начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Данък-наследство

Казуси за недвижими имоти

Данък-наследство

Мнениеот Тодоров » 30 Яну 2004, 23:29

Откривам темата под такова заглавие с надеждата, че тук няма да бъде разглеждан само моят казус, но и всичко, което попада в рубриката.
Като начало бих искал да представя казус, който може да се окаже интересен за някои от вас и много полезен за мен самия, за което предварително Ви благодаря.
Подтема: казус1: Има ли давност и какъв риск поема всеки, който не плати данъка навреме с цел пълното му избягване ?
Подтема: казус2: Как стои въпросът с придобиването на наследство от чужд гражданин
Случай ....
Преди 3 г. почина баща ми - единственият член на семейството с българско гражданство. Аз, брат ми и майка ми сме чуждестранни граждани с постоянно местопребиваване в България.
Имам следните два въпроса:
1. Не съм платил данък наследство и чакам да изтече 5г. период, за да стане той неизискуем. Възможно ли е наистина да не го платя с изтичането на този срок и ще придобием ли със наследения имот без данък ? Какви рискове бих могъл да очаквам ?

2. Необходимо ли е да предприема някакви действия, за да продължим да живеем в апартамента и да имаме право на собственост, след като и тримата сме чужди граждани ? Крайният вариант е да взема българско гражданство, но не бих искал поради три причини:
а. свързано е с отказване от настоящето ми гражданство
б. не чувствам, че да отида в казармата за мен ще е "чест и дълг"
в. много разходи

Не искам да обидя никого. Търся професионален правен съвет.
Тодоров

Re: Данък-наследство

Мнениеот donna2 » 31 Яну 2004, 11:32

Разбирам че не сте платили данък наследство ,но декларация в данъчното подадохте ли ? Като изтече давностният срок можете спокойно да направите на данъчните едно възражение за изтекла давност и да не платите /интересно как не са ви усетили /
Ако имота е само апартамент няма проблем със собственоста -защото 3г. срок за прехвърляне на собственоста от чужденец към местно лице касае случая котато в наследството има земя или гори ,в случая това е апартамент /поне така разбрах/
donna2
Потребител

Мнениеот stavrev » 31 Яну 2004, 15:33

В данъчното получават от общината през определен период от време данни за лицата,които са починали.Така че там сигурно вече знаят,че баща ти е починал. Обаче не вярвам ,че ще започнат да те търсят ,затова че не си декларирал ,но все пак...Между другото няма да зле да декларираш наследството, ако апартамента има дан.оценка по-малка от 15000 лв.Тогава наследството не се облага с данък.
Относно апартамента,права е donna2,че няма от какво да се притесняваш.
stavrev
Потребител

Мнениеот antont » 03 Фев 2004, 13:06

Благодаря. Вече се чувствам по-спокоен. А за имота - ще изчакам да му падне данъчната оценка и ще подам декларация..
antont
Нов потребител

Назад към Имотни казуси