начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Подялба на наследствени имоти приживе

Казуси за недвижими имоти

Подялба на наследствени имоти приживе

Мнениеот ivan_veskov » 01 Май 2016, 20:47

Здравейте,

интересувам се от следния казус и дали имам някакви права в случая. Аз съм син на баща си :? , той е наследник на няколко имота + земи, оставени му чрез завещание от неговите родители, тоест, моите баба и дядо. С въпросния ми баща никога не сме се разбирали. Той упорито отказва да ми предостави каквото и да било от наследените фамилни имущества с обяснението, че те са негови и такива ще си останат. Човекът е с променена психика, така че за мирен диалог не може да става и дума. Сигурен съм, че баба ми и дядо ми оставиха всичко на него, а не както много баби практикуват, да оставят част от имотите на внуците си, само защото той ги е накарал. Сега съм в положение да живея на квартира, при положение че има 2 оставени къщи от въпросните ми баба и дядо.

Интересувам се дали мога да оспоря по някакъв начин завещанието или поне да получа справедлив дял от семейните имоти, без да чакам баща си да умре, което нито е доблестно, нито ще стане скоро. Има ли някакъв закон в това отношение и няма ли логика в закона според която ако баща получи 2 къщи в наследство и вече има една негова(закупена с майка ми), една от всички тези къщи да бъде преотстъпена на действащия му наследник?

Ще бъда много благодарен да споделите начин за позитивно развитие на ситуацията.
ivan_veskov
Младши потребител

Re: Подялба на наследствени имоти приживе

Мнениеот ivan_veskov » 01 Май 2016, 20:53

Питам, защото семействата на повечето ми приятели им оставиха я къща, я вила, я земя, тоест помогнаха им да стартират възможно най- добре в живота, а при мен, въпреки че баща ми има възможности, иска да ги стиска до края. А на мен къща като стана на 40-50 години не ми трябва вече. Дотогава ще съм си построил. Въпросът е сега да ми помогне, така както е българската традиция, когато момчето се ожени, баща му му дава парцел да си построи собственото гнездо и така. Смятам че съм прав да изисквам това от него, тъйкато той в случая е само един приемчик, къщите са строени от дядо ми, а земите купувани още по турско от прадедите ми.
ivan_veskov
Младши потребител

Re: Подялба на наследствени имоти приживе

Мнениеот hariman » 04 Май 2016, 23:26

На поставения от вас въпрос отговорът е лесен - нямате право на нищо. Независимо дали има завещание или не, по силата на закона баща ви, ако е единствено дете, е и единствен наследник на своите родители (вашите баба и дядо) и вие няма как да получите каквато и да е част от тяхното имущество.
По вторият ви въпрос - няма закон, който да го задължава да ви отстъпи каквато и да е част от своето имущество, получено по наследство, на вас, дори и да е наследил, не две, а десет къщи.
Трето - вие не сте все още действащ наследник. Кръгът от наследници се определя към момента на смъртта на наследодателя.
Четвърто - баща ви не е само "приемчик" на наследственото имущество,което е получил от своите родители, а пълноправен собственик. Той може да се разпорежда с него както намери за добре, включително да го продава, дарява, заменя, ипотекира и т.н. Съответно да похарчи получените пари както намери за добре без да ви остави нищо и никой закон не му го забранява.
Колкото до отношенията помежду ви, то те в настоящата ситуация са ирелевантни за правото и са ваш личен проблем.
hariman
Потребител

Назад към Имотни казуси