начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Наследство

Казуси за недвижими имоти

Наследство

Мнениеот dari_444 » 08 Май 2005, 12:20

Здравейте! Баща ми наскоро почина, а брат ми преди 2 години. Кои са наследниците на баща ми при условие, че брат ми остави 2 пълнолетни деца и жена след себе си? Какви са дяловете между наследниците?
dari_444

Re: Наследство

Мнениеот sunny_75 » 08 Май 2005, 12:59

Имуществото на баща Ви се поделя както следва: 1/2 за Вас и 1/2 за всички наследници на брат Ви, т.е. за децата му и вдовицата му заедно има такава част, каквато и за Вас. Тяхната обща 1/2 се поделя помежду им и не засяга Вашата половина. Друг би бил въпросът, ако баща Ви е оставил завещание. Тъй като не сочите наличието на такова обстоятелство, не го разглеждам в отговора.
sunny_75

Мнениеот закс » 08 Май 2005, 14:48

Все пак има значение дали майка Ви е жива. Тогава Вие, майка Ви и наследниците на брата (децата му) ще наследят по една трета от имуществото на баща Ви. Обръщам внимание, че вдовицата на брата не наследява - вж. чл.10, ал.1 от Закона за наследството.

[%sig%]
закс

Мнениеот krasi » 10 Май 2005, 22:00

Наследници на баща ти са : преживялата му съпруга/майка ти/,която ще наследи част равна на частта на всяко дете.Дела на баща ти от имуществото е 1/2,което след неговата смърт се разделя на три/на майка ти ,на теб и на починалият ти брат ,който ще бъде наследен от своите деца/."по коляно"/,

дял на баща ти: 1/2 : 3 = 1/6

дял на майка ти: 1/2+1/6 = 4/6
ти имаш : 1/6
дела на брат ти от 1/6 се поделя между децата му : 1/6: 2= 1/12 за всяко дете

майка ти- 4/6дял
ти имаш -1/6дяр
двете деца на брат ти-общ дял 1/6

Успех!!!
krasi
Нов потребител

Назад към Имотни казуси