начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Продажба на жилище

Казуси за недвижими имоти

Продажба на жилище

Мнениеот Rumiana » 04 Апр 2005, 15:15

Здравейте!
Въпроса ми е следния:
Ако продам жилището си, което съм закупила преди 1 година и купя ново жилище трябва ли да плащам данъци върху сумата за която съм продала имота.
Rumiana

Re: Продажба на жилище

Мнениеот kiarra » 05 Апр 2005, 15:23

Да,дължиш данък по ЗОДФЛ,но данъчната основа при продажба на недвижимо имущество е разликата между продажната и по-високата от фактическата и актуализираната цена на придобиване на това имущество,т.е. ако го продадеш за толкова,за колкото си го купила,фактически няма да дължиш данък.

За справка виж следните текстове от ЗОДФЛ :
чл.10,т.7 : Подлежат на облагане доходите, произхождащи от:
7. продажба и замяна на недвижимо имущество, пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства;

Чл.12. (1) Не подлежат на облагане :
1. доходите от продажба или замяна на:
а) апартамент, къща или вила, включително прилежащата земя, при условие, че са били основно жилище на продавача не по-малко от три години преди продажбата или замяната;
б) до два недвижими имота, които не са основно жилище на продавача, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако времето между придобиването и продажбата или замяната е повече от 5 години;
( доколкото разбирам от въпроса ти май не попадаш в тези случаи )

Чл.24. (1) Данъчната основа при продажба или замяна на недвижимо имущество е разликата между продажната и по-високата от фактическата и актуализираната цена на придобиване на това имущество.
(3) При определяне на актуализираната цена на придобиване на имущество по ал.1 и 2 се прилагат разпоредбите на чл.33, ал.1 от Закона за местните данъци и такси. (,т.е. данъчната оценка).
kiarra

Мнениеот Галина » 05 Апр 2005, 19:52

Зависи каква сума ще бъде вписана нотариалния акт на новозакупеното от вас жилище.
Галина

Мнениеот monteskio » 05 Апр 2005, 21:34

Румяна,
За да избегнеш различните възможни тълкувания направи следното.Дари апартамента си на познат, а след това надареният да го продаде - при продажба на дарено имущество данък не се дължи.

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Румяна » 06 Апр 2005, 16:43

Благодаря много на всички.
Мисля последния вариант да ползвам - с дарението на жилището.
Румяна

Назад към Имотни казуси