начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Могат ли да ме лишат от наследство ?

Казуси за недвижими имоти

Могат ли да ме лишат от наследство ?

Мнениеот tierisch » 17 Авг 2016, 14:50

Пиша от името на браточетка ми с молба за отговор.Братовчетка ми има брат и един апартамент при живи родители. Те обаче постоянно и натякват ,че апартамента ще остане за брат и един ден. Могат ли да и го продадат чрез покупко продажба и тя да не разбере нищо. А тази сделка може ли да се развали в съда след време.Моля за мнение и какво може да се направи.
tierisch
Нов потребител

Re: Могат ли да ме лишат от наследство ?

Мнениеот borovinka » 17 Авг 2016, 14:59

Докато са живи родителите й могат да продадат апартамента си на когото пожелаят без да се съобразяват с децата си (ако са пълнолетни).

Натякванията могат да станат реалност.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот elichkaa » 17 Авг 2016, 15:12

Те могат да го продадат,но тя също има запазена част по закон. Може да обжалва сделката в съда и да поиска от брат си да й плати припадащата се част от апартамента й в пари, а за него остава самия имот. Тук е важно да се докаже, че сделката е сключена с цел едното дете да бъде лишено от наследство.
elichkaa
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 17 Авг 2016, 15:45

Чакай да се изясним - имаме ДВАМА ЖИВИ родители. За какво наследство говорим?
И откога има запретителен режим докато си жив да се разпореждаш с имотите си в полза на когото си решиш?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот elichkaa » 17 Авг 2016, 15:59

Да, абсолютно! Двама живи родители , който могат да се разпореждат с имотите си както намерят за добре, но със съвсем ясната мисъл, че лишават едното дете от пполагащата му се част ( да са живи и здрави хората де :lol: )
elichkaa
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 17 Авг 2016, 16:21

E? При това положение с какъв точно иск разполага дъщерята? Как точно ще докаже, че няма плащане на продажна цена от страна на брат й? Да не говорим, че не е процесуално легитимирана да предяви такъв иск!
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 17 Авг 2016, 19:09

Тук е така заради практиката и правния нихилизъм. В правовите държави обаче не е баш така. Децата полагат грижи за родителите, както и обратното. За да отидат родителите в старчески дом не са достатъчни само пенсиите и държавата издирва и наследниците, чието задължение е да се грижат за родителите. При такава ситуация чиновниците могат да се пратят по предназначение при брата.
На това му казвам "Казуса с роклята". Като се женила щерката родителите й купили рокля за сватбата, затова имотите са за сина. Подобна продажба обаче би трябвало да свали задължението за полагане на грижи от ощетения наследник.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот tierisch » 18 Авг 2016, 13:07

Явно така става в живота,че мързеливите и некадърните получават всичко .И понеже тя се оправя в живота сама ще седи и ще гледа отстрани как си разпределят баницата. По справедливо от това няма накъде.
tierisch
Нов потребител

Мнениеот elichkaa » 18 Авг 2016, 13:46

Ами така става, за жалост, но все пак нищо не е сигурно все още, недейте да си правите планове и сметки, накрая нещата се случват много по-различно.
elichkaa
Младши потребител

Назад към Имотни казуси