начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Проблемни съседи

Казуси за недвижими имоти

Проблемни съседи

Мнениеот vtsasho » 20 Май 2011, 10:18

Здравейте всички! Надявам се някой да може да ми даде идея как да постъпя с един проблем. Той е следният - от средата на април месец съм касиер в кооперацията, в която живея (първият касиер беше настоящият ни домоуправител, но ме помоли да се заема аз с това, понеже вече нямаше нерви да се занимава). Кооперацията е нова (2009г.), с 12 апартамента в нея, доколкото знам всичките са купени, но една част не се обитават, една по-голяма част са заети от квартиранти, а постоянно живущите собственици сме много малко, май само 3 ап. Първият касиер малко преди да ми сдаде мястото беше започнал да издава приходни и разходни ордери - приходни за всеки, който си внесе месечната такса, като реквизитите в ПКО са :ном. на ордер, дата, име на вносител, сума, подпис на касиер и вносител. А разходните са за чистачката, когато си взима месечното заплащане от нашата кооперация. Когато станах касиер имаше много апартаменти със стари задължения още от преди да почнат да се издават ордери, и тези задължения се трупат всеки месец. Имаше и квартиранти, които се изнесоха без да платят нищо (а дължаха не малко) и аз ги отписах като несъбираеми. Апартаментите, които не се обитават дължат такса каса и част от месечната такса за поддръжката на асансьор, но и тях няма кой да ги плати. Вчера стана скандал с единия от собствениците, който има просрочия от последните 2 мес.(от когато съм касиер) и твърдеше, че си е платил за предния месец, а не можеше да представи разписката си за доказателство, като казваше, че парите ги бил дал на първият касиер. Когато му показахме последното задължение, което е плащал (вече го имаше на ордер), той се развика, че подписът не бил негов, помолихме го да се подпише на отделен лист и да ги сравним, той го направи и въпреки сходството отричаше да е негов. Както и да е накрая твърдо заяви, че ще си заплати само за последния месец и това и направи. Разказвам тази нелепа история за да ви дам малко представа как стоят нещата изобщо в кооперацията - всеки иска да му е чисто, да има асансьор и входно осветление, но повечето се циганеят за всяка стотинка. След този случай настоящият ни домоуправител, каза, че в края на месеца ще свика общо събрание (на тези събрания обикновено идваме по 1-2 макс. 3 човека), на което ще обяви, че се отказва да е домоуправител и да се оправяме сами, за което не го виня.
Оттук насетне нямам представа какво ще правим - никой няма да поиска да стане домоуправител, а аз не мога да се занимавам и с това, аз и с касиерството не исках, но нямаше никой друг. Професионален домоупр. е абсурд да си наемем - казах ви как стоят нещата с плащането на сметки.
Другият ми въпрос е има ли някакъв шанс да се взимат задълженията на нежелаещите да плащат живущи по съдебен ред - някъде бях чела, че е възможно. Но предполагам за това ще има разходи (за адвокат и тнт.) - аз ли трябва да ги платя или те ще се вземат от некоректните платци.
Третият ми въпрос е как стоят нещата със собствениците, които са дали ап. под наем и са заминали в чужбина - има няколко такива случая, след това квартирантите на въпросните апартаменти заминават без да си платят входа. Упълномощените лица (на тези които са в чужбина) не желаят да ги безпокоим за нищо и изобщо какафонията е пълна.
Историята е страшно нелепа, но ще съм много благодарна на всеки, който може да ми даде някакви насоки или да изкаже мнение.vtsasho

vtsasho
Младши потребител

Назад към Имотни казуси