- Дата и час: 19 Дек 2024, 01:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
И пак ще има изпити за магистрати!
|
|
Незнам как си ги нагласят нещата,за първи път ще се явявам,но от всичко прочетено в нета,май започвам да губя надежда,пък и какво са 1 или 2 места,виждам,че има ентусиасти,ходят си на конкурси и се надяват нещо да се промени,но като няма друг начин,да четем и да се надяваме.
- mameto
- Нов потребител
Sogio,не мислиш ли че премахването на тази бариера от 4.50 ще доведе до много ниски оценки за такива като нас и само шепа избранници ще се перчат с отлични резултати,според мен ще е така,та който трябва пак ще си го назначат.
- mameto
- Нов потребител
mameto написа:Sogio,не мислиш ли че премахването на тази бариера от 4.50 ще доведе до много ниски оценки за такива като нас и само шепа избранници ще се перчат с отлични резултати,според мен ще е така,та който трябва пак ще си го назначат.
На писмения изпит според мен /по-специално на съдийския/, оценяват обективно - тук получаването на висока оценка е по-вероятно, така че като решавате казуса не бързайте, а премисляйте отговорите си по няколко пъти. Не така стоят нещата на устния - манипулацията всъщност е тук. Препоръчвам Ви да се явите към края, с последните за деня кандидати - тогава се минава по-лесно, освен това зависи и от това кой ще Ви изпитва. Но все пак и в най-лошия вариант, ако си знаете въпросите можете да получите оценка 4-5 и при по-висока оценка от писмения изпит да се класирате за по-малък град /доколкото разбрах Вие сте подали документи само за 1 град, което е грешка и не е трябвало да правите/.
Успокоителното за тези конкурси е, че ще има по-малко кандидати в сравнение с другите, което все пак не е за пренебрегване, а също и обявените места не са в кой знае колко апетитни градове.
- sogio
- Потребител
Благодаря,колега Sogio,аз лично нямам възможност да кандидатствам в друг град,но нека да опитам,пък ако не стане предполагам към края на годината пак ще има изпити за магистрати...
- mameto
- Нов потребител
Привет кандидатстващи колеги!
В последните постове откривам добрия колегиален тон, което ме радва! Имам много приятни спомени от форума за конкурса за административни съдии, където кипеше една приятна и активна предконкурсна дискусия-много полезна.
За жалост за мен там не ми достигна бала за града за който кандидатствах, а пък тези градове, за които ми стигаше бала, не бях заявила. Такъв конкурс, с такава голяма бройка места и съответно реални шансове, едва ли ще се повтори. Познавам хора, които благодарение на собствените си усилия успяха и са назначени.
Тук борбата ще е много по-тежка и шансовете далеч по-минимални, но все пак смятам да опитам пак. Материята е далеч по-тежка и необятна от административното право. Вие каква система имате при подготовката??? Повече теория или повече практика....Важно е да се концетрираме върху писмения, където е възможна обективност и съответно по-добър старт-устния си е късмет, благоразположеност на комисията и т.н....ако искат могат да разкъсат и най-блестящо подготвения кандидат. На устния за административни съдии с широка ръка раздаваха 6-ци, така че решаващ се оказа писмения.
В последните постове откривам добрия колегиален тон, което ме радва! Имам много приятни спомени от форума за конкурса за административни съдии, където кипеше една приятна и активна предконкурсна дискусия-много полезна.
За жалост за мен там не ми достигна бала за града за който кандидатствах, а пък тези градове, за които ми стигаше бала, не бях заявила. Такъв конкурс, с такава голяма бройка места и съответно реални шансове, едва ли ще се повтори. Познавам хора, които благодарение на собствените си усилия успяха и са назначени.
Тук борбата ще е много по-тежка и шансовете далеч по-минимални, но все пак смятам да опитам пак. Материята е далеч по-тежка и необятна от административното право. Вие каква система имате при подготовката??? Повече теория или повече практика....Важно е да се концетрираме върху писмения, където е възможна обективност и съответно по-добър старт-устния си е късмет, благоразположеност на комисията и т.н....ако искат могат да разкъсат и най-блестящо подготвения кандидат. На устния за административни съдии с широка ръка раздаваха 6-ци, така че решаващ се оказа писмения.
- ednaotvsicki
- Потребител
ednaotvsi4ki, радвам се да те видя в този форум! и аз си спомням форума от конкурса за административни съдии, беше наистина много ползотворен. стискам палци този път да успееш, и не мисли за това, че наистина ще много по трудно. Надявам се този конкурс да премине по обективен начин, както този за административни(аз поне съм с такова впечатление). Бъди уверена и покажи какво знаеш и можеш, имай самочувствие и незабравяй, че да си съдия, не е кой знае колко по- различно.
Чакам да се похвалиш с новата длъжност!!!!
Чакам да се похвалиш с новата длъжност!!!!
- maimundere
- Потребител
Благодаря ти maimundere за топлите подкрепящи думи-ех, навя ми приятни спомени от среднощните нищения на административноправни казуси !
Написа ли първото си решение? Как върви процеса? АПК поражда ли много въпроси, които не сме и подозирали при теоретичната подготовка /макар и тогава да бяхме разпънати от питанки/...
Ех, административното право ми се струва далеч по-обозримо пред необятните хоризонти и недостижими дълбини на гражданското право и процес....но ще го мъча, ей така за последно преди съвсем да затворят системата!
Лек ден и приятна почивка!
Написа ли първото си решение? Как върви процеса? АПК поражда ли много въпроси, които не сме и подозирали при теоретичната подготовка /макар и тогава да бяхме разпънати от питанки/...
Ех, административното право ми се струва далеч по-обозримо пред необятните хоризонти и недостижими дълбини на гражданското право и процес....но ще го мъча, ей така за последно преди съвсем да затворят системата!
Лек ден и приятна почивка!
- ednaotvsicki
- Потребител
Привет на всички във форума. Желая Ви успех. Колеги, ако някой има казус даван на предишните конкурси /за РС или ОС/, моля, нека го публикува.
- cobra_2
- Младши потребител
zdr
Колеги, ето един много "приятен и лек" казус, който можеше да се падне на непроведения писмен за пркурори, който би било добре да се обсъди като хипотези :
Казус
В началото на месец април 2006 г. ЕТ “Люси- Людмила Станоева” организирала разпространенине на периодичен печат на подвижен метален павилион, поставен в гр. София, бул. “Васил Левски” пред №64. Павилионът бил прикрепен към близкия стълб за улично осветление, посредством метална верига с катинар.
Появата му се отразила негативно върху търговската дейност, развивана от Емилия Драгоева. Затова, последната решила да отстрани павилиона. За целта се свързала със свой познат- Петьо Шаламанов, който разполагал с тежкотоварен автомобил, обяснила му, че от общината са й наредили да премести собствения си павилион на друго место и го помолила да й помогне с автомобила си в пренасянето му. Шаламанов се съгласил за това срещу сумата от 300 лв.
На 19.05.2006., около 6.00 ч. Драгоева отишла при павилиона, собственост на Станоева, счупила с камък катинара, с който бил закрепен към стълба и изхвърлила металната верига.Около 6.30 ч. Шаламанов заедно със двама свои приятели, пристигнали на адреса, натоварил показания му от Драгоева павилион в ремаркето на автомобила и го откарал, пак по молба на Драгоева, пред дома си.
До 19.05.2006. Драгоева не се поинтересувала за павилиона и не се разплатила за услугата, въпреки че Шаламанов многократно я издирвал, а тя се укривала. На същата дата Шаламанов предал павилиона като метални отпадъци, срещу сумата от 180 лв.
По сигнал на Станоева павилионът бил открит в пункта за вторични суровини от пристигналия дежурен полицейски служител от първо РПУ. Той иззел павилиона с протокол подписан от него, управителя и Станоева.
Въпроси:
1. Как трябва да се квалифицира поведението на Драгоева ?
2. Съставомерни ли са деянията на Шаламанов ?
3. Установява ли се вещ, която подлежи на отнемане в полза на държавата по реда на чл. 53 от НК и в случай, че отговорът ви е положителен-изяснете реда за това ?
4. Кой е органът и какъв е редът за образуване на досъдебното производство в конкретния случай ?
5. Законосъобразно ли е приобщен павилиона като веществено доказателство и може ли съставеният протокол за изземване да има значение за делото ?
6. Кое от посочените в казуса лица може да се конституира в производството в качеството на пострадал, граждански ищец и частен обвинител и за какви вреди може да претендира обезщетението ?
Казус
В началото на месец април 2006 г. ЕТ “Люси- Людмила Станоева” организирала разпространенине на периодичен печат на подвижен метален павилион, поставен в гр. София, бул. “Васил Левски” пред №64. Павилионът бил прикрепен към близкия стълб за улично осветление, посредством метална верига с катинар.
Появата му се отразила негативно върху търговската дейност, развивана от Емилия Драгоева. Затова, последната решила да отстрани павилиона. За целта се свързала със свой познат- Петьо Шаламанов, който разполагал с тежкотоварен автомобил, обяснила му, че от общината са й наредили да премести собствения си павилион на друго место и го помолила да й помогне с автомобила си в пренасянето му. Шаламанов се съгласил за това срещу сумата от 300 лв.
На 19.05.2006., около 6.00 ч. Драгоева отишла при павилиона, собственост на Станоева, счупила с камък катинара, с който бил закрепен към стълба и изхвърлила металната верига.Около 6.30 ч. Шаламанов заедно със двама свои приятели, пристигнали на адреса, натоварил показания му от Драгоева павилион в ремаркето на автомобила и го откарал, пак по молба на Драгоева, пред дома си.
До 19.05.2006. Драгоева не се поинтересувала за павилиона и не се разплатила за услугата, въпреки че Шаламанов многократно я издирвал, а тя се укривала. На същата дата Шаламанов предал павилиона като метални отпадъци, срещу сумата от 180 лв.
По сигнал на Станоева павилионът бил открит в пункта за вторични суровини от пристигналия дежурен полицейски служител от първо РПУ. Той иззел павилиона с протокол подписан от него, управителя и Станоева.
Въпроси:
1. Как трябва да се квалифицира поведението на Драгоева ?
2. Съставомерни ли са деянията на Шаламанов ?
3. Установява ли се вещ, която подлежи на отнемане в полза на държавата по реда на чл. 53 от НК и в случай, че отговорът ви е положителен-изяснете реда за това ?
4. Кой е органът и какъв е редът за образуване на досъдебното производство в конкретния случай ?
5. Законосъобразно ли е приобщен павилиона като веществено доказателство и може ли съставеният протокол за изземване да има значение за делото ?
6. Кое от посочените в казуса лица може да се конституира в производството в качеството на пострадал, граждански ищец и частен обвинител и за какви вреди може да претендира обезщетението ?
- antoniaaatanasova
- Младши потребител
Колеги,мислите ли,че може да има посредствено извършителство на Шаламанов,който се намира в грешка по см. на чл.14 от НК???
- mameto
- Нов потребител
мисля, че е налице кражба при посредствено извършителство, а Ш-ов във всички случаи действа без умисъл, от друга страна Драгоева не действа с присвоително намерение...... Тя какво престъпление върши тогава? Повреждане, унищожаване?
- Mar4elo
- Младши потребител
в казуса е написано,че поставянето на павилиона се отразява зле на търговията на Драгоева-затова смятам,че с преместването на павилиона ,тя нанася имотна вреда на конкурента си.Освен това ,за измамата е характерен и допълнителен субективен признак-специална користна цел-деецът да набави за себе си или другиго имотна облага.
- aa123
- Младши потребител
АЗ ще продължа с наказателния казус. По никакъв начин не виждам измама - къде е "противоправното мотивиране" така характерно за изпълнителното деяние?
Чл. 209. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода до шест години.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който със същата цел използва заблуждението, неопитността или неосведомеността на някого и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва с лишаване от свобода до три години.
Какво мислиш аа123?
Чл. 209. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода до шест години.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който със същата цел използва заблуждението, неопитността или неосведомеността на някого и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва с лишаване от свобода до три години.
Какво мислиш аа123?
- Mar4elo
- Младши потребител
изпълнителното деяние-е възбуждане на заблуждение-т.е.създаване на неверни представи в друго лице/в Шаламанов-че павилиона е нейн/.Заблуден,той върши на свой ред имуществено разпореждане-премества павилиона-без по никакъв начин да се ангажира с участие и отговорност в измамата.Вследствие на това негово разпореждане се стига до имотна вреда за собственика на павилиона и съответно до имотна облага за Драгоева.
- aa123
- Младши потребител
|
|