начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Продажба на имот към низходящи сродници ?

Казуси за недвижими имоти

Продажба на имот към низходящи сродници ?

Мнениеот pepi93 » 10 Апр 2012, 17:36

Привет,

Студентка съм по право първа година.

Имам следния казус и моля за мнение:

Семейство (родители и 2 дъщери) има семейно жилище апартамент. По-голяма дъщеря, пълнолетна, от години не живее в семейното жилище, а в друг град. По-малката дъщеря (също пълнолетна) живее с родителите си в семейното жилище. В един момент, родителите заедно с живееща при тях по-малка дъщеря решават да извършат следната сделка. Дъщерята (посредством банков кредит) закупува от тях семейния апартамент, като тя ще остане да живее в него, а родителите й с получените от кредита пари ще си закупят по-малък двустаен апартамент в същия град.

Въпроса ми е - възможна ли е тази сделка (продажба към низкодящ сродник, който не е единствен - в случая има и друго лице с такъв статус) и може ли по-голямата дъщеря да оспори веднага или след време сделката, тъй като родителите й я оставят без наследство (поне без този апартамент в частност) ?

Благодаря ви предварително !
pepi93
Нов потребител

Re: Продажба на имот към низходящи сродници ?

Мнениеот Гост. » 10 Апр 2012, 17:50

Колега, в професионалният си живот ще срещате всякакви ....ексцентрици, което не означава, че всякакви техни щения ще бъдат уважавани от решаващия съд.
Горното, в превод, означава, че е възможно да заведе какъвто иска иск, друг въпрос е уважаването му ( според мен ще е загуба на време и средства).
Теглете кредит, плащайте по банков път продажната стойност и смело в попрището жизнено.... на средата. :)

п.п. Наследство се открива към дата на смъртта на наследодателя, сега имате просто разпореждане със съсобствен недвижим имот придобит по време на брака, ерго наследници, в правен аспект, няма.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот pepi93 » 11 Апр 2012, 17:26

poli_g написа:Колега, в професионалният си живот ще срещате всякакви ....ексцентрици, което не означава, че всякакви техни щения ще бъдат уважавани от решаващия съд.
Горното, в превод, означава, че е възможно да заведе какъвто иска иск, друг въпрос е уважаването му ( според мен ще е загуба на време и средства).
Теглете кредит, плащайте по банков път продажната стойност и смело в попрището жизнено.... на средата. :)

п.п. Наследство се открива към дата на смъртта на наследодателя, сега имате просто разпореждане със съсобствен недвижим имот придобит по време на брака, ерго наследници, в правен аспект, няма.

Първо съм колежка,но няма значение... :D

Иначе, и аз си мислех за това, че реално няма наследство, но от друга страна има прехвърляне на имуществото на родителите (макар и възмездно) към само едното дете, а другата дъщеря остава без дял... т.е. да разбирам, че родителите могат без проблем да продават към някое от децата си ?
pepi93
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 11 Апр 2012, 17:38

pepi93 написа:
poli_g написа:Колега, в професионалният си живот ще срещате всякакви ....ексцентрици, което не означава, че всякакви техни щения ще бъдат уважавани от решаващия съд.

Първо съм колежка,но няма значение... :D

Иначе, и аз си мислех за това, че реално няма наследство, но от друга страна има прехвърляне на имуществото на родителите (макар и възмездно) към само едното дете, а другата дъщеря остава без дял... т.е. да разбирам, че родителите могат без проблем да продават към някое от децата си ?

Да, ясно ми стана, че сте от женски пол ( ползвала сте ж.р. на "студент"), но все таки думата колега няма ж.р., защото colega/ae идва от латински и е в м.р.

В останалата част правилно сте схванала мисълта ми.
Гост.
Старши потребител

Назад към Имотни казуси