начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Наследство- как да спася имотите

Казуси за недвижими имоти

Наследство- как да спася имотите

Мнениеот Роберт » 04 Ное 2003, 11:57

Преди 6 години учредих право на ползване заедно и поотделно на моите родители на няколко имота. Майка ми почина, аз и баща ми сме й наследници. Баща ми не може да ръководи имотите сам и е под влиянието на други хора. Как бих могъл да отменя даденото му от мен право на ползване и какви са ми правата и възможностите да си върна имотите. Какво ми се полага по закон като наследник в този случай?
Роберт

Re: Наследство- как да спася имотите

Мнениеот Е » 04 Ное 2003, 13:45

Правото на ползване е ограничено вещно право, лично по характер -ненаследимо и неотчуждимо. Може да бъде отменено само при отказ на носителя, този, в чиято полза е учредено. То се погасява със смъртта на ползвателя. Правото на ползване не е право на разпореждане - титулярът на това право не може да продава имота, нито да извършва каквито и да било действия на разпореждане с него. Такива извършва единствено собственикът.
Е

Мнениеот slu4aen_007 » 04 Ное 2003, 14:20

Zakon za sobstwenostta
59. Правото на ползуване се погасява със смъртта на ползувателя, ако то не е учредено за по-кратък срок.(zawisi kak ste go u4redili)

61. Собственикът може да иска от съда да прекрати правото на ползуване, ако ползувателят, въпреки отправеното му предупреждение, продължава да си служи с вещта по начин, който застрашава същата с разрушаване или със значително повреждане, ако нарушава своите съществени задължения или ако съществено променя вещта.
Posywetwaite se s adw. koi sa съществени задължения i dali se izpylnqwat.Баща Wи не може да ръководи имотите сам, a nqkoi ot съществениte задължения sa i za prawni deistwiq, oswen materialnite.Opredeleno moje da se raboti po towa.
Druga wyzmojnost razwalqne po 87 (4) ZZD!

POsledna-
4l. 59 (3) ot ZS - Правото на ползуване се погасява и с погиването на вещта, а също и ако не се упражнява в продължение на 5 години.
slu4aen_007

Мнениеот slu4aen_007 » 04 Ное 2003, 14:38

W/u imotite, w/u koito samo maika wi e imala u4redeno prawo na polzwane mojete da uprajnqwate we4e napylno(t.e. oble4eno) sobstwenostta si, kato wladeem, polzwame i razporejdame .
Samata neq e nasledqwate kato naslednik ot parwi red zaedno s ba6ta wi-porawno ako ste 1 dete na mama i na tatko.
slu4aen_007

Мнениеот Роберт » 04 Ное 2003, 16:53

Интересува ме как мога да спася това на което имам право по закон. Баща ми е под влиянието на други хора- и жена включително. Просто искам да си спася това което съм дал- право на ползване на двамата родители- заедно и поотделно- на имоти които са ми наследство. Презумцията ми е, че имам две деца, които ще бъдат ощетени , а и смисъла на живота ми се губи, защото не съм искал нищо за себ е си !
Роберт

Мнениеот Недотам правоспособен » 04 Ное 2003, 16:59

Баща Ви не може да прави нищо друго с имота, освен да го ползва. Не може да го прехвърля или да го разрушава.
Недотам правоспособен

Мнениеот Роберт » 04 Ное 2003, 18:27

Когато се учреди право на ползване, има ли ползвателя право на материалните облаги?
Роберт

Мнениеот Недотам правоспособен » 04 Ное 2003, 18:32

Има - наеми, добиви и т.н. Вие не искате ли баща Ви да ги ползва?
Недотам правоспособен

Мнениеот Роберт » 04 Ное 2003, 18:36

като ползвател на недвижим имот имам ли право да го отдавам под наем и да взимам съответните облаги от него
Роберт

Мнениеот Недотам правоспособен » 04 Ное 2003, 18:46

Имаш, щом си ползвател.
Недотам правоспособен

Мнениеот Роберт » 04 Ное 2003, 18:58

какво гласи чл.87 от ззд
Роберт

Мнениеот Недотам правоспособен » 04 Ное 2003, 19:05

Гласи, че когато едната страна не изпълнява договора, другата може да го развали. За недвижими имоти това става по съдебен рад.
Недотам правоспособен

Мнениеот benzi » 12 Дек 2003, 11:50

Дайте по-вече информация по случая?Поздбав - http://lex.bg/members/benzi/.
benzi
Младши потребител

Назад към Имотни казуси