начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Проблем с кадастрална схема.

Казуси за недвижими имоти

Проблем с кадастрална схема.

Мнениеот akvarna » 26 Яну 2017, 23:34

Здравейте пиша във темата тъй като на скоро се сбълсках със неприятен казус от , който все още не мога да намеря конкретен отговор и най-безболезен начин за завършването му. Около коледа на 2016 година попадна на обява за етаж от къща в гр.Варна като за продажба беше 70 кв.м( поне толкова ми казаха) първи етаж от къща , в последствие на сделката с продавача се уговорихме да закупя от него също така и 100 кв.м идеални части от 480 кв.м парцел , както и сутеренен етаж , тьй като отделянето на сутеренният етаж бе трудна процедура изискваща време с което продавачът ми не разполага. След направена справка в АГКК(кадастъра) стана ясно следното , че в кадастралният план парцела от 480 кв.м е разделен , къщата която е построена е близнак със общ зид , документ за делба на двата парцела не сме намирали нито в архив нито някъде е упоменато подобна делба , факта е , че двата имота се водат на два адреса 3 и 3А и има ограда по-между си , във старият териториален план парцела със съседната къща е един. Във кадастъра обаче се водят два парцела , което не отговаря на нотариалните актове и делбата на по-голям парцел още от 59 година , от геодезистката фирма ми обясниха , че за да може да се изкара схема и скица на имота ще трябва той отново да се обедини..... Въпросът ми е следният , тъй като продавача , не е в много добри отношения със съседите си , има ли вариант тъй като документите събрани до момента показват , че парцела е един той да бъде обединен , както показват нотариалните актове и старият териториален план без те да бъдат уведомени поради факта , че реално те нямат за какво да спорят , това което ние правим е да оправим в крайна сметка и техните документи за в бъдеще , знам че варианта е да се мине през съд ако не успеем да вземем съгласие от тях , но дали не съществува на база на събраните документи това нанасяне да се случи без тяхното уведомление. Благодаря предварително за отговора и ако има нещо , което е останало неясно ще се опитам до колкото мога да допълня.
akvarna
Нов потребител

Re: Проблем с кадастрална схема.

Мнениеот teogeo » 27 Яну 2017, 00:10

akvarna написа:Здравейте пиша във темата тъй като на скоро се сбълсках със неприятен казус от , който все още не мога да намеря конкретен отговор и най-безболезен начин за завършването му. Около коледа на 2016 година попадна на обява за етаж от къща в гр.Варна като за продажба беше 70 кв.м( поне толкова ми казаха) първи етаж от къща , в последствие на сделката с продавача се уговорихме да закупя от него също така и 100 кв.м идеални части от 480 кв.м парцел , както и сутеренен етаж , тьй като отделянето на сутеренният етаж бе трудна процедура изискваща време с което продавачът ми не разполага. След направена справка в АГКК(кадастъра) стана ясно следното , че в кадастралният план парцела от 480 кв.м е разделен , къщата която е построена е близнак със общ зид , документ за делба на двата парцела не сме намирали нито в архив нито някъде е упоменато подобна делба , факта е , че двата имота се водат на два адреса 3 и 3А и има ограда по-между си , във старият териториален план парцела със съседната къща е един. Във кадастъра обаче се водят два парцела , което не отговаря на нотариалните актове и делбата на по-голям парцел още от 59 година , от геодезистката фирма ми обясниха , че за да може да се изкара схема и скица на имота ще трябва той отново да се обедини..... Въпросът ми е следният , тъй като продавача , не е в много добри отношения със съседите си , има ли вариант тъй като документите събрани до момента показват , че парцела е един той да бъде обединен , както показват нотариалните актове и старият териториален план без те да бъдат уведомени поради факта , че реално те нямат за какво да спорят , това което ние правим е да оправим в крайна сметка и техните документи за в бъдеще , знам че варианта е да се мине през съд ако не успеем да вземем съгласие от тях , но дали не съществува на база на събраните документи това нанасяне да се случи без тяхното уведомление. Благодаря предварително за отговора и ако има нещо , което е останало неясно ще се опитам до колкото мога да допълня.

Това "бърникане" по КК няма как да се случи с новите промени в ЗКИР, без да бъдат уведомени и съседите.
Хубавото тук е, че преди се искаше АНГ, а сега се изисква изричното възражение на заинтересовано лице.
Колкото и да са им лоши отношенията, ако знаят, че е така, защо да възразяват? Възразят ли, отваря се пътят към иск по чл. 54/2 от ЗКИР, който те (съседите) ще изгубят със сигурност, ако всичко е така както казвате.
Кой ще се втурне да води дела и да се набутва с един кош пари, ако знае, че е крив, независимо от лошите отношения?
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот akvarna » 27 Яну 2017, 17:34

Здравейте благодаря ви за бързият и логичен отговор. Работата е там , че имота всъщност в документи се води на два букви а и б 3659 мисля а и б , така е нанесен в териториалният план и във кадастър , от което би следвало , че за да се нанесе така най-вероятни има делба нали така ? Работата е там , че не можем да намерим подобен документ в архива поне до сега надявам се следващият път да имам по-голям късмет и по азбучника и имената да бъде намерена подобна делба и чрез нея вече да бъде доказано , че даденият имот през времето е бил разделен от някой , въпреки , че в последният нотариален акт отново е записано 100 кв.м ид.ч от парцел с площ от 480 кв.м ид.ч , който е съставен от двете къщи и следва да бъде общ или обединен.
akvarna
Нов потребител

Мнениеот teogeo » 28 Яну 2017, 00:53

akvarna написа:Здравейте благодаря ви за бързият и логичен отговор. Работата е там , че имота всъщност в документи се води на два букви а и б 3659 мисля а и б , така е нанесен в териториалният план и във кадастър , от което би следвало , че за да се нанесе така най-вероятни има делба нали така ? Работата е там , че не можем да намерим подобен документ в архива поне до сега надявам се следващият път да имам по-голям късмет и по азбучника и имената да бъде намерена подобна делба и чрез нея вече да бъде доказано , че даденият имот през времето е бил разделен от някой , въпреки , че в последният нотариален акт отново е записано 100 кв.м ид.ч от парцел с площ от 480 кв.м ид.ч , който е съставен от двете къщи и следва да бъде общ или обединен.

Тц... масова грешка е при изработването на КК в един парцел, в което има две сгради-близнаци, и дворът е разделен с ограда, при заснемането заради тази ограда да вкарат в КК като два отделни поземлени имота.
Кадастърът е пълен, ама ПЪЛЕН с грешки. Тук, по нашия район са срали мъжката. И в Севлиево/Габрово, Монтана/Враца и комай навсякъде също е ужас. Ако Ви разправя как е протекло изработването на КК и КР по ЗКИР, ще Ви се завие свят. Що пара се накраде от наши и ваши...
Аватар
teogeo
Активен потребител

Назад към Имотни казуси