- Дата и час: 19 Дек 2024, 20:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
И пак ще има изпити за магистрати!
|
|
Досега си мислех, че ще е голям майтап хора с 4 - ки на изпитите да стават районни съдии, както сигурен съм ще бъде, но още по забавно ще е, ако кандидат с тройка или двойка ! се добере до креслото на окръжен съдия...........
- Mar4elo
- Младши потребител
Нищо чудно няма. От нашия регион кандиданствата двама председатили на районни съдилища, за окръжни съдии. Единият само за наказателно отделение и е с пълна, кръгла двойка. Другията и за двете отделения - за наказателното има 3.25, а на изпита за окр. съдия в гражданско отделение има също пълна, кръгла двойка.
Те това скъпи колеги са нашите многоуважаеми съдии - председатели на районни съдилища с пълни двойки по изпитите. При това положение си мисля, че ВСС -то трябва директно да го освободи от длъжност. Та защо сега да не назначат съдии с по 2.50, какво толкова. Ще се впишат идеално в обстановката.
Те това скъпи колеги са нашите многоуважаеми съдии - председатели на районни съдилища с пълни двойки по изпитите. При това положение си мисля, че ВСС -то трябва директно да го освободи от длъжност. Та защо сега да не назначат съдии с по 2.50, какво толкова. Ще се впишат идеално в обстановката.
- alegrina
- Потребител
Абе, смущаващо е доста да си съдия и да се издъниш дори веднъж, но всъщност не мисля, че само един неуспех означава, че непременно не ставаш. Съответно - и само един успех не означава непременно, че ставаш повече от другите.
Е, кръгла двойка... не е хубаво.
portokal - Старши потребител
не са чак толкова изненадващи ниските оценки на казуса за съдии за ОС-гражданска колегия. Казусът си е бил доста закопаващ и е трябвало човек да има старите редакции на някои нормативни актове, което предполагам, че никой или почти никой не го е имал.
Нито пък е толкова изненадващо че някои от съдиите са се изложили с двойки. Спомням си, че и на изпитите за административни съдии миналата година имаше някои съдии или бивши такива /като напр. Севдалин Божиков, който бе и зам.-министър на правосъдието/, които нищо не направиха.
По-скоро, трудно могат да бъдат защитени някои решения на органите, които провеждат тези конкурси - как ги пазят от изтичане на информация? /всички помним срама от миналогодишния изпит за мл. прокурори, когато бяха публикували казусите в деня на изпита в столичен ежедневник/; на какви принципи се избират хората които съставят казусите, както и от какви принципи се ръководят самите съставители на казусите, при тяхното "измисляне" и пр.
Във всеки случай е доста странно, че на миналогодишния изпит за административни съдии пуснаха доста лек казус /оценен като такъв и от неспециалисти в областта на административното право и процес/ и пир наличие на 258 свободни бройки /много съжалявам, че тогава нямах стажа, за да се пробвам поне/, а сега за същото ниво съдии - окръжни - казусите и особено-гражданскоправния - се паднаха такива, които биха поизпотили и върховни съдии
Нито пък е толкова изненадващо че някои от съдиите са се изложили с двойки. Спомням си, че и на изпитите за административни съдии миналата година имаше някои съдии или бивши такива /като напр. Севдалин Божиков, който бе и зам.-министър на правосъдието/, които нищо не направиха.
По-скоро, трудно могат да бъдат защитени някои решения на органите, които провеждат тези конкурси - как ги пазят от изтичане на информация? /всички помним срама от миналогодишния изпит за мл. прокурори, когато бяха публикували казусите в деня на изпита в столичен ежедневник/; на какви принципи се избират хората които съставят казусите, както и от какви принципи се ръководят самите съставители на казусите, при тяхното "измисляне" и пр.
Във всеки случай е доста странно, че на миналогодишния изпит за административни съдии пуснаха доста лек казус /оценен като такъв и от неспециалисти в областта на административното право и процес/ и пир наличие на 258 свободни бройки /много съжалявам, че тогава нямах стажа, за да се пробвам поне/, а сега за същото ниво съдии - окръжни - казусите и особено-гражданскоправния - се паднаха такива, които биха поизпотили и върховни съдии
- fixxxer
- Потребител
...които биха поизпотили и върховни съдии
Не мисля, че беше чак толкова труден казусът сам по себе си. Нормален си беше. Иначе си прав за това, че е неприятна изненада (меко казано) да ти го сервират по този начин, без да имаш приложимите закони и ако не си се занимавал много със семейно и наследствено, така че да ги помниш наизуст.
Напълно е възможно това да е една от причините за ниските оценки, съгласна съм.
Предполагам, че мен например би ме изпотил казусът от конкурса за адм. съдии, защото не съм се занимавала със ЗУТ. За протокола: имам стажа, но не съм участвала в нито един от двата конкурса. Не съм фен на административното право, а за окръжния съд - някак не ми се струва добро решение без опит в системата да се хвърляш директно на такова ниво. Лично мнение, което за мен си е вярно, за друг може и да не е.
За тайните, принципите и т.н. не коментирам, зщото не знам. Мога само да се надявам.
-
Причината за доста трудните казуси - този за окръжни, а и трудовия за РС е според мен отпадането на бариерата от 4,50 за устен и желанието на комисията да откаже повечко хора да се явят на устен и да им губят времето. Не знам, провалът определено ни кара да се оправдаваме.Аз на казуса за младши имам много добра оценка - явно за там са ми възможностите.
- Mar4elo
- Младши потребител
Аз също имам по-висока оценка на изпита за младши, обаче се явявах заедно с една приятелка, при която е обратното - тя изкара по-висока оценка на изпита за районни.
С това въобще не оспорвам възможността да си прав за желанието на комисиите да попресеят по някакъв начин кандидатите.
С това въобще не оспорвам възможността да си прав за желанието на комисиите да попресеят по някакъв начин кандидатите.
-
Бе, то зависи и какво значи "практикувал". Не се майтапя. Има и малко практикували (не е като прословутия израз "малко бременна"). Има и много или малко интересували се. Не че принципно не си прав.
-
За fixxxer,
Първо- за казуса за ОС-гр.отд. - Мисля, че писах наскоро по тази нишка - не беше сложен от правна гледна точка. Вярно, че изискваше работа с отменени актове, но за мен не беше там проблема, а по-скоро в изискването отговорите на въпросите от 2-ри нататък да се представят в дроби(квоти). По-скоро по-голямата част от колегите ако са допуснали грешки, то те са в пресмятането, а не в приложението на правните норми. От тази гледна точка казуса беше .... (да не се изразявам). Защото изпита все пак ми се струва, че трябваше да е за юристи, а не за математици.
Второ - за казуса за РС-гр.отд. - Не мисля, че четенето на Мръчков можеше да гарантира висока оценка на казуса за РС-гражданско право. Как ще ми обясниш следните оценки 5,50 - 3,00 - 2,00!?!?!? Какъв е критерия!?!?
ПП.Примера го давам защото ми се наби в очите, че е още на втория в списъка.
Първо- за казуса за ОС-гр.отд. - Мисля, че писах наскоро по тази нишка - не беше сложен от правна гледна точка. Вярно, че изискваше работа с отменени актове, но за мен не беше там проблема, а по-скоро в изискването отговорите на въпросите от 2-ри нататък да се представят в дроби(квоти). По-скоро по-голямата част от колегите ако са допуснали грешки, то те са в пресмятането, а не в приложението на правните норми. От тази гледна точка казуса беше .... (да не се изразявам). Защото изпита все пак ми се струва, че трябваше да е за юристи, а не за математици.
Второ - за казуса за РС-гр.отд. - Не мисля, че четенето на Мръчков можеше да гарантира висока оценка на казуса за РС-гражданско право. Как ще ми обясниш следните оценки 5,50 - 3,00 - 2,00!?!?!? Какъв е критерия!?!?
ПП.Примера го давам защото ми се наби в очите, че е още на втория в списъка.
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала
- hebigatsu
- Активен потребител
Не мисля, че четенето на Мръчков можеше да гарантира висока оценка на казуса за РС-гражданско право.
Море, не може. Отговорите на повечето въпроси си се съдържат там. Само за обезщетението за неползвания отпуск май няма нищо по зададения в казуса въпрос - за връщането му при отмяна на уволнението. Но за него пък има практика на ВКС.
Как ще ми обясниш следните оценки 5,50 - 3,00 - 2,00!?!?!? Какъв е критерия!?!?
И аз бих искала да знам, ама няма.
-
fixxxer написа:а сега за същото ниво съдии - окръжни - казусите и особено-гражданскоправния - се паднаха такива, които биха поизпотили и върховни съдии
Не съм съгласен. Казусите с всяка изминала година стават по-лесни.
Сравни наказателния казус за окръжни съдии с тия за младши прокурори преди 3 и 2 години и ще видиш, че онези са били доста по-трудни.
Даже някои казуси от държавните изпити по ВУЗ-овете, които съм чел тука, са по-завъртяни от тия за наказателни съдии в РС и ОС.
- RinTimTim
- Потребител
Mar4elo написа:Само практикувал трудово право можеше да реши онзи казус.
Никога не съм практикувала трудово право. Просто имах късмета да ми преподава проф. Василев, който се оказа в комисията и доста неща възпроизведох по спомени от лекциите. Дори си спомням, че те с Мръчков са на коренно различни позиции по много въпроси.
- andronika
- Потребител
|
|