- Дата и час: 26 Ное 2024, 02:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
съдия по вписванията
|
|
Някои знае ли дали в свидетелството за съдимост трябва изрично да е посочено, че е за конкурс за съдия по вписванията. Ако пише само, че е за конкурс по ЗСВ без да се уточнява съдия по вписванията?
- svetlomira
- Младши потребител
svetlomira написа:Някои знае ли дали в свидетелството за съдимост трябва изрично да е посочено, че е за конкурс за съдия по вписванията. Ако пише само, че е за конкурс по ЗСВ без да се уточнява съдия по вписванията?
Да необходимо е задължително в свидетелството да е вписано, че е за конкурс за съдии по вписванията. Това е споменато в заявлението, което се подава за участие. Освен това преди около месец в конкурса за помощник-нотариуси са връщали хора точно поради такива дребни на пръв поглед недостатъци.
- MAILIN
- Младши потребител
Колеги, смятате ли че конкурса е нагласен? Когато си заверявах пред нотариус документите той ми спомена че вече имало предварително набелязани хора, които ще спечелят. А и факта че може да се кандидатства само за един Районен съд е доста съмнителен.
- MAILIN
- Младши потребител
Винаги има такива съмнения. В последствие те се превръщат във факт/ и аз не искам да съм черноглед, но../ . Няма никаква логика в това да се кандидатства за един съд, но ето че е така. В част от съдилищата са обявени по две места и когато се обадих в МП те ми казаха, че мога да кандидатствам само за ЕДНОТО място, аз попитах за кое от двете "какичката" отсреща ми затвори телефона. Аз пак си мисля за този член 160, ал.6, от ЗСВ, пък и за алинея 5????. Дано като преглеждат документите и допускат до конкурса да са ги взели предвид и да ни уведомят поне да не се мъчим. Ох мечти, мечти.
- titin
- Потребител
При положение, че в закона няма изискване за юр. стаж трябва ли да удостоверяваме такъв при подоване на документите? колегите са прави, че това са разходи за заверка.
- svetlomira
- Младши потребител
svetlomira написа:При положение, че в закона няма изискване за юр. стаж трябва ли да удостоверяваме такъв при подоване на документите? колегите са прави, че това са разходи за заверка.
днес беше последния ден от срока, дано сте подали!
- andronika
- Потребител
Аз подадох днес, не съм давала никакви копия от документи, удостоверяващи стаж. Имаше и други кандидати, чаках на опашка.
И за капак май като дата на декларациите писах 2006 година, че все още ги бъркам.
И за капак май като дата на декларациите писах 2006 година, че все още ги бъркам.
- neregistrirana
- Потребител
MAILIN написа:Колеги, освен посочената нормативна уредба от какви други източници смятате да се подготвяте?
опитвам се да намеря актуални лекции, но засега безрезултатно .
- andronika
- Потребител
Някой от форума може ли да посочи литература за подготвяне
andronika написа:MAILIN написа:Колеги, освен посочената нормативна уредба от какви други източници смятате да се подготвяте?
- ESMnova
- Младши потребител
Re: Някой от форума може ли да посочи литература за подготвя
ESMnova написа:andronika написа:MAILIN написа:Колеги, освен посочената нормативна уредба от какви други източници смятате да се подготвяте?
- ESMnova
- Младши потребител
Хайде няма ли коментари по темата? Нима тази длъжност не е достойна като съдийската или прокурорската?
- ESMnova
- Младши потребител
ESMnova написа:Хайде няма ли коментари по темата? Нима тази длъжност не е достойна като съдийската или прокурорската?
Няма недостойна професия, по - скоро има недостойни хора, които с действията си петнят името на длъжността която заемат. За мен тази длъжност е идеалната за момента и най-доброто на което мога да се надявам. Моля се да успея! От малък град съм и съм по майчинство има обявена щатана бройка за родният ми град, така идеално ще съчетавам семейните си и професионални задължения. Не желая да съм прокурор или съдия/поне на този етап/, защото отговорността е голяма и не съм сигурна дали ще успея да се представя достойно в професионален план. Докато съдия по вписванията е една сравнително платена и не много сложна професия. Какво е вашето мнение?
- MAILIN
- Младши потребител
Наистина работата е добра или лоша зависимост от това как ние ще си я направим. Но най – важното според мен е силното желание и непрекъснат стремеж към усъвършенстване това, с което се занимаваме. Работата на съдия по вписванията въобще не е лоша, а за хората като мен от малките градове, тази работа е даже идеална. До сега не съм се явявал на такъв конкурс, за това ще помоля, ако някой от вас има опит нека да разкаже как минава. Дали въпросите на теста ще са от конспекта или ще включват и такива извън него
- Krisho
- Младши потребител
За подготовката - намерете си книгите на Людмила Тенева "Практически аспекти на вписванията" и "Вписвания на ипотеки" на издателство "Фенея" от 2004. Авторката е съдия по вписванията и ръководител на службата по вписванията в София. Книгите са добри - с коментари, образци на документи и съдебна практика.
Има едно книжле което се казва "Актуални проблеми на нотариалната практика" на издателство Сиби. Там се разглеждат някои проблеми по противоречива практика и смятам че също ще е полезно за бъдещи съдии по вписванията.
Има едно книжле което се казва "Актуални проблеми на нотариалната практика" на издателство Сиби. Там се разглеждат някои проблеми по противоречива практика и смятам че също ще е полезно за бъдещи съдии по вписванията.
Последна промяна dgeorgiev на 24 Яну 2007, 13:01, променена общо 1 път
- dgeorgiev
- Потребител
Аз лично смятам че теста като писмен изпит е много по-обективен от разрешаването на казус, за който няма критерии за обективно оценяване. Дано на устния изпит няма "задкулисни договорки". За съжаление има май някакви предварително индикации за това.
Тази Сабрие Сапунджиева (зам.-министър и председател на комисията за конкурса) е печално известна от миналогодишният конкурс за частни съдебни изпълнители. Тогава имаше директни обвинения към нея за унижаващо отношение към кандидати по време на изпита и съмнения за нагласени резултати. Въпреки скандала и медийния отзвук сега пак са я сложили да "командва парада". Какво да се прави-политика
Тази Сабрие Сапунджиева (зам.-министър и председател на комисията за конкурса) е печално известна от миналогодишният конкурс за частни съдебни изпълнители. Тогава имаше директни обвинения към нея за унижаващо отношение към кандидати по време на изпита и съмнения за нагласени резултати. Въпреки скандала и медийния отзвук сега пак са я сложили да "командва парада". Какво да се прави-политика
- dgeorgiev
- Потребител
Не се и съмнявам , че за някой места вече има сигурни кандидати. Аз се надявам за малките градове да не е така. Има някаква надежда като се има предвид че в такива градчета хората нямат особено големи "връзки" и възможности за осъществяване на активен подкуп.
- MAILIN
- Младши потребител
Аз лично смятам, че едва ли ще има нагласени работи или " случайни съвпадения " , иначе не бих се пробвала. Мисля, че всичко ще си зависи от това как ще се представиш на теста най-напред, а след това и на устния изпит разбира се, нали комисията не решава еднолично, пък и нали вече сме европейци, значи трябва да мислим по малко по-различен начин от досегашния. А относно коментарите, че това е една добре платена длъжност, все пак знае ли някой колко е заплатата?????
- ESMnova
- Младши потребител
90% от заплатата на Районен съдия.
А за това дали изпита е бил обективен ще си говорим пак като мине
Аз лично няма да се явявам, защото тази длъжност не ми е интересна, а и мисля че не е добре заплатена, но желая успех на хората които ще се пробват.
А за това дали изпита е бил обективен ще си говорим пак като мине
Аз лично няма да се явявам, защото тази длъжност не ми е интересна, а и мисля че не е добре заплатена, но желая успех на хората които ще се пробват.
- dgeorgiev
- Потребител
MAILIN написа:Не се и съмнявам , че за някой места вече има сигурни кандидати. Аз се надявам за малките градове да не е така. Има някаква надежда като се има предвид че в такива градчета хората нямат особено големи "връзки" и възможности за осъществяване на активен подкуп.
Практиката да се назначават "свои" хора в случая не е свързана толкова с материален интерес, а по-скоро с т.нар. "разпределение на властови капацитет"- нещо, което една партия, с която горепосочената уважаема зам-мин. Сабрие Сапунджиева е свързана, упражнява успешно от доста време.
За сега толкова, че пак навлязохме в политиката, а това е юридически форум.
- dgeorgiev
- Потребител
|
|