наистина ли няма да се явяваш на устен, ако имаш 4 на писмения за окр. съд????? Това не мога да го повярвам, също ми е трудно да повярвам че не искаш да станеш окръжен съдия само защото се срамуваш от "средняшката" си оценка! Пълни глупости, не ни заблуждавай! Ако наистина имаш четворка, мястото ти е почти в кърпа вързано и съм сигурна че пръв ще тичаш на устния. А и не виждам нищо ненормално в това, затова не ни разтягай тия небивалици, а сядай да се готвиш.
shturka
Младши потребител

Мнениеот stanimiraa » 15 Юли 2007, 14:46

Може ли някой от вече миналит на устен за младши съдии да ми обясни нещо?
Повечето въпроси от конспекта са доста обширни като материя, съответно като материал за четене. Как се процедира точно на изпита? Почваш да си говориш по въпроса и си караш наред, докато искат да те слушат по него или комисията задават уточняващи въпроси какво точно искат да чуят?
stanimiraa
Младши потребител

Мнениеот Skaramush » 15 Юли 2007, 18:25

mitko6 написа:
portokal написа:
...които биха поизпотили и върховни съдии

Не мисля, че беше чак толкова труден казусът сам по себе си. Нормален си беше. Иначе си прав за това, че е неприятна изненада (меко казано) да ти го сервират по този начин, без да имаш приложимите закони и ако не си се занимавал много със семейно и наследствено, така че да ги помниш наизуст.

Очаквам portokal да ни изясни казуса. Тя със сигурност може, още повече че има не 4 часа на разположение, а три седмици. Стотина съдии явно не са могли, а пък и аз навярно, след като съм от средняците с четворки! Тези резултати са показателни за няколко неща - 1.) методологията е сбъркана, не е възможно 99% от кандидатите да са пълни профани, средняци и пр. (това не е оправдание, опитвам се да разсъждавам обективно - за мен конкурсите са най-добрият способ за постъпване и израстване в системата, но трябва да се преосмисли методологията на провеждане на такъв тип конкурси); 2.) ако се съди от резултатите, трябва 99% от явилите се съдии да напуснат системата или пък това е показателно за неизяснените критерии на конкурсната комиси, още повече че само един от тях - съставителят на казуса се е занимавал с делби! Как останалите са оценявали изпитните работи, може би по шаблон, даден им отдругиго?! 3.) това е повече риторичен въпрос, отколкото сух коментар - Кому бе нужно да се изчисляват математически дроби, а не да се покаже начина на мислене на кандидатите?! А трябва да вярвате, че мнозина измежду кандидатите са изключително грамотни съдии.
Лично аз няма да се явявам на устния изпит, макар че с моята висока "средняшка" оценка имам големи шансове да бъда окръжен съдия. Но не така се става окръжен съдия.
.

Стана ми болно .Един принципен и млад човек ,който притежава едно рядко срещано качество ,абсолютно необходимо на добрия съдия,е на път да изгуби вяра в собствените си сили.Първо,искам да му кажа ,че изпитът не може да определи кой съдия е готов да стъпи на по-горно стъпало. Изпитът е случайност,зависи от редица фактори,които може да се стекат по необичаен и неочакван начин.На първо място съществува конюнктура /не можем да я пренебрегнем,винаги ще я има/,възможна е емоционална обремененост в деня на изпита ,възможно е и просто да не познаваш точно тази материя в такава дълбочина ,водеща назад във времето към закона от 1968г. Това не означава ,че не си добър съдия .В реалния живот такъв сложен казус не се решава между другото ,докато следиш за колко време си пробягал разстоянието.Не бива да зачертаваш с лека ръка работата си до този момент и да приемаш абсолютно необосновано ,че случайния резултат от един случаен казус ,който при това си решавал в стресова ситуация ,без необходимите закони под ръка ,дава истинската картина за това дали си добър юрист и какво можеш . Оценка за работата ти досега може да даде единствено по-горната инстанция. За мен това е истинския начин на проверка и израстване на един съдия - оценката ,която му дават съдиите от по-горната инстанция. Хората,които всеки ден проверяват неговата работа и знаят най-добре какви са възможностите му.Тази оценка трябва да те тревожи,а не оценката на административния ръководител или на комисия,която не мотивира решенията си.

Моят съвет е да се явиш на устния изпит и да не гледаш на оценката като дадена "свише".Вгледай се внимателно и ще видиш ,че няма основание за това.

И още нещо искам да добавя- виждам ,че едни от добрите съдии на СРС са с оценки около 2,50.Същевременно има и по-посредствени колеги ,които са с по-добри резултати.Мнението ми,обаче ,относно качествата на едните и на другите не е променено.Обяснението ми е ,че някои са били по-добре подготвени предварително относно "уловките" в казуса .Не казвам ,че са знаели казуса . Това не е и необходимо. Достатъчно е да са били предупредени кои закони да носят.

Не вярвайте на авторитети ,ако не сте ги проверили сами.
Skaramush
Младши потребител

Мнениеот rmartinova » 15 Юли 2007, 21:41

След тези резултати мисля, че не само Митко6 не трябва да се яви на устен. Всички трябва да бойкотират конкурса. Но знам, че малко хора ще постъпят достойно и няма да позволят да бъдат унижени за втори път.
rmartinova
Младши потребител

Мнениеот Skaramush » 15 Юли 2007, 22:49

А защо да е достойно да не се яви на устния изпит.
Не разбирам.От вас това се и очаква- да изгубите вяра в себе си.
А защо трябва да я губите,като всекидневно решавате казуси
и всички знаете ,че казус не се решава така -без закони и без съдебна практика.
Не вярвайте на авторитети,които не сте проверили сами!
Skaramush
Младши потребител

Мнениеот sogio » 15 Юли 2007, 23:10

Колеги, последните няколко мнения придадоха на тази тема особен драматизъм, присъщ единствено на сапунените сериали. Тук в ролята на ощипаната девица се изживява митко6, а целия останал персонаж му съчувста и увещава да промени решението си.

Какво сте се хванали с тоя митко6 бе хора? Ами като не ще да ходи на устен, да не ходи. Както се казва - прекаленият светец и богу не е драг. Кой го знае тоя Митко какъв далавераджия е, защото идеалист като него не може да се задържи 5 години /мин. юридически стаж за окръжен съдия/ в такава мръсна и корумпирана система каквато е нашата правосъдна система - независимо дали е адвокат, магистрат, юрисконсулт и т.н.

Аз лично не се явявам на този конкурс и не съм заинтересована, но това ми прилича на провокация - да породи такива настроения и в други кандидати и колкото се може повече от тях с т.нар. средняшки оценки да се откажат от устния изпит.

Я стига сте му се връзвали на този Митко и вместо да губите време да го убеждавате колко е достоен да стане окръжен съдия, по-добре използвайте това време да четете.

Успех на всички на устния изпит!
sogio
Потребител

Мнениеот Skaramush » 15 Юли 2007, 23:23

Да ,може да се приеме и като провокация.
Обаче такива настроения наистина има.
Повечето от младите съдии са като премазани с валяк
и тези от тях ,които до сега са успявали благодарение на личностните си качества- конкурс за елитна гимназия,конкурс -студент в СУ,успешно следване ,висок успех от държавните изпити,конкурс за младши съдия -сега си мислят , че тази оценка е оценка на работата им като съдии,а това не е така.И не го виждат ,защото са идеалисти.
Ако бяха прагматично настроени или с по-голям опит ,щяха да възприемат ситуацията по различен начин.
Skaramush
Младши потребител

Мнениеот minesla » 16 Юли 2007, 11:26

minesla написа:Колеги знае ли някой как минава устния за прокурори
minesla
Младши потребител

Мнениеот minesla » 16 Юли 2007, 11:26

minesla написа:Колеги знае ли някой как минава устния за прокурори
minesla
Младши потребител

Мнениеот tombolov » 16 Юли 2007, 12:59

Моля Ви колеги кажете нещо за устния изпит за прокурори. Не ни оставяйте в неведение.
tombolov
Младши потребител

Мнениеот tombolov » 16 Юли 2007, 13:12

Няма ли кой да каже на наблюдателите от ЕС, как протичат конкурсите за магистрати в България. Как е възможно на един писмен изпит първия оценяващ да напише 5.50 , а втория 3.00. Как е възможно да се явиш на устен изпит и да не си научиш оценката веднага? Може ли комисията да мисли 7 дни за това каква оценка да ми пише? Според мен ние се явяваме на тези конкурси за да узаконим избора на връзкарите. За съжаление е така. За писмените изпити се дава казус , а комисията не побликува след това решението на този казус. Поне да знаем какво е нейното становище. На всичкото отгоре видях , че са допуснати до писмен изпит за съдии и прокурори хора, които нямат 2-годишен стаж. Това ако не е основание за обжалване - здраве му кажи. И да го обжалвам , дали има кой да ме чуе? Аз мисля, че е най-добре тези конкурси да отпаднат или да се правят по друга методика - например с тест с много въпроси. Така поне ще знаеш каде си сгрешил.
tombolov
Младши потребител

Мнениеот Skaramush » 16 Юли 2007, 13:54

Оценката трябва да се съобщава веднага.
Изисквайте от комисията да ви каже оценката след като са приключили с въпросите.
Skaramush
Младши потребител

Мнениеот hebigatsu » 16 Юли 2007, 13:55

8) А аз пък си мисля, че ако трябва да се правят някакви корекции относно начина на проверка на знанията, то трябва да се акцентира върху решаването на казуси, а устните препитвания да отпаднат. Защо ли? Много просто - Не считам, че "изпяването" или друг начин на възпроизвеждане на зазубрени фрагменти могат да дадат обективна оценка за практическите знания и умения на кандидата и най-вече за нивото му на логическо мислене и аргументация. Ако се държи толкова на устни изпити - то те не трябва да са под формата на разказ, а да се отговаря на конкретни въпроси от комисията. Това обаче предполага много високо ниво и у изпитващите. Не че няма такива в сегашните комисии, но има и формални участници в тях, тъй като в наредбата няма конкретни изисквания за капацитета на изпитващите.
По отношение на самите казуси си мисля, че за да няма спекулации и вариантности на възможните решения поради неточно или непълно пресъздаване на фактите и обстоятелствата, следва за решаване да се предоставят реални казуси със съответната документация размножена съобразно броя на кандидатите.(Преди някой да ме апострофира, че това ще е скъпо, ще кажа, че и в момента се харчи достатъчно хартия по конкурсите, а 300 - 500 лв. повече или по-малко не са от съществено значение.) Като след приключване на писмения изпит изпитната комисия да оповестява своето виждане относно решението на поставения казус. Е разбира се, ако решението на комисията не е издържано, това ще е основание за оспорване на оценките, но ... :wink: ,така пък ще се гарантира качеството и на самата комисия.

Та такива мити размисли и страсти покрай текущата кампания.

А за тези, които обичат само да критикуват - всеки вижда кривини и недостатъци, но простото отричане и посочване не е решение. Като критикуваме, трябва да даваме и алтернатива. :wink: 8)
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот mitko6 » 16 Юли 2007, 18:49

[quote="sogio"]Колеги, последните няколко мнения придадоха на тази тема особен драматизъм, присъщ единствено на сапунените сериали. Тук в ролята на ощипаната девица се изживява митко6, а целия останал персонаж му съчувста и увещава да промени решението си.

Какво сте се хванали с тоя митко6 бе хора? Ами като не ще да ходи на устен, да не ходи. Както се казва - прекаленият светец и богу не е драг. Кой го знае тоя Митко какъв далавераджия е, защото идеалист като него не може да се задържи 5 години /мин. юридически стаж за окръжен съдия/ в такава мръсна и корумпирана система каквато е нашата правосъдна система - независимо дали е адвокат, магистрат, юрисконсулт и т.н.
/quote]

Вероятно Вие искате да има достойни хора в тази система, навярно Вие риторично и с по-голяма драматичност задавате въпроса - Кога ще има съвестни магистрати или пък адвокати? Но когато някой се опита да обясни защо ще постъпи достойно, неверието обгръща хората, които си задават "тези риторични въпроси". Е, така не става - от една страна, искаме да се променим, но от друга, не вярваме на тези, които могат да променят. Но... всеки има право на мнение. И точно подобни хора ще говорят утре - този стана с тройки и четворки окръжен съдия, какво да очакваме от неговите актове?! И в предходния ми постинг не съм търсил сълзлива подкрепа, увещание или някаква утеха (трудно биха ме "сломили" подобни конкурси), а се опитах да направя едно обобщение на този конкурс - не може, а и не трябва да се става окържен съдия с тройки и четворки, не за нещо друго, а защото обществото те възприема точно като "средняк". Включително и Вие, която пожелава успех на този и на онзи, който ще хули утре, когато не му харесва даден акт. :wink:
mitko6
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити