начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

'чл.614ал.2 ТЗ

Казуси за недвижими имоти

'чл.614ал.2 ТЗ

Мнениеот Иван » 12 Май 2005, 09:28

Колеги, въпроса ми е интересен за мен, надявам се и за вас. Може ли съпругът-нетърговец да отдаде под наем една втора идеална част от сграда на съпруга-търговец, ако тази сграда се използва за търговската дейност? Една важна подробност-сградата по нотариален акт е записана на двамата съпрузи и не е включена в баланса на търговското предприятие. И какво е според вас действието на посочения текст от ТЗ-само по отношение на имуществото на ЕТ в производството по несъстоятелност, или тя има принципно действие-и извън това производство?
Иван

Re: 'чл.614ал.2 ТЗ

Мнениеот syn4oto » 12 Май 2005, 11:04

???????
syn4oto

Мнениеот Иван » 12 Май 2005, 13:16

Какво ??????? Нещо неясно ли има?
Иван

Мнениеот cinderella » 12 Май 2005, 13:56

Не виждам пречки да се отдаде 1/2 ид. част от сграда, но въпросът е в това, че наемодателя ще трябва да заплаща ДОД върху наема. Може би имате нужда от такъв договор поради специална цел, тъй като в общия случай - знаете, ЕТ и съпруга-съсобственик (във вашия случай) са едно и също лице, не може да сключва договор сам със себе си, а и е излишно, просто за дейността си ползва собственото си помещение. За разлика от дружеството, което дори да е еднолично, лицата са две различни, и такъв договор за наем е уместен - намалява печелбата, основание е за юр. лице да обитава сградата ... Договорът за наем е неформален, така че ако не ви се плащат данъци, съпругът-ЕТ може просто да ползва цялата сграда без да подписва излишни договори.
И, категорично, ал. 2 на чл. 614 се прилага единствено за целите на определяне на масата на несъстоятелността.
cinderella

Мнениеот Иван » 12 Май 2005, 14:50

1.Съпругът ЕТ няма да договаря сам със себе си, а със съпруга-нетърговец. Целта им е да отчетат разходи с цел намаляване на печалбата. Разбира се за сметка на това ще има увеличаване на ДОД.
2.Относно чл.614 ал.2 ТЗ -не знам откъде идва вашата категоричност, при положение че именно от този текст в старата му редакция ОСГК в ТР №2 от 2001г прави редица изводи за самостоятелността на дейността на търговеца, отговорността му с имуществото, включително със СИО. Аз мисля, че разширителното тълкуване в случая ще е уместно, защото несъстоятелността е крайна фаза в същесвуването на търговеца, която конкретизира неговото имущество и неговата отговорност. А това имущество и отговорност съществуват и ПРЕДИ несъстоятелността. Тя просто реализира отговорността му и правата на кредиторите. Във фазата на реална търговска дейност търговеца има същото имущество и отговорност принципно. Още повече, също с оглед на самостоятелния характер въобще на ЕТ и неговото предприятие с оглед печалба, търговски риск и т.н., ако тази сграда-СИО, търговеца използва именно за своята дейност и печалба, нормално е да овъзмезди другия съпруг. Смисъла на СИО е общото ползване за нуждите на семейството, които не включват търговската дейност на единия съпруг. Сходна е логиката, когато другия съпруг работи при съпруга си едноличен търговец и получава заплата от него-сходна, защото предоставя труда си, а не вещи.
Мисля си и нещо друго-ако се мине през процедура по прекратяване на СИО по реда на чл.26 СК-тогава на още по-голямо основание съпруга нетърговец ще може да отдаде под наем на съпруга-ЕТ собствената си една втора идеална част от сградата. В случая важното обстоятелство за прекратяване режима на СИО ще бъде именно развиването на търговска дейност в тази сграда.
Иван

Назад към Имотни казуси