начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Дялове при наследство

Казуси за недвижими имоти

Дялове при наследство

Мнениеот pravovbg » 19 Яну 2011, 12:34

Здравейте,
можете ли да ме ориентирате в следния случай :
Съпрузи почиват, първо майката, после бащата. Имат едно общо тяхно дете - син, като бащата има и едно свое от предишна връзка - дъщеря. Въпросът ми е какви са дяловете на двете деца от имот, който са имали наследодателите?

Аз тълкувам така :
Майката почива, наследяват бащата като съпруг, сина. Дъщерята няма дял тъй като тя е доведена. Съответно бащата получава 1/2 а другата 1/2 се дели между него и сина. 3/4 за бащата и 1/4 за сина. Бащата почива, оставя наследници - сина и дъщерята, неговите 3/4 се делят поравно на двамата и в крайна сметка дъщерята има 3/8, а сина има останалите 5/8, правилно ли разсъждавам ?

а теоретично да предположим, че първо е починал бащата !
Наследници са съпругата, която взема 1/2 като СИО, а другата една втора се дели между нея, сина и дъщерята. Става: 4/6 - съпругата, 1/6 - син, 1/6 - дъщеря. Съпругата почива и нейните 4/6 отиват в наследство на сина.
Крайна сметка - 5/6 за сина, 1/6 за дъщерята?
pravovbg
Нов потребител

Re: Дялове при наследство

Мнениеот uzurpator73 » 19 Яну 2011, 12:54

Правилно разсъждаваж- Щом казваш, че първо е починала майката, а после бащата, то общото им дете има 5/8 от имота, ако е придобит по време на брака, а детето на бащата- 3/8 :wink:
uzurpator73
Нов потребител

Назад към Имотни казуси