начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

спор за граници

Казуси за недвижими имоти

спор за граници

Мнениеот km » 06 Юни 2005, 09:43

Здравейте колеги,
Имам следния имотен казус:
Клиента ми, през 1997г е получил с дарение недвижим имот от трето лице. Ня-колко години по-късно обаче след като се вглежда в скицата на имота открива че съ-седът му е построил своят гараж не само на имотната граница, а и около 5 метра на-вътре в неговият имот. Гаражът е построен през 1982-3 година – без съгласие на пра-водателя на моят клиент и без разрешение за строеж или други строителни книжа.
РДНСК бе сезирана, но се оказа че гаражът е незаконен, но търпим и не може да бъде съборен.
След проверка на плановете в общината се оказа че гаражът е отразен на нови-ят план на селото от 1995г но и двата имота се водят с неуредени регулационни от-ношения. Ясно личи и по стария и по новия план че границата на имота не е премест-вана.
Въпросът ми е следния – тъй като по административен ред е изчерпана защита-та, имам ли основание да водя иск по чл.108 от ЗСоб за тези завладени от съседа 5 метра и може ли той да се позове на изтекла придобивна давност ?
km

Re: спор за граници

Мнениеот sunny » 07 Юни 2005, 19:38

Придобивна давност не може да има, тъй като част от имот не е могъл да се придобива по давност при действието на ЗТСУ.Можете да водите иск по чл.109 от ЗС за премахване на гаража, освен ако не е налице непълнота или грешка в кадастралната основа, в който случий имате на разположение чл.53 от ЗКИР. Какво значи нуередени регулационни отношения?
sunny
Младши потребител

Мнениеот scribtor » 08 Юни 2005, 01:32

А сега по ЗУТ? - при тази неуредена регулация, съседа има ли право да поиска промяна на регулацията по имотни във ваша вреда? Ей хора, помислете преди да заведете дело. Изобщо не разбирам проблема - гаража ли ви пречи или искате от земята на съседа. Със 108 ЗС май няма да стане. А за 53 от ЗКИР - деликатна работа - има ли грешка или непълнота в КО?...А това, че РДНСК ви е казала, че гаражът е търпим, изобщо не означава че е такъв. И като е незаконен, как е нанесен в какастъра през 95г. - нещо липсва! Малко неграмотно нописано, от моя страна, ама на бързо и без скица - толкова. Иначе, казусът е хубав....;-)...
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот km » 08 Юни 2005, 17:35

клиентът ми си иска земята и гаражът му пречи. защо да не стане със 108 ЗС? и в общината и в РДНСК не казват - тъй като постройката /гаража/ е преди 1987г не може да я съборим, обърнете се към съда - имате имотен спор ?!? каквото и да значи това. съседа може да иска ПУП по имотни граници, но ние никога няма да се съгласим това да стане и той не може да го направи. дайте ми ел.поща и ще ви изпратя скицата. гаражът е построен през 1982г 5 метра навътре в нашият имот от към улицата. после минават и заснемат границите и в новия план /от 1995/ гаражът фигурира.
km

Мнениеот Александра » 09 Юни 2005, 09:57

Най-вероятно ще ви направят възражение за изтекла давност.
Александра

Мнениеот Александра » 09 Юни 2005, 10:00

За иска, имах предвид.
Александра

Мнениеот km » 09 Юни 2005, 11:28

исковете за собственост не се изсрочват по давност! но не мога да
вода иск по чл.109а ЗС тъй като имотите са в регулация. остава чл.108
но какво и как да го искам ??? или пък иск по ЗУТ ??? дайте идеи...
km

Мнениеот Александра » 09 Юни 2005, 11:47

Така е, сбърках. Мисля, че трябва да бъде обикновен установителен иск за собственост.
Александра

Мнениеот sunny » 09 Юни 2005, 14:11

Да разбирам ли, че имотната граница не съвпада с регулационната и сметките по регулация не са уредени? Срокът по § 6 от ПР на ЗУТ изтече отдавна. Ако правилно съм Ви разбрала, не можете да попречите на съседа да иска изменение на ПУП по имотни граници.
sunny
Младши потребител

Мнениеот km » 09 Юни 2005, 15:48

не може да е обикновен установителен иск, а ОСЪДИТЕЛЕН щото си искаме
земята. въпроса е по 108 или 109 от ЗС или по ЗУТ да караме иска ?
km

Мнениеот scribtor » 09 Юни 2005, 23:09

Ако съседа ви има право да иска ПУП по имотни граници, не му трябва вашето съгласие - прави се и без вас §8 ПЗР на ЗУТ. Особена хипотеза на изменение на ПУП, различна от основанията посочени в чл. 134 ЗУТ.
Иначе това за скицата - не ми се занимава с пощата/откровен съм, сори/.Тук пиша само за кеф, надявам се да проявиш разбиране.
Аватар
scribtor
Потребител

Назад към Имотни казуси