- Дата и час: 19 Дек 2024, 09:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
И пак ще има изпити за магистрати!
|
|
И означева, че са приети допълнителни документи след срока. В такъв случай спрямо другите недопуснати на същото основание е неравнопоставеност.
- leksa
- Младши потребител
Едва ли...и двамата си имат входящи номера номера в срока. Може би действително са били пратени по пощата и сега .....не знам. Айде за колежката мога да си обясня, не са прегледали документите внимателно и не са изчислили точно стажа й и на второ четене са отстранили грешката или са приели за стаж, такъв, който първоначално са отхвърлили, но за колегата по пощата....нямам обяснение
- alegrina
- Потребител
Иска ми се по-бързичко да излязат оценките за младши. Знам, че е добре де се чете за устния, но при оценка под 4,50 няма да има смисъл и затова ми се ще да си видя резултата и тогаз да почна. Вие продължавате ли да четете за устен?
- Mar4elo
- Младши потребител
Знам, че отпадна, но с оценка под тази няма смисъл да се очаква заемане на едно от 20 - те места за младши, дори и при 6,00 на устния. Не мислите ли така?
- Mar4elo
- Младши потребител
Делба на наследство с определяне на квоти.
Повече математика отколкото право
Повече математика отколкото право
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала
- hebigatsu
- Активен потребител
На явилите се днес на конкурса... нещо май не ви се пише много...???Трудно ли беше? Дайте малко информация...
- sluncho
- Младши потребител
Ето, аз съм една от днес присъствалите на изпита - меродавна в случая е фразата на поета..НЕ ПЕЙ МИ СЕ....не знам какво ще кажат колегите
- ruseto2
- Нов потребител
Страхотен казус! Поздравления за съставителя му! Не вярвам обаче някой да е доволен от себе си! Приложимо право най-общо - чл. 103 СК (отм.), чл. 14, ал. 7, предл. 2 СК (отм.), чл. 14, ал. 2 ЗН (редакция преди 1992 г.), чл. 19, ал. 1 ЗН, както и Постановление на ПВС № 5/1972 г., чл. 30 ЗН. Супер казус, направо лют и много съобразяване съобразно момента на възникване на материалните правоотношения. Наистина беше удоволствие, това си беше интелектуарно предизвикателство. Още веднъж браво на съставителя на казуса.
- mitko6
- Потребител
Mar4elo написа:Иска ми се по-бързичко да излязат оценките за младши. Знам, че е добре де се чете за устния, но при оценка под 4,50 няма да има смисъл и затова ми се ще да си видя резултата и тогаз да почна. Вие продължавате ли да четете за устен?
Колега, устните изпити се провеждат след 7 - 10 дни от излизане на резултатите от писмения, а това време ми се вижда крайно недостатъчно за подготовка на устния изпит, имайки предвид и факта, че не се разрешава ползването на нормативни актове. Затова, ако сте решили твърдо да се борите за класиране, започнете да четете от по-рано.
- sogio
- Потребител
Съчувствам на всички кандидати за казуса! Мисля, че не е случайно подбран. Едно несъобразяване с нормите на приложимия отменен закон направо тотално обърква отговорите на всички въпроси. Така, че който е посочил грешен отговор още на първият въпрос, ........ може да пие една студена вода. Пък за следващи конкурси, апел към всички:
[url]КОЛЕГИ НОСЕТЕ СЪС СЕБЕ СИ ЦЯЛОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО![/url]/Пък няма гаранция че няма да има въпрос и преди него/
[url]КОЛЕГИ НОСЕТЕ СЪС СЕБЕ СИ ЦЯЛОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО![/url]/Пък няма гаранция че няма да има въпрос и преди него/
- leksa
- Младши потребител
Какво стана днес с изпита за окръжни съдии - н. о.?
Няма ли някой явил се да сподели?
Моля, който има възможност да пусне казуса!
Толкова заплетен ли е като гражданския вчера?
Няма ли някой явил се да сподели?
Моля, който има възможност да пусне казуса!
Толкова заплетен ли е като гражданския вчера?
- dozn03
- Потребител
относно казуса по наказателно право. Касаеше приложението на чл. 119 от НК в хипотезата на превишаване пределите на неизбежната отбрана, дължащо се на уплаха и смущение по смисъла на чл.12,ал.4 НК. В тази връзка въпросите бяха свързани с правилната правна квалификация, допустимостта на граждански искове и т.н. Според не беше сложен за хора, които се занимават с наказателно право.
- jeronimo73
- Нов потребител
Защо никой не пусна наказателния казус???
Хайде, моля колегите, които са се явили на 22.06 на изпита, да отделят малко време и да го напишат
Хайде, моля колегите, които са се явили на 22.06 на изпита, да отделят малко време и да го напишат
- dozn03
- Потребител
Колеги, на устния изпит на предния конкурс за мл.съдии ме попитаха защо съдията може да откаже да приеме експертното заключение - на какво основание може да упражни правото си по чл.154 НПК и какво означава да не е съгласен с със заключението на вещото лице, щом като съдията няма нужните специални знания. Моля някой, който има идея за отговор на този въпрос, да я сподели.
- abcde
- Младши потребител
Много дълъг беше нак. казус. В общи линии на кратко, ще се опитам да го пресъздам.
А и Б били в роднински връзки, като А бил вуйчо на Б. И двамата имали по една къща в едно село само че живеели в различни махали. На 26.02.2004 година Б решил да заколи прасето си. О града дошли сина му с един приятел и се захванали за прасето, като през цялото време си пийвали винце, а от обяд почнали и ракийка. По едно време дошъл и Б и почнал да си говори с вуйча си А за некви кредити.
Към 17 часа синът и приятеля си тръгнали и А отишъл да ги изпрати, а Б останал да чака вуйчо си да си довършат разговора. След като А се върнал, поговорили си още с Б и после го подканил да си ходи. Б си тръгнал. По едно време А чул , че кучето лае и се сетил че не е заключил външната врата и отишъл да види какво става. Попитал "Кой е?", но никой не му отговорил. Отворил вратата и някой го праснал два пъти по главата и А паднал на колене. Видял в тъмното надвесен над него силует, изпитал безпокойство, страх и т.н. и го бутнал, след което с едно дърво му нанесъл 12 удара - 6 по главата и 6 по тялото. Б паднал на земята и почнал да мрънка нещо и тогава А по гласа познал че това е племеника му Б. Изтичал до къщата, обадил се на полицията и съобщил , че е нападнат и помолил за съдействие. Пристигнала полицията и бърза помощ. Откарали ги, но Б починал от черепно-мозъчна травма по-късно.
Била направена мед.-психиатрична експертиза на Б, която установила че Б в момента на нападението развил страхово-тревожен ,май беше, физиологичен афект, което значително затруднило ориентирането му в конкретната обстановка и вземането на решение, още повече че при упражняването на предишната му професия, бил получавал многократно заплахи.
Първоинстанционният съд признал подсъдимия А за не виновен, тъй като действал в условията на неизбежна отбрана,отхвърлил изцяло предявените от майката и брата на пострадалия гр. искове за по 30 хил. за всеки от двамата. Обвинението на прокурора е по чл.119 във вр.с чл.115 от НК. Има подаден протест и жалба от гр. ищци.
Въпроси
1. Има ли престъпление и ако да, квалифицирайте го.
2. Ще се уважи ли протеста на прокурора, какви са правомощията на възивната инстанция
3. Допустими и основателни ли са предявените гр. искове
Мисля, че беше нещо такова, може и нещо да пропускам.
А и Б били в роднински връзки, като А бил вуйчо на Б. И двамата имали по една къща в едно село само че живеели в различни махали. На 26.02.2004 година Б решил да заколи прасето си. О града дошли сина му с един приятел и се захванали за прасето, като през цялото време си пийвали винце, а от обяд почнали и ракийка. По едно време дошъл и Б и почнал да си говори с вуйча си А за некви кредити.
Към 17 часа синът и приятеля си тръгнали и А отишъл да ги изпрати, а Б останал да чака вуйчо си да си довършат разговора. След като А се върнал, поговорили си още с Б и после го подканил да си ходи. Б си тръгнал. По едно време А чул , че кучето лае и се сетил че не е заключил външната врата и отишъл да види какво става. Попитал "Кой е?", но никой не му отговорил. Отворил вратата и някой го праснал два пъти по главата и А паднал на колене. Видял в тъмното надвесен над него силует, изпитал безпокойство, страх и т.н. и го бутнал, след което с едно дърво му нанесъл 12 удара - 6 по главата и 6 по тялото. Б паднал на земята и почнал да мрънка нещо и тогава А по гласа познал че това е племеника му Б. Изтичал до къщата, обадил се на полицията и съобщил , че е нападнат и помолил за съдействие. Пристигнала полицията и бърза помощ. Откарали ги, но Б починал от черепно-мозъчна травма по-късно.
Била направена мед.-психиатрична експертиза на Б, която установила че Б в момента на нападението развил страхово-тревожен ,май беше, физиологичен афект, което значително затруднило ориентирането му в конкретната обстановка и вземането на решение, още повече че при упражняването на предишната му професия, бил получавал многократно заплахи.
Първоинстанционният съд признал подсъдимия А за не виновен, тъй като действал в условията на неизбежна отбрана,отхвърлил изцяло предявените от майката и брата на пострадалия гр. искове за по 30 хил. за всеки от двамата. Обвинението на прокурора е по чл.119 във вр.с чл.115 от НК. Има подаден протест и жалба от гр. ищци.
Въпроси
1. Има ли престъпление и ако да, квалифицирайте го.
2. Ще се уважи ли протеста на прокурора, какви са правомощията на възивната инстанция
3. Допустими и основателни ли са предявените гр. искове
Мисля, че беше нещо такова, може и нещо да пропускам.
- alegrina
- Потребител
|
|